IMG 4398 - Sanne's Baksels - Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband

Tijd voor Sanne om ons weer te bedelven onder lekkernijen. En deze keer een recept waarin drie hele populaire ingrediënten en/of product samenkomen tot een glorie van heerlijkheid; chocolade, koffie en een tulband. Zet alvast je favoriete thee, nodig je buren uit en wip even langs de supermarkt voor de ingrediënten zodat je met een feestje het weekend in kan. Vandaag het recept voor Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband. Kijk je mee?

IMG 4350 - Sanne's Baksels - Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband

Sanne van SJKitchen

Wist je dat koffie de smaak van chocolade versterkt? Dus de volgende keer als je brownies bakt of een chocoladecake, voeg er dan eens een theelepel oploskoffie aan toe, dan smaakt hij nog meer naar chocolade. Deze tulband heeft niks voor niks koffie in de titel, dus ik heb aan deze tulband iets meer koffie aan de cake toegevoegd, zodat de koffie smaak ook echt naar voren komt. Mocht je dat nou helemaal niks vinden, dan kan je alle koffie ook gewoon weglaten en dan heb je een gemarmerde chocolade vanille tulband. Ook lekker!

Ingrediënten:

Cake
250g bloem
1tl baking soda
225g boter, op kamertemperatuur
150g suiker
150g basterdsuiker
4 eieren, op kamertemperatuur
85g pure chocolade
100ml melk
2tl vanille extract
1el oploskoffie opgelost in 2tl heet water

Topping:
75g pure chocolade
1tl oploskoffie
40ml melk

Bereidingswijze:

IMG 4315 - Sanne's Baksels - Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband

1. Smelt de pure chocolade voor de cake au bain-marie en zet deze apart.
2. Vet een tulband in en bestuif deze met bloem. Verwarm de oven voor op 170°C.
3. Doe de boter en suikers in een kom en mix tot een romig en luchtig geheel.
4. Voeg de eieren een voor een toe en wacht steeds tot het vorige ei is opgenomen in het beslag.

IMG 4317 - Sanne's Baksels - Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband

5. Voeg de bloem en baking soda toe en mix tot alles is opgenomen. Voeg nu ook de melk toe en mix weer tot alles is opgenomen.

IMG 4323 - Sanne's Baksels - Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband

6. Pak er nu een andere grote kom bij, zet deze op een weegschaal en schep ongeveer 450g beslag in deze kom.
7. Aan het ene beslag voeg je alleen het vanille extract toe, mix tot dit is opgenomen. Aan het andere beslag voeg je de gesmolten chocolade en de opgeloste koffie toe. Mix tot dit is opgenomen.

IMG 4324 - Sanne's Baksels - Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband

8.Schep steeds een beetje van het vanille beslag en dan weer een beetje van het koffie chocolade beslag in de bakvorm, tot al het beslag op is.

Chocolade koffie marmer tulband - Sanne's Baksels - Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband

9. Pak een mes en ga hiermee al zigzaggend door het beslag, niet te lang en te veel anders krijg je geen marmer effect. Strijk de bovenkant even glad en zet het geheel ongeveer een uur in de oven.
10. Als de bovenkant lijkt te verbranden, maar de binnenkant is nog niet gaar, dan kan je een beetje spelen met de oventemperatuur. Zet de oven wat lager, maar laat hem er dan ook wat langer in zitten. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uitkomt.
11. Laat de cake minimaal 20 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de topping er over giet.

IMG 4338 - Sanne's Baksels - Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband

12. Hak de chocolade voor de topping grof en doe deze samen met de koffie en melk in een vuurvaste kom of pan. Smelt dit au bain-marie. Haal het van het vuur als alles bijna gesmolten is, laat dan de warmte van de chocolade de rest smelten. Laat even een paar minuutjes afkoelen voordat je het over de cake giet. Dit chocolade mengsel is een soort ganache, alleen is hij dan met melk gemaakt en niet met room. Dit betekent dat het mengsel wel wat dikker wordt naarmate het afkoelt, maar het zal niet hard worden.

IMG 4343 - Sanne's Baksels - Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband

IMG 4350 - Sanne's Baksels - Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband

IMG 4398 - Sanne's Baksels - Gemarmerde Chocolade/Koffie Tulband

Succes en eet smakelijk!

Tot over twee weken!

Liefs,

Sanne & Elise