IMG 3289 4032x3024 - Microsoft Surface Go Review door Boris

Als je veel onderweg bent, in de trein of met de auto naar afspraken of colleges moet, dan is een kleine laptop of tablet erg handig. Ikzelf ben enorm tevreden met mijn lichtgewicht laptop die ik nu een paar maandjes de mijne mag noemen, maar Boris liep nog rond met een enorm zwaar ding. En dat niet alleen, hij nam ook nog een los toetsenbord mee omdat de toetsen op de laptop het hadden begeven. Hij heeft geen vaste werkplek tijdens zijn studie en werkdagen, geen vaste computer van zijn werkgever maar ergens kunnen tikken is essentieel. Hij testte daarom de Microsoft Surface Go, een kleine tablet die je vanwege het toetsenbord in een mini-laptop kan veranderen.

2018 09 18 13.51.56 3648x2736 - Microsoft Surface Go Review door Boris
Natuurlijk heb ik hem zelf ook even getest, kan niet alles aan Boris overlaten!

Ik heb zelf een laptop in gebruik die klein en fijn is maar een tablet spreekt mij enorm aan voor onderweg. Alleen al vanwege het formaat. Thuis werk ik liever met een groter scherm en toetsenbord, onderweg ga ik echt voor gemak en een lichtgewicht product. Boris die zit dus geregeld in de trein en hij werkte op een oud halfbakken ding, te lomp om ergens fatsoenlijk mee naar toe te nemen en met het loshangende toetsenbord er nog extra bij, kwam het geheel ietwat knullig over. Tijdens zijn master is hij veel onderweg en is een apparaat wat klein, handig en makkelijk werkt wel zo prettig. Hij testte daarom de Microsoft Surface Go een paar weken uit. De meest geschikte persoon van ons twee dacht ik zo, aangezien hij er aan toe was en ook nog eens enorm kritisch op dergelijke apparaten.

IMG 3311 3024x4032 - Microsoft Surface Go Review door Boris

Even een paar kenmerken van deze Microsoft Surface Go vooraf;

  • Dit apparaat is zowel een laptop als een tablet. Met de Surface Type Cover, die door een magnetisch systeem zich aan het scherm klikt, kan je gemakkelijk langere stukken typen. Een groot voordeel, ik vind zelf typen op een tablet met touchscreen echt een ramp.
  • Het gewicht is 522 gram, hij is 0,83 centimeter dik en heeft een scherm van 10 inch. Dat maakt het klein, handig en gemakkelijk om mee te nemen.
  • De accuduur is negen uur en dat is een prima lengte van tijd voor een tablet, het bijgeleverde snoer is klein en neemt niet een enorm stuk ruimte van je tas in. Vind ik zelf ook wel prettig, het zijn de kleine dingen die het hem doen.
  • Hij kost €449,- en in vergelijking met andere Surface Books is dat niet verkeerd.
  • Extra dingen zoals aantekeningen kunnen maken in Windows Ink.
  • Hij heeft een Intel Pentium processor, een RAM geheugen van 4GB of 8GB (meer opslagruimte maakt hem wel duurder) en een Intel Graphics 615 videokaart.
  • Het toetsenbord, de Surface Type Cover dien je los te kopen, deze wordt niet standaard meegeleverd en kost €99,99,-. Deze prijs is voor de basic zwarte, andere kleuren kunnen duurder zijn.

Review van Boris

Deze tablet heb ik twee weken uitgeprobeerd om een goed beeld te kunnen krijgen. Ik heb hem vooral gebruikt voor mijn studie en daarnaast wat kleine multimedia bezigheden. De tablet is heel compact en weegt weinig (rond de halve kilo) waardoor je hem zeer makkelijk kan meenemen in je tas. De ronde afwerking maakt dit ook prettiger. Daarnaast heeft hij een kickstand waardoor je hem makkelijk op meerdere standen kan neerzetten om mee te werken of iets te kijken. Dit is een voordeel ten opzichte van andere tablets. Het geluid en het beeld zijn goed, maar ik denk dat het beeld van een iPad iets scherper is, dat komt ook uit andere reviews. Over het algemeen had ik het idee dat ik gewoon op een reguliere laptop aan het werk was! Dat bedoel ik in de meest positieve zin.

Aan de voor- en achterzijde zitten camera’s die op zich prima zijn. Niet heel bijzonder maar dat hoeft van mij ook niet op een tablet. Mensen die in het openbaar foto’s met tablet maken? Daar heb ik sowieso een mening over. De schijfruimte is 128 GB en zelfs uit te breiden met een extra SD kaart.
De oplader werkt heel handig met een magneet dus als een van je kinderen aan het snoer trekt (expres of per ongeluk) dan klikt hij gewoon los en klettert de tablet gelukkig niet van tafel. En binnen 2 uur is de tablet zo goed als weer opgeladen. Verder kun je er USB Type C of USB 3.1 op aansluiten. Dit is de nieuwe en kleinere versie van meest gebruikte USB aansluiting.

IMG 3292 3024x4032 - Microsoft Surface Go Review door Boris

Het bijbehorende toetsenbord klikt heel makkelijk vast en beschermt bij het opruimen en vervoeren het scherm van de Surface. Dit toetsenbord werkt zeer prettig, alhoewel het even wennen is bij een 10 inch scherm. Maar dit is eigenlijk met alle nieuwe toetsenborden dus dat ligt meer aan mij. Overigens is dit toetsenbord wel aan de prijs met €95,- bovenop de prijs van € 449,- . Hij heeft beperkte ruimte voor randapparatuur zoals aansluitingen voor USB’s en andere zaken.

Het grootste nadeel is dat je alleen apps en programma’s kan gebruiken uit de Microsoft Store waardoor je bijvoorbeeld geen Chrome of Firefox als browser kan gebruiken.

Al met al ben ik zeer tevreden over de Surface Go van Microsoft en is hij prettig in gebruik van tekstverwerking tot lekker Netflixen! Hij is snel genoeg, werkt prettig en is gewoon enorm handig mee te nemen voor mijn werk en studie. Tijdens colleges kan ik notities toevoegen met Windows Ink, daar moet je even een handigheid in krijgen maar het voordeel is dat je niet werkt op aparte pagina’s maar binnen het belangrijke document zelf. Zo heb je alles bij de hand wanneer je die informatie nodig hebt. Ook handig om aantekeningen te maken tijdens vergaderingen bijvoorbeeld. Het werkt als volgt; met de bijgeleverde ‘pen’ kan je aantekeningen maken óp het scherm, ín het document. Heb je een WORD document waar je even wat weg wil halen, door wil strepen, wil markeren of wat tekst bij wil voegen? Dan kan dat dus door die pen te gebruiken, ook als je het document niet mag bewerken. Erg handig! De aantekeningen zijn alleen voor jou. Het is een fijn en extra handigheidje. Handig voor docenten met nakijken van scripties of essays.

De Microsoft Surface Go is te koop bij Coolblue voor €449,-. Dit is de 4GB versie, de 8GB versie kost €599,-. De Surface Type Cover is los te koop voor €99,99,-. Alhoewel de conclusie van Boris is dat dit een behoorlijk bedrag nog is naast de aanschaf van de tablet, maakt het hem wel prettiger in gebruik als je langere stukken moet typen. Aanrader om hem erbij aan te schaffen in dat geval. Wanneer je de tablet echt gebruikt als tablet waarbij je alleen online surft en korte aantekeningen maakt is dit onnodig. Het is wat je zelf prefereert en nodig hebt.

Liefs,

Elise Joanne (en Boris!)