Ik ben dol op koken, ik sta graag in de keuken. Ik ben geen enorme goede kok maar de liefde ervoor is er zeker. Boris en ik hebben een gezamenlijke passie en dat is naast het spelen van Call of Duty toch echt samen eten, wat dan ook en waar dan ook. Let wel, wij zijn best kieskeurig hoor. Voor de feestdagen is iedereen altijd in rep en roer over wat er allemaal gemaakt moet worden. Ik ben dan zo’n iemand die andere recepten erbij pakt, van mensen die hier al lang over heeft nagedacht.

Ik geef je hieronder tips van recepten die niet héél moeilijk te maken zijn, die leuk om te maken zijn én lekker om te eten zijn. Tijdens kerst gaat het om de gezelligheid en natuurlijk lekker eten, maar waarom jezelf in de stress werken? Oefen hetgeen je wilt maken de komende weken en presenteer dan het perfect gemaakte gerecht of toetje wanneer jij wilt dat het perfect moet zijn!

Klik op de namen van het gerecht om naar het recept te gaan. Bij enkele suggesties geef ik zelf het recept. 

Mijn eerste tip is niet een gerecht maar een blad! De Albert Heijn komt elke paar weken met een nieuwe Allerhande. Dit geniale kleine boekwerk maakt het je gemakkelijk elke keer weer een leuk recept uit te zoeken voor alle dag. Een paar weken voor kerst komt er een speciale editie uit met allerlei handige tips, truukjes en gerechten voor een feestmaal. Menig van mijn gerechten die ik op kerstavond serveer komen uit die editie. Al winkel je niet bij de Appie, ik zou er de komende weken langs gaan en het blad even meegappen, erg handig om te hebben.

rosbief carpaccio - Lekker eten tijdens de Kerstdagen - Tips!

Een leuk voorgerecht willen maken, precies zoals je kan krijgen in een restaurant? Dat kan! Maar dan de goude favoriet Rosbief Carpaccio met Citroenmayonaise. Simpel om te maken, je bent er ongeveer een kwartiertje aan kwijt en je resterende tijd besteden aan het hoofdgerecht. Rosbief is een lekkere variant op wat je eigenlijk altijd krijgt. En Citroenmayonaise kan je zelf maken maar ook krijgen van het merk D&L. Voeg er nog wat extra citroen en peper en zout aan toe en je hebt de perfecte dressing.

Varkenshaas - Lekker eten tijdens de Kerstdagen - Tips!

Hét gerecht wat ik elk jaar weer maar is de Varkenshaas met Ham en Paddenstoelen. Dit gerecht is namelijk heel gemakkelijk te maken maar ziet er weergaloos goed uit. Houd je van een lekker stukje vlees? Dan is varkenshaas niet absorbitant duur en niet zo snel te verpesten. Wanneer je hem bruin hebt gebakken gaat hij gewoon de oven in en je hoeft niet constant de temperatuur van je pan te checken of hem om te draaien. Je kan hem ook telkens even checken in de oven als je je daar prettig bij voelt.

img 008769 445x297 JPG - Lekker eten tijdens de Kerstdagen - Tips!

Wil je een lekker Rode Wijn Jus serveren bij het eten maar heb je geen idee hoe er eentje te maken? Dat dacht ik dus heel lang ook maar ik heb een heerlijk simpel recept gekozen voor het beste resultaat! Nadat je vlees in de pan hebt gebakken of gebruind zoals bij het recept hierboven, bewaar dan dat vocht, dit is een geweldige basis. Voeg 50 ml van een goede rode wijn toe en laat ongeveer drie minuten inkoken tot er ongeveer een eetlepel over is. Haal dan de pan van het vuur en voeg, in blokjes, langzaam 50 gram boter toe totdat het gesmolten is. En dan heb je je perfecte jus!

bruschettas met tomaten - Lekker eten tijdens de Kerstdagen - Tips!

Wil je hapjes serveren maar wel een keer iets anders dan een komkommertje met een blokje kaas? Howel dat heel lekker is kan mij voorstellen dat je iets meer uit wilt pakken. Bruschetta’s zijn geweldig makkelijk om te maken en je kan er echt van alles op doen! Pak deze Bruschetta met Tomaten bijvoorbeeld. Heerlijk op zichzelf maar je kan het ook gebruiken als basis en er andere ingrediënten op doen. Voeg er een gerookt stukje kip aan toe of makreel. Heerlijk!

SJKitchen Caramel Bars - Lekker eten tijdens de Kerstdagen - Tips!

Wil je iets lekkers voor bij de thee maken? Dan heb ik twee suggesties voor je! De eerste komt van SJKitchen, de website waar mijn lieve vriendin Sanne haar lekkernijen op plaatst. Nu zijn er een scala aan diverse mogelijkheden die je kan maken naar aanleiding van haar recept maar ik zelf kies voor de Caramel Bars. Deze geweldige lekkere dingen zijn echt niet om weg te leggen zo intens genieten. Volg je het recept zoals Sanne het op papier heeft gezet, dan heb je een lekkere traktatie voor na het eten of tussendoor bij de koffie of thee. Wellicht ziet het er wat simpel uit, maar de smaken zijn zeer luxe.

DSC 02071 - Lekker eten tijdens de Kerstdagen - Tips!

De tweede suggestie, voor wanneer je het echt lekker simpel wil houden en er zeker van wil zijn dat het elke keer goed gaat, is mijn Citroen Cake. Wanneer je de simpele basis aanhoudt en de citroen vervangt met andere ingrediënten, krijg je elke keer weer een andere cake. Maar citroen blijft wel mijn favoriet!

Zo, dat waren mijn suggesties voor jullie! Elk van de sites waar de recepten vandaan komen, daar kan je natuurlijk ook even verder kijken. Ik gebruik deze websites namelijk allemaal op een vaste basis als ik een bepaald recept zoek of als ik iets nieuws wil maken. Tik wat zoekwoorden in bij elk van de sites, een ingrediënt wat je graag wil eten of waar je je prettig bij voelt en je krijgt een scala aan opties die gemakkelijk na te maken zijn.

Als laatste tip wil ik nog meegeven dat je ook kant en klare dingen kan halen voor tijdens de feestdagen. Albert Heijn en Jumbo hebben bijvoorbeeld en héle lekkere, verse en uitgebreide maaltijden, hapjes en desserts geprepareerd voor een ieder die lekker wil eten maar niet de stress wil. Ik kies vaak enkele dingen uit om aan te vullen wat ik heb. Prima toch?

Liefs,

Elise Joanne