koopzegels 1024x632 - Ja, ook wij sparen met (koop)zegels!

Sparen bij de bank, het levert je vrijwel niks meer op. De grotere spaarders onder ons moeten zelfs, bij een deel van de banken, rente betalen om te mógen sparen. De wereld op z’n kop als je het mij vraagt. Dus sparen, hoe verdien je daar dan nog aan? Nou, met koopzegels!

Koopzegels, iets wat je grootmoeder kocht bij de boodschappen waarschijnlijk. Althans, de mijne en ik snapte echt niet waarom je geld uit zou geven aan papieren zegeltjes. Waarom zou je dat toch doen? Nou, omdat het geld oplevert. Niet veel en beetje bij beetje maar na een tijdje zeker wel.

Vriendinnetje Aranka spaart al sinds jaar en dag zegels, ik moest er altijd een beetje om grinniken. Ze zit een dag per jaar te plakken als een malle maar heeft dan wel, aan het einde daarvan, boekjes vol om in te leveren. Een leuk zakcentje voor op vakantie zegt ze dan.

Maar, lieve Aranka doet boodschappen bij de Albert Heijn, wij niet (althans, tot vorige week maar daarover zo meer). Er zijn meerdere winkels waar je koopzegels kan scoren en zo kan sparen. Naast de Appie ook de Jumbo, Plus, Coop, Vomar en Hoogvliet (hoewel deze laatste twee net een ander spaarsysteem hebben begrijp ik). Volgens mij zijn dit ze, mocht ik er eentje vergeten dan hoor ik dat graag natuurlijk.

Hoe werkt het? Als voorbeeld neem ik even de Albert Heijn. Bij de Appie kun je bij iedere euro een koopzegel kopen. Deze zegel kost je 10 cent. In plaats van 1 euro, reken je dus 1,10 euro af. Je spaarboekje is vol wanneer je 490 zegels hebt geplakt. Dit boekje lever je vervolgens in en je krijgt 52 euro terug. Je investering is dan 49 euro en je rendement 3 euro. Deze 3 euro zorgt voor een rendement van 6%. Niet elke supermarkt heeft dit rendement of deze hoeveelheid zegels per boekje, je kan de website van de supermarkt kijken hoe of wat.

Het is niet veel, je rendement per boekje, maar het is beter dan sparen bij de bank. En het is ook nog zo dat het een soort potje is wat je ongemerkt aanmaakt in de vorm van zegeltjes. Je kan er niet bij en je merkt amper dat je spaart omdat het kleine bedragen per shopbeurt is. Dus, win win toch? Althans, dat vond ik!

Toen kwam er de ‘maar’ in ons geval. Wij doen boodschappen bij de Jumbo en dat zou aanvankelijk geen probleem moeten zijn. Voor ons wel want wij doen – sinds een klein jaar naar volle tevredenheid – de boodschappen bestellen. Ik wil niet meer anders! Maar de Jumbo staat geen aankoop van koopzegels toe bij online boodschappen. Er staat op de website dat je met je digitale bon naar de servicebalie kan stappen om ze dan alsnog te kopen. Maar, elke supermarkt mag kiezen of ze dit wel willen én wat blijkt? Het is helemaal niet mogelijk! Althans, bij meerdere Jumbo vestigingen waar ik navraag heb gedaan.

Maar de Appie houdt hier wel rekening mee. Hoera! Dat betekent dat je dus wél naar de servicebalie kan stappen om je – papieren – bon en je zegeltjes alsnog te kopen en in ontvangst te nemen. Een stapje meer moeite maar ik ben alsnog vaak genoeg in de fysieke winkel om dit even snel te doen.

Nu blijkt dat mijn boodschappen goedkoper zijn bij de Appie dan bij de Jumbo ben ik recentelijk overgestapt (het scheelde gewoon twee tientjes per week!). En dat betekent dat ik nu wél zegeltjes kan sparen. Dus dat ben ik vrolijk aan het doen.

Ik heb met Boris afgesproken dat wij het één keer per jaar inleveren. Wanneer dat moet nog even blijken, wellicht voordat we op vakantie gaan? Voor dit jaar is dat te vroeg maar dat geeft ons wel langer de tijd om voor dit potje geld opzij te zetten. Want dat is koopzegels sparen eigenlijk, nog los van het rendement; je zet geld opzij voor een ander moment.

Ik ben rázend benieuwd! Wie van jullie spaart er ook koopzegels? En bij welke supermarkt? Wanneer leveren jullie de boekjes in, één keer per jaar of vaker? Tell me more!

Liefs,

Elise Joanne