DSC 3092 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

Afgelopen week kregen wij bezoek van mijn zwager en schoonzus. Niet alleen om natuurlijk gezellig bij te kletsen maar ook om het nieuwe huis te laten zien. En ze hadden ook nog cadeautjes meegenomen, altijd leuk! Zeker als die cadeautjes ontzettend origineel zijn, want dat waren ze echt. Laura (de schoonzus in kwestie) wist dat ik meer wilde bakken in het nieuwe huis en had namelijk op een ontzettend leuke manier alle ingrediënten verzameld om een appeltaart te bakken. Kijk je mee?

DSC 2969 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

DSC 2989 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

DSC 2995 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

DSC 2997 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

DSC 2999 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

En zo zag het er uit! Laura had alle benodigde ingrediënten op een hele leuke manier ingepakt, elk in een zakje, tasje of bakje met een strikje. De bloem, suiker en zelfrijzend bakmeel zaten in een weckpot. En het recept heeft ze handgeschreven in een envelopje gedaan. Voordat ik over ga naar het recept moest ik dit even delen want ik vind het ontzettend creatief en origineel. En een perfect cadeau voor mij dus!

Het recept is van Laura haar moeder en zij bakt hem altijd zelf op verjaardagen en feestjes. Nu ik daar elke keer weer van geniet (ik ‘bestel’ steevast de appeltaart bij haar) heb ik nu kans om hem zelf te maken. Want, niet alleen vind ik het leuk om déze taart te maken, het is namelijk ook mijn allereerste appeltaart ooit die ik zelf maak. Tijd dus voor het recept, eentje die gemakkelijk in gebruik is met garantie voor het beste resultaat. Een standaard pakketje van de Appie erbij pakken? Onzin! Je hebt nu dit recept!

Wat heb je nodig?

♥350 gram zelfrijzend bakmeel
♥175 gram witte basterdsuiker
♥265 gram boter
♥1 zakje vanillesuiker
♥Snufje zout
♥2 eieren
♥5 appels
♥75 gram rozijnen (+ 50 gram krenten maar is optioneel!)
♥2 theelepels kaneel

Extra:

♥50 gram krenten
♥2 eetlepels suiker voor over het appelmengsel

Hoe maak je het?

DSC 3005 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

DSC 3011 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

DSC 3022 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

Begin door het bakmeel, de boter (op kamertemperatuur!), suiker en het zakje vanillesuiker bij elkaar in een grote kom te doen. Voeg hier 1 van de eitjes aan toe en kneed tot een deeg. Dit gaat best snel, met enkele minuten is het een prachtig bolletje. Je hoeft geen keukenmachine of iets dergelijks te gebruiken, je handen werken ook prima!

DSC 3026 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

DSC 3032 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

Daarna moet het deeg even rusten in de koelkast voor minimaal een half uur. Ik heb van Rudolph (Rudolph’s Bakery) geleerd dat het beter is als je hem wat platter maakt want dan gaat het proces sneller namelijk. Omwikkel het met folie.

DSC 3040 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

DSC 3049 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

Terwijl dat in de koelkast ligt, schil je de appels, snijd je ze in kleine stukjes en doe het in een mengkom. Voeg daar de rozijnen (en wellicht de krenten), samen met de kaneel en de suiker aan toe. Schep om zodat alles een laagje kaneel heeft gekregen en alles goed is vermengd met elkaar.

DSC 3059 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

Daarna pak je de springvorm erbij en vet je die goed in met boter. Pak het deeg erbij en gebruik de helft om de bodem te bedekken, een kwart gebruik je voor de zijkanten. Voeg daarna het appelmengsel toe.

DSC 3063 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

Het laatste deel van het deeg gebruik je voor de bovenkant. Draai met je handen op je werkblad stengels van het deeg en leg een patroon. Als je een beetje bloem op het blad gebruikt blijft het niet zo plakken!

DSC 3068 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

Pak je laatste ei erbij en klop die los. Bestrijk het bovenste deeg met het ei. Klaar! Tijd om in de oven te gaan.

Verwarm je oven voor op 175 graden en bak de appeltaart af voor ongeveer 75 minuten. Na drie kwartier is hij eigenlijk al voldoende gebruind. Indien dit bij jou ook zo is, dek hem dan af met aluminiumfolie.

DSC 3088 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

DSC 3090 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

DSC 3092 - Housewarming Present: Zelf Appeltaart Maken! (Recept)

En na 75 minuten komt hij werkelijk perfect uit de oven! Knapperig, gebruind en heel het huis ruikt fantastisch goed. Laat even afkoelen in de bakvorm en leg hem daarna op een schaal.

Mijn allereerste zelfgemaakte appeltaart is een feit! En hij is nog goed gelukt ook. Ik vind dit een geweldige manier om een cadeau te geven, zeker voor iemand die graag van koken/bakken houdt. En het is wel een eer om een familierecept te mogen weten en te delen.

Liefs,

Elise Joanne