after life netflix 1552302940 1024x576 - Kijktip; After Life met Ricky Gervais

Wellicht heb je het al in de wandelgangen voorbij horen komen; de korte serie After Life met Ricky Gervais. Nee? Dan raad ik absoluut aan hem snel te gaan kijken! Ik heb nog nooit zo snel emoties afgewisseld als tijdens het kijken naar deze serie. Een verhaal over hartverscheurend verlies en de dagelijkse romslomp van alledag. Hoe nu verder? Dat is de vraag.

Ken je Ricky Gervais nog niet? Deze Britse comedien is vooral bekend om zijn succesvolle bijdrage in de serie The Office. Hij is podcastmaker, toerde met enkele oneman-shows en hij heeft zelfs een rol in het spel Grand Theft auto als – jawel – zichzelf! Het is een man waarmee ik niet op alle vlakken even dol op hem ben, als overtuigd atheïst zien wij niet bepaald ‘eye to eye’ op nogal belangrijke onderwerpen maar ik kan deze serie enorm waarderen.

Ricky Gervais speelt Tony, een man die onlangs zijn vrouw Lisa heeft verloren aan kanker. Tony ziet het leven nadien niet meer zitten. Hij probeert zelfmoord te plegen, faalt en besluit om het leven zo in te richten dat het voldoet aan zijn alomvattende gevoel van verdriet. Als een drammende peuter die niks wil gaat hij door het leven, alles en iedereen die op zijn pad komt krijgt de wind van voren.

“I thought i’d leave you a little guide to life without me. You’re lovely but you’re absolutely fucking useless.” – Lisa

Dit klinkt schrijnend, hartverscheurend en diep triest. Dat is het ook en toch.. het is ook enorm grappig, het is hardop gieren van het lachen zo grappig. Tony is lomp, gebruikt sarcasme als verdedigingsmiddel en komt er lange tijd mee weg. Ik kon in dezelfde scene van twee minuten de tranen laten gaan om kort daarna weer in lachen uit te barsten. Om daarna weer een traantje weg te pinken omdat het eigenlijk helemaal niet grappig was.

Tony heeft een vangnet, een zwager die zich zorgen maakt. Een nieuwe werknemer op het kantoor van de krant waar hij werkt. Zijn collega die dient als boksbal voor alle grappen over dikke mensen ooit gemaakt. De zuster die voor zijn demente vader zorgt en de weduwe, twintig jaar zijn senior, die op hetzelfde bankje bij de begraafplaats elke dag haar man bezoekt.

Tony werkt, tot zijn eigen ongenoegen, aan verhalen voor de krant die eigenlijk nog te slecht zijn voor het plaatselijke roddelblad. Ook dat levert heerlijke situaties op.

Het zijn korte afleveringen van elk zo’n 25 minuten. Kort maar krachtig, langer is niet nodig om tot het doel te komen. Ricky speelt de rol van zijn leven. Een serie die het waard is om te bekijken, na de eerste aflevering ben je ‘hooked’, ik beloof het. De serie staat op Netflix, lekker makkelijk! After Life krijgt een 8,5 op IMDB, geen cijfer wat gemakkelijk wordt gegeven.

Ik heb vernomen dat er wellicht een tweede seizoen van After Life komt. Gezien het einde had ik dit niet verwacht, ik ben benieuwd waar dit precies over zal gaan! Ergens vond ik het einde dermate vervullend dat een tweede seizoen bijna onnodig is, en gezien het succes van het eerste seizoen, dit amper overtroffen kan worden. We zullen zien!

Heb jij After Life al gezien?

Liefs,

Elise Joanne

Bron foto.