DSC 7057 - Klaarmaken voor komst van de Baby; To-do Lijstje!

Het mag duidelijk zijn onderhand, ik ben dól op lijstjes en het afwerken daarvan. Ik heb een lijstje gemaakt voor werkelijk alles in deze zwangerschap en vind het enorm prettig om op deze manier mij voor te bereiden en het overzicht te behouden. Ik doe eerst gedegen onderzoek, bepaal wat noodzakelijk en ‘extra’ is en dit verwerk ik op een lijstje. Vandaag laat ik jullie het lijstje zien met de algemene dingen die je moet/kan doen voordat de baby er is, de meer praktische maar soms ook noodzakelijke aspecten. Wellicht handig! Hij is uitgebreid en met zorg gemaakt, ik hoop dat je er wat aan hebt.

♥Verzekeringen – Ben je goed verzekerd? Als je wilt bevallen in het ziekenhuis welke kosten worden dan voor je vergoed? Check je zorgverzekering zorgvuldig en bepaal ook op welke polis je kindje komt. Ik heb een héle uitgebreide verzekering vanwege mijn knieën. Dit is niet altijd nodig, je kan ook simpelweg modules extra aanklikken voor het jaar waarin je bevalt. Doe dit dus op tijd! Je kan niet halverwege het jaar je polis aanpassen. Maar je hebt ook verzekeringen waar je minder snel aan denkt zoals uitbreiding van je inboedelverzekering omdat je nogal dure babyspullen hebt aangeschaft. Je moet er niet aan denken, maar het is ook verstandig om te kijken of je een uitvaartverzekering hebt en je kindje meeverzekerd is. Er zijn behoorlijk veel uitvaartverzekeringen dus ook hier is oriëntatie belangrijk. Dit zijn wellicht geen leuke dingen maar soms kan je het maar gewoon geregeld hebben, je wilt met dit soort administratie niet geconfronteerd worden als het nodig blijkt te zijn.

♥Kraamhulp – Ja, kraamhulp regelen is niet bepaald onbelangrijk! Want dat maakt of breekt je kraamtijd toch wel een beetje. Het is namelijk ook de bedoeling dat je je tussen week 12 en week 15 wel ergens inschrijft namelijk en dan is een beetje oriëntatie niet verkeerd. Wacht er dus niet te lang mee en ga neuzen op het internet. Vaak heeft jouw verloskundige een aantal praktijken waar zij bekend mee zijn en daar krijg je vaak ook folders van. Vind je het belangrijk dat ze goed met je huisdieren kunnen omgaan, een anti-rookbeleid hebben, babymassage toepassen etc? Wij kozen voor een praktijk die nogal een gevestigde orde is, veel ervaring heeft en niet zo ‘zweverig’ overkwam in de folder. Ja ja, doe waar je je prettig bij voelt!

♥Kinderopvang – Ook al is je kindje nog niet geboren en heb je zelfs nog een aantal maanden verlof zodra Uk er wel is, dan dien je toch al in te schrijven bij een KDV of bij een gastouder. En als de oriëntatie voor kraamhulp al belangrijk is dan is de keuze of en waar je kindje naar toe gaat als jij/jullie weer aan het werk moeten nóg belangrijker. Want als je kiest voor opvang omdat het simpelweg moet of je het graag wilt, welke dan? Wil je er eentje die een christelijke basis heeft, die flexibel is in uren, tot 8 uur open is in plaats van tot 6 uur? Denk daar goed over na en maak een afspraak. KDV’s zijn het gewend om bezoekers te krijgen (op afspraak) en vinden het geen enkel probleem je rond te leiden en je vragen te beantwoorden. En vooral je ‘gevoel’ is in deze denk ik essentieel.

Checklist Baby Elisejoanne.nl  - Klaarmaken voor komst van de Baby; To-do Lijstje!

♥Toeslagen – Ja, als je gebruik maakt van het KDV – wat een behoorlijke kostenpost kan zijn – dan is het fijn om te bekijken of je daarvoor een toeslag ontvangt. Maar niet alleen voor het KDV, ook is het belangrijk te kijken of je wellicht in aanmerking komt voor kindgebonden budget omdat je inkomen onder een bepaalde norm zit. Alles is natuurlijk mooi meegenomen, die Pampers betalen zichzelf niet. Dit laatste krijg je vaak automatisch nadat je je kindje hebt aangegeven maar houd het even in de gaten. Je hebt het vrij gemakkelijk zelf aangevraagd – net zoals zorg- en huurtoeslag – en het kan een fijne bijdrage zijn. Je krijgt automatisch kinderbijslag elk kwartaal, daar hoef je je niet voor aan te melden. Zelf vind ik het prettig om proefberekeningen in te vullen op de site van de belastingdienst, dan weet je waar je aan toe bent en krijg je alles uitgelegd.

♥Erkenning – Zijn jij en je partner getrouwd? Dan is hij automatisch de wettelijke vader, ook bij een geregistreerd partnerschap. Neem je trouwboekje mee naar het ziekenhuis, wellicht kan je je kindje daar al aangeven, net zo handig. In andere gevallen kan hij het kind erkennen. Door de erkenning is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind, wees je daarvan bewust. Daarvoor moet hij eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Het meeste handige is, is als je dit regelt vóórdat je bevalt – erkenning tijdens zwangerschap van het ongeboren kind – heet dat. Maak er een uitje van zou ik zeggen, hartstikke mooi moment toch om samen te vieren?

♥De Bevalling #1 ziekenhuis of thuis? – Je hebt er vast al over nagedacht waar je zou willen bevallen toen je nog niet zwanger was. Maar nu ben je wel zwanger en ook jij moet er aan geloven! Maar waar wil je deze daad verrichten, thuis of in het ziekenhuis? Ik heb ondervonden dat er veel voors en tegens zijn voor beide keuzes en dat het uiteindelijk neerkomt op waar jij je prettig bij voelt. Sowieso dien je je vluchtkoffer ook klaar te hebben als je thuis wilt bevallen en is het handig als je het huis enigszins geprepareerd hebt voor een thuisbevalling ondanks dat je naar het ziekenhuis wilt. Je weet maar nooit wat er gebeurd en goede voorbereiding is het halve werk. Ik ben op álles voorbereid maar he, je bent een neuroot of je bent het niet.

DSC 1961 1 - Klaarmaken voor komst van de Baby; To-do Lijstje!

♥De Bevalling #2 cursus? – Wellicht heb je net zoals ik alles gelezen op deze groene aardbol over bevallingen, de fases, weeën, ontsluiting, placenta’s en slijmproppen. Maar zelfs dan – óf als je je koppie in het zand steekt uit bescherming – kan het zijn dat een cursus alsnog fijn is. Er zijn tientallen cursussen die je zou kunnen volgen, met en zonder partner. Je kan ook alleen naar de voorlichtingsavond gaan van je verloskundige-praktijk of ziekenhuis, daar word alles heel beknopt vertelt. Wij kozen voor de cursus ‘Samen Bevallen’ en dat is ons – ha! – heel goed bevallen. Boris is mijn steun en toeverlaat en ik draag dit kindje wellicht alleen, maar ik sta er absoluut niet alleen voor.

♥Borstvoeding of flesvoeding? – De vraag der vragen is dit eigenlijk he? Je kan je kont niet keren of er is wel iemand die je advies geeft omtrent dit onderwerp of zijn mening even wil ventileren. Hoever wil je gaan als het niet meteen vordert en heeft je kraamhulp-instantie een lactatiedeskundige in huis voor het geval dat? En waar kan je een borstkolf huren mocht dat nodig zijn? Mocht je borstvoeding willen geven dan is een voorlichtingsavond niet verkeerd. Veel gemeentes houden die geregeld vanuit allerlei instanties, Google is je beste vriend. Wanneer je flesvoeding geeft is een onderzoekje naar de verschillende flessen die te koop zijn ook niet verkeerd.

♥Verlof – Uitkering (werknemer & zelfstandige) – Ik ben een zelfstandig ondernemer en moet mijn eigen verlof regelen. Dat betekent dat ik die opneem wanneer het mij uitkomt (of wanneer je een standje krijgt van je verloskundige omdat je het nog steeds niet hebt gedaan) maar ook dat je een financiële vergoeding krijgt. Voor zelfstandige heet dat de ZEZ en dien je aan te vragen tot 6 weken voor je uitgerekende datum. Je hebt recht op 4 maanden zwangerschapsuitkering + vakantiegeld. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het aantal uren dat je in je bedrijf stopt. Zit je onder de 1225 uren per jaar? Dan is het afhankelijk van je winst. Zit je erboven? Dan krijg je het maximale bedrag. Ben je in dienst als werknemer? Dan krijg je een zwangerschapsverklaring van je verloskundige, die geef je in je ‘he, ik ben zwanger!’ – gesprek aan je werkgever/leidinggevende en hij regelt het verder. Hij doet dit maximaal 4 en minimaal 2 weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof.  Het UWV keert in dat geval het bedrag aan de werkgever uit en hij weer aan jou (dit kan ook anders indien gewenst). De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van je dagloon.

Vluchttas Elisejoanne.nl Still - Klaarmaken voor komst van de Baby; To-do Lijstje!

♥De Vluchtkoffer – niet bepaald onbelangrijk natuurlijk! Ik heb het er in één van mijn video’s ook al over gehad en daar heb ik wederom een lijstje gemaakt met wat ik denk dat er in moet. Mijn motto? Liever iets te veel gepakt dan te weinig want dat is niet prettig. Zet hem klaar en leg je lijstje erbovenop. Mocht er dus nog iets niet in zitten en jij zit in een weeënstorm, dan kan je partner meteen zien wat er nog niet gepakt is en dat er in doen.

♥To Buy Lijstje – Is alles gekocht van het lijstje wat je in huis wilde hebben? Ja? Mooi! En anders kan je partner ook nog wel even naar de Kruidvat hobbelen voor die vitamine K die je vergeten bent of een extra pak kraamverband.

♥Geboortekaartjes – Wauw, wat zijn er veel mogelijkheden om een geboortekaartje te laten maken! Maar wat vind jij/jullie eigenlijk mooi? Boris en ik hebben tientallen sites afgezocht om inspiratie op te doen want wij wisten eigenlijk niet wat wij mooi vonden. Wat wij niet mooi vonden werd héél snel duidelijk maar kies maar eens wat wat wél bij je past. De keuze is reuze in ieder geval. Laat het niet aankomen op de laatste weken, begin in je tweede trimester en maak voor het midden van je derde een keuze. Bestel de enveloppen, beschrijf ze alvast en koop postzegels. Dan is het maar gedaan.

♥Spaarrekening – Niet alleen je eigen spaarrekening dient wellicht wat meer gevuld te zijn dan voorheen, maar heb je al nagedacht over wat je voor je kindje zou willen? Wil je zijn studie betalen, zijn rijbewijs en waar je wil dat geld van opzij leggen? De kinderbijslag is daar wellicht handig voor of je kiest om pas te beginnen na zijn eerste verjaardag en dan een rekening te openen. Goed om over na te denken.

♥Kleine dingen – Wil je nog op Babymoon? Zou je toch nog een mooie fotoshoot willen van die dikke buik? Toch nog de kraamvisite in een boekje willen laten schrijven voor later, maar in welk boek? Bijhouden welke symptomen je ook alweer had voor als je een tweede (of derde of..) mag krijgen? Wat mis je nou nog en zou leuk zijn om als kraamcadeau te vragen?

Zo, wat een lijst! Maar hopelijk wel handig als je net zoals ik graag goed voorbereid bent. En wellicht heb je er zelf helemaal geen zin om over na te denken, dat kan! Nou, dan heb ik het bij deze voor je gedaan.

Liefs,

Elise Joanne

Dit artikel betreft een samenwerking.