Onze eerste vakantie als stel & op vakantie zonder kinderen?

Boris en ik hebben onderhand al veel mooie reizen gemaakt samen en als gezin. Oh, ik weet het nog zo goed; onze eerste vakantie als setje naar Turkije. Het lijkt alweer lichtjaren geleden maar een decennia terug stapten Boris en ik – voor de eerste keer – samen op het vliegtuig om te genieten van de warme zon in het buitenland. Dat werd Turkije en dat was een van de mooiste vakanties van ons leven. Ik zou best nog wel eens een keer samen met Boris op pad willen, alleen wij tweetjes. Binnenkort zijn wij tien jaar samen en dat vraagt om een (steden)tripje! Vandaag ga ik even terug in de tijd én vraag ik om tips. Lees je mee?

Wij hadden een hele drukke zomer achter de rug, Boris moest zijn stage verder afronden en wij hadden daardoor eigenlijk niet echt vakantie samen. Dat was behoorlijk pittig en wij moesten op een gegeven moment écht even weg. Maar waar naar toe? Het was vrij korte termijn, het moest een land zijn waar het ook in het najaar nog heerlijk weer zou zijn en het liefste met het vliegtuig. Dat werd toen Turkije. Wij boekten de vakantie naar Kusadasi en vlogen via Izmir ernaar toe. Een paar uurtjes maar, en dan nog met de autobus – ook weer een paar uur – naar ons hotel.

Boris Turkije  - Onze eerste vakantie als stel & op vakantie zonder kinderen?

Het was een magische tijd, ik zou hem bijna overnieuw willen doen. Jong en verliefd (hoewel wij dat nog steeds zijn hoor, haha) en wat hebben wij intens genoten. Wij verbleven toen in het hotel Korumar, een uiterst luxe resort. Wij verbleven hier all inclusive en hadden dat nog nooit eerder gedaan. Niet perse voor herhaling vatbaar maar vond het een leuke ervaring en ook wel heerlijk makkelijk moet ik zeggen. De hele vakantie hebben wij gezwommen, gelezen, gegeten en allerlei activiteiten gedaan. Jeepritjes door de prachtige natuur en de magische marktjes bezoeken.

Belangrijk trouwens om te realiseren dat je voor Turkije visum nodig hebt. Ik wist dat dus niet toen wij samen het vliegtuig opstapte. Super dom van mij en vrij achteloos om dit soort dingen niet te checken van te voren. Wij kwamen aan op het vliegveld en er moest toen nog een visum worden gekocht. Met contact geld en dat had ik niet. De pinautomaten stonden ook nog eens ná de douane dus daar stonden wij dan met ons goed gedrag. Uit eindelijk heb ik overal waar ik kon, elk hoekje en gaatje van onze koffer, tassen en portemonnees euro’s gevist zodat ik aan het geldbedrag kwam. Wij werden wel omringd door vriendelijke medereizigers die ons anders wel hadden willen helpen, dat weet ik zeker. Met een deel van die mensen zouden wij ook in hetzelfde hotel zitten dus gemakkelijk terug te betalen als nood aan de man zou zijn. Vergeet dus niet je visum te regelen voor Turkije als je er deze zomer nog – of strakjes goedkoper met een last minute – naar toe gaat.  Aanvragen van het visum Turkije kan dus nu gewoon ook online en kost je nog geen vijf minuten om te regelen. Betalen kan gewoon met paypall, creditcard en Ideal. Je kan hier kijken voor meer informatie over reizen, wonen, werken en andere zaken omtrent Turkije. En voor het geval dat, de Nederlandse ambassade van Turkije zit in Ankara trouwens!

Onze eerste vakantie als stel & op vakantie zonder kinderen?

Samen op vakantie was genieten. En soms denk ik daar wel eens met een klein beetje weemoed aan terug. Ik vind de vakanties naar Frankrijk die wij hebben gedaan als gezin absoluut nog mooier dan de vakanties waarbij wij alleen met zijn tweetjes waren maar leuk was het absoluut wel! Boris en ik hebben het er wel eens over om samen nog een keertje een paar dagen ergens naar toe te gaan, een midweek New York bijvoorbeeld of een stedentrip naar Berlijn of Praag. Dan ga ik toch liever zonder – jonge – kinderen. Even weer Boris en Elise zijn, samen als man en vrouw op pad en bekijken welke musea er open is en niet perse welke speeltuin leuk is.

Ik denk niet dat wij ooit zonder de kinderen – wanneer ze echt nog thuiswonen – op uitgebreide vakantie zouden gaan. Vaak heb je maar zoveel te besteden aan een vakantie en ook maar een maximaal aantal vakantiedagen die je in kan zetten, dan spendeer ik die liever aan een trip met het hele gezin. Ik hoop volgend naar met zijn viertjes naar Denemarken te vertrekken en zou dat voor geen goud willen missen als dat onze plannen worden. Of misschien gaan wij toch weer voor Zuid-Frankrijk want wij kunnen er gewoon geen genoeg van krijgen. Of misschien Italië deze keer, ik zou graag Umbrië nog een keer willen bezoeken. Oh, en Schotland! Het lijkt mij waanzinnig om daar als gezin naar toe te gaan. Of misschien zouden Boris en ik samen op stedentrip naar Edinburgh kunnen en die whiskyproeverijen kunnen doen wat hem zo tof lijkt. Zoveel nog te zien!

Die vakantie Turkije, hij was er eentje om nooit te vergeten. Onze eerste samen. Misschien moeten wij hem later, als de kinderen volwassen zijn en wij weer onze eigen plannen kunnen maken, nog eens dunnetjes overdoen. Tot die tijd maar veel nieuwe herinneringen maken op andere plekken en in andere oorden. Hebben jullie aanraders voor ons qua vakanties voor gezinnen met kleine kinderen? En leuke stedentripjes om te maken? Wij zijn namelijk binnenkort tien jaar samen en dat vraagt toch om een klein reisje vind ik! Concrete plekken en hotels zijn zeer welkom.

Ga jij wel eens alleen op reis, met een vriendin of met je partner (zonder de kinderen)? En zo ja, heb je dus tips en aanraders?

Liefs,

Elise Joanne

Dit artikel bevat een betaalde link.