Africa Studio 1024x683 1024x683 - Ook wij hebben de hand op de knip in januari!

Zodra het nieuwe jaar begint, en daarmee dus ook een nieuw kwartaal, doe ik wat wij altijd hebben gedaan; aan de tafel zitten en onze financiën weer doornemen. Ik wilde daar eerst niet over schrijven want de financiele goede voornemens vliegen je om de oren in blogland maar het is wel een hot item en het voedt ook lekker de nieuwsgierigheid. Ik schreef eind vorig jaar al over dit vaste moment aan het begin van elk kwartaal en nu wij ook hebben besloten actief anders met onze uitgaven om te gaan leek het mij dan ook passend erover te schrijven.

Okay, first things first! Wat doe ik elk kwartaal? Ik ga met een nukkige en chagrijnige Boris aan tafel zitten met een pot thee, onze bank-app, een rekenmachine en een excel bestand. Nou ja, deze keer zonder Boris want toen ik er zin in had (en ja, dat had ik echt haha) was hij er niet en ik doe hem hier toch geen plezier mee. Ik tel alle uitgaven per categorie bij elkaar op van de laatste drie maanden en deel dit dus door drie. Hier komt dan een gemiddelde uit en ik kijk dan kritisch of dit beter kan. En ja, dat kan absoluut!

Sowieso is het lastig om onze inkomstenkant helder te krijgen, ik verdien niet een vast bedrag per maand en krijg mijn geld ook absoluut niet op vaste dagen. Boris gelukkig wel, dat is iets waar wij sowieso van op aan kunnen. Ik zorg gewoon dat ik helder heb wat voor bedrag er binnen moet komen voor welke belangrijke data en tezamen betalen wij daarvan de rekeningen. Het is dus essentieel dat ik om de zoveel tijd kijk of de inkomsten en uitgaven nog overeen komen, juist omdat ik niet elke maand hetzelfde verdien en ik altijd een buffer moet hebben zodat alles kan blijven draaien.

Wij hebben vrij veel vaste lasten, en het is ook lastig daar echt wat aan te veranderen. Ons hypotheekbedrag verlaag je niet zomaar, we hebben een uitvaartverzekering, een autoverzekering, kosten voor de opvang van de kinderen, zorgverzekering etc. Kosten die elke maand vast staan, op een vast moment afgeschreven worden en die zelden veranderen.

Waar wij wel direct en en vrij snel invloed op hebben zijn de variabele kosten zoals boodschappen, benzine, luiers en uitgaven aan ‘extra’ zaken. Denk hierbij aan etentjes buiten de deur, kleding, uitjes en dat soort dingen. Dit zijn de uitgaven waar wij veel controle op uit kunnen oefenen en laat dat nou net ons doel zijn.

Wij hebben besloten om de maand januari het geld voor al deze zaken (op luiers na want die bestel ik online tijdens een aanbieding) een maximaal budget te zetten én dit geld van te voren te pinnen. Dus geld voor boodschappen, benzine, aankopen bij een drogist, ‘eten extra’ en ‘extra’. Met ‘eten extra’ bedoel ik dus uit eten en afhaal. Met ‘extra’ alle dingen die niet nodig zijn zoals kleding, prullaria, boeken maar ook kosten voor parkeergarages. Aankopen bij de drogist zijn bij ons altijd een combinatie van voeding voor Hazel, verzorgingsitems voor de kinderen zoals shampoo maar ook medicijnen en gezondheidsmiddelen. Het grootste deel van de aankopen bij de Kruidvat is dus nodig maar het bedrag kan lager.

Voor ons dit dit geen typische challenge, want daar kan ik niet zoveel mee. Het is een manier om goed na te denken wat wij uitgeven en of het benodigde aankoop is. Om eens kritisch te kijken naar wat wij allemaal uitgeven en waaraan. Om de financiele druk structureel te verminderen en meer te kunnen sparen. Daarmee gezegd hebbende zet ik dus niet bepaalde categorieën op onrealistische bedragen. Dit is geen sport, dit is lange termijn werk. Het beoogde doel is een bedrag in ogenschouw te kunnen houden voor elke categorie wat permanent naar beneden kan en waar wij nog steeds goed mee uit de voeten kunnen.

Met de bedragen waar wij elke categorie nu op hebben gezet, zou er elke maand €700 bespaard kunnen worden. Best een hoog bedrag he? Vooral het laatste kwartaal bevatte veel duurdere boodschappen, meer eetmomenten buiten de deur en veel (dure) cadeautjes aan onszelf en voor anderen. Wij zijn nogal makkelijk met ‘oh nee, ik betaal wel’ en ‘ja, doe die grotere maar want ze wordt maar één keer 30’. Geld uitgeven aan een ander is een prachtig doel waar je zuurverdiende centen naar toe kunnen. Maar je kan ook overdrijven en dat is precies wat wij nogal graag doen.

Aan het einde van de maand maak ik de balans op en vertel ik hoeveel wij hebben ‘bespaard’ ofwel niet hebben uitgegeven. Dan ga ik ook specifieker in op de bedragen! Want dat is natuurlijk ergens het leukste; hoeveel harde euro’s geven wij nou precies uit? Dat is iets voor een volgende blog! Ergens tussendoor ga ik het specifiek hebben over boodschappen, ik ben namelijk wel benieuwd waar jullie boodschappen doen en hoeveel jullie uitgeven per maand aan deze categorie. Volgens mij zitten wij wat hoger dan een gemiddeld gezin en dat geeft dan ook weer inspiratie om het nóg beter te doen.

Hebben jullie de financiën ook strak in orde? Weet jij waar je geld naar toe gaat en waar de valkuilen zitten? Waar ik wel al rekening mee had gehouden in het budget was nieuwe kleding voor Hazel, daar komt nog een shoplogje van.

Liefs,

Elise Joanne