Africa Studio 1024x683 1024x683 - Ook nu weer de hand op de knip?

Vorig jaar schreef ik dat wij de hand op de knip hadden vanaf januari, na een dure maand december en héél veel grote plannen zoals onze reis naar New York kwam het idee van een strak besparingsplan. Maar goed ook want wij bleken een nieuw huis te kopen, nog meer dure plannen dan aanvankelijk gedacht. Zoals gisteren beschreven, geeft een nieuw jaar de kans voor een nieuwe ronde – van wat dan ook – dus de financiën gaan ook weer op de schop! Of in het gareel, het is maar hoe je het ziet.

Lees hier het artikel ‘hebben wij een gat in de hand?‘ – hier het artikel van vorig jaar ‘hand op de knip‘ en onze staat van dienst met betrekking tot boodschappen.

Vorig jaar verliep ‘de hand op de knip’ niet geheel verkeerd. Vooral het eerste kwartaal vond ik onze uitgaven erg netjes en behoorlijk strak. Boodschappen werden vooraf goed bepaald en de kosten in kaart gebracht. Boris nam vaker de fiets en ik liet in sowieso vaker de auto staan. Minder etentjes, minder vaak bestellen. Er werd weinig kleding voor onszelf gekocht, ik had één uitspatting in mei – in een heel jaar, applausje! – vlak voor mijn vakantie naar New York en wat ik voor de kids kocht deed ik in de sale en met enorme terughoudendheid. Alles met mate en het werkte. Wat dat betreft doen we het nog steeds er goed!

Alleen.. toen kwamen de duurdere reisjes, de verhuizing en als klap op de vuurpijl een tripje curaçao. Oef, ik kan wel zeggen dat ik nog nooit zoveel geld heb uitgegeven als vorig jaar. Vooral met een heel goed doel maar het was geen goedkoop jaar. De kosten zaten hem dus echt in grotere dingen en heel veel onvoorziene uitgaven wat een verhuizing toch altijd met zich meebrengt.

Nu staan er geen hele grote plannen voor dit jaar op de planning, dat scheelt in ieder geval. Maar herstel van vorig jaar is noodzakelijk, ik wil onze buffer weer vergroten zoals vanouds. Dus de hand weer – of nog steeds..? – op de knip!

Wat ik vorig jaar al merkte is dat er bij ons veel winst te behalen valt in winkelen, boodschappen, uit eten gaan en bestellen. Nu houden wij wel enorm van de ‘hort op’ en dat zal onverminderd zo blijven. Wel moet het echt met mate want het liep de spuigaten uit. In december hebben we het er ook van genomen en ik heb daar geen spijt van; het was vakantie en ook nog eens donders gezellig. Maar echt normale leven begint weer dus hup, normaal doen.

Vorig jaar dachten we dat contante betalingen doen de oplossing was maar ik vind het eigenlijk kapot irritant in alle eerlijkheid dus dat doen we dit jaar niet meer. De zogeheten potjes die ik toen benoemde zijn wel nog steeds relevant maar die kan je makkelijk beheren in je rekeningen-app. Vrijwel elke bank werkt nu met ‘potjes’, de optie ‘toekomst’ en ‘waar gaat mijn geld heen?’. Je kan dus alles enorm overzichtelijk maken en dat tezamen met mijn excel-sheet kies ik liever daarvoor dan geld pinnen. Ook omdat ik nu de boodschappen bestel en je niet contant kan betalen bij de beste bezorger. en Boris vergat telkens nieuw geld in zijn portemonnee te doen dus pinde hij alsnog de helft.

Op de vaste lasten merk ik dat wij weinig verschil kunnen maken of uitoefenen. Althans, dat is mijn ervaring. Als iemand tips heeft hoor ik het graag! Maar de hypotheek is nou eenmaal een vast bedrag, zo ook het merendeel van je verzekeringen. Ja, je kan letten op je waterverbruik en de lampen vaker uit doen om op de langere termijn te besparen. Eigenlijk doen wij dat al járen, wij zitten altijd ver onder het gemiddelde verbruik. Ook daar valt geen winst te behalen helaas. Wel hebben onlangs een aantal abonnementen eruit gegooid, het was onzin om Videoland, Disney, Netflix, Amazone Prime én NPO te hebben. We kozen voor Netflix en Disney, dat bespaarde de helft van alle kosten. En we lezen maar gewoon vaker een boek.

Oh, over boeken gesproken; er komt een abonnement bij de bieb aan! Goedkoper dan alles nieuw kopen waar ik enorm handje van heb. Boeken koop ik heel snel, voor mijzelf en ook voor de kinderen. Ik houd van boeken maar het zijn ook hele dure krengen. Misschien ook tijd voor een e-reader en e-boeken, scheelt ook doekoe’s..

Mijn doel is om dit deze maand weer voor maximaal €400,- boodschappen te doen. De laatste keer dat ik hierover schreef, een jaar geleden, was dit ook ons doel. Sindsdien zijn er een aantal zaken echt anders. Hazel krijgt allang geen potjes of flesvoeding meer dus dat scheelt enorm, zo’n €100,- per maand. Toen deden wij twee keer per weer boodschappen, op zaterdag voor het weekend en maandag voor de week. Nu niet meer! Ik bestel dus tegenwoordig de boodschappen één keer per week, dit helpt enorm met het bepalen van wat je eet elke week en voor hoeveel. Geen verrassingen aan de kassa, ik weet wat ik de bezorger dien te betalen wanneer hij langskomt. Nu ik alle boodschappen bij de Jumbo doe merk ik eigenlijk geen verschil qua kosten toen wij het deels bij de Lidl deden. Daarom bestellen wij dus nu, lekker makkelijk en niet perse duurder.

Luiers reken ik trouwens nooit mee met de vaste boodschappen, die bestel ik namelijk één keer per kwartaal tezamen met andere huishoudelijke zaken zoals wasmiddel, mijn shampoo’s (alleen via internet verkrijgbaar) en brokken voor Bobbi. Dat komt dus weer uit een ander potje. Ik bestelde vorige week meer dan 100 Airël pods voor nog geen €25,- bij onze beste Bol.com. Relaxt!

Het uit ‘eten extra’ potje, wat betekent uit eten, eten bestellen en eten halen is hét potje waar altijd verbetering in kan. Wij zijn gewoon dol op uit eten gaan! Wat ik denk dat wij moeten doen, ter verbetering op vorig jaar, is tot de conclusie komen dat wij dit helemaal niet moeten willen schrappen. Wel moet het in goede banen worden geleid. Ik heb besloten hier een vast bedrag voor weg te zetten van €200,- per maand. Geld op? Jammer de bammer, dan maar niet meer lunchen met het gezin. Of samen gezellig uit eten, dan kook ik wel gewoon. Het verbieden zorgt bij ons voor recalcitrantie, we zijn net kinderen wat dat betreft. We mogen dus wel en kunnen zelf bepalen hoe vaak en wanneer maar hebben een maximaal bedrag waar we ons aan moeten houden.

Zouden jullie als lezer het leek vinden om aan het eind van elke maand, dus begin februari, begin maart en begin april, een artikel te lezen over hoe het gaat of alleen eentje aan het begin van april als samenvatting van het kwartaal?

Hoe gaat het met de lezers die vorig jaar ook fanatiek mee deden? Hebben jullie ook weer een nieuwe schop onder de kont nodig of ga je nog steeds lekker? Of gooide een bezoekje Funda ook roet in jullie eten?

Liefs,

Elise Joanne