shutterstock 761840059 4500x3000 1024x683 - Ik heb nog nooit een podcast geluisterd

Het is ‘in’, het is hip, het is overal; de podcast. Een aantal maanden geleden had ik nog nooit gehoord van het woord maar sinds een tijdje is het voor velen een hobby op dagelijkse basis geworden. Ikzelf heb nog nooit een podcast geluisterd. Maar wil daar wel mee beginnen!

Het hele principe van een podcast begrijp ik tot op heden nog niet zo goed. Als ik naar iets wil luisteren dan luister ik naar muziek. Als ik een verhaal tot mij wil nemen dan lees ik, het liefste nog een boek en niet vanaf een e-reader. Luisterboeken snap ik dan ook niet helemaal, waarom zou je niet zelf het boek willen pakken om het te lezen maar wil je voorgelezen worden? Maar ik geef eerlijk toe, ook ik heb nog nooit een luisterboek geluisterd. Dus tja, een mening geven mag dan eigenlijk niet.

Dus, verder met de podcast. Als ik een ander soort verhaal tot mij wil nemen, naast boeken, dan denk ik aan series en films. Ook hier ben ik fan van, wij kijken serie na serie en film na film in dit huis. Weinig dat wij nog niet gezien hebben, het is absoluut een bezigheid waar wij van genieten.

Boris die begon een paar maanden geleden met luisteren naar een Amerikaanse historicus die in zes delen vertelt over de Eerste Wereld Oorlog. De afleveringen duren 3,5 uur (!) per stuk. Genieten dat ‘ie doet. In de zeldzame momenten alleen in de auto (of in bad, de schat) gaat de podcast aan en verrijkt hij zijn kennis door te luisteren naar deze enerverende verteller. Ik was geboeid, hoe kan je zo geconcentreerd luisteren (zonder te kijken en niet met je ogen zelf mee te lezen) naar een ander die verhalen vertelt?

Maar ik ben hier een van de weinige in denk ik, en het is tijd dat hier verandering in komt. In de zin dat ik dus ook eens een podcast wil luisteren maar.. waar te beginnen? Waar te vinden? Wat voor podcasts zijn er en welke raden jullie aan?

Naar ik begrijp zijn er dus verhalende documentaires, autobiografische podcasts, interviews en grappige stukken waarbij ik moet denken aan cabaret. Eigenlijk alles wat je kan vinden in boeken en op tv maar dan in gesproken vorm zo blijkt.

Dus, zijn er aanraders vanuit jullie? Onderhand denk ik wel dat mijn bezoekers mij goed kennen maar voor de goede orde geef ik nog een aantal categorieën en onderwerpen die mij interesseren. Mocht je dan een tip hebben wat hier goed tussen past dan hoor ik dat zeer graag! Ik houd van spannende onderwerpen. Nee, niet erotiek maar de thrillers en de misdaden. Ergens kan ik mij voorstellen dat er vast een soort ‘Ted Bundy tapes’ zoals nu op Netflix ook in podcast vorm moet zijn. Dat zou mij aanspreken! Onderwerpen over ouderschap ook mits het een beetje leuk wordt verteld en niet te droog of ergens te serieus is. Ik ben minder van de verhalen over architectuur en natuur moet ik zeggen. Drama, ook wel romantiek en geschiedenis zouden mij aanspreken.

Oh, en ook als je denkt; ‘dit past niet tussen je rijtje maar ik vond dit een geweldige podcast!’ dan hoor ik dat ook zeker graag, kom maar door! Ik sta open, ik ben geheel vers wat betreft dit onderwerp en wil mij graag onderdompelen in een nieuwe wereld.

Maar, helpt effe hier, wat doe je met je handen? Zit je gewoon rustig te .. luisteren? Of te studeren of op te ruimen? Is het een momentje wanneer je in bad zit zoals Boris of die eindeloze rit naar je werk aan het afleggen bent? Ik ben oprecht heel benieuwd!

Luister jij vaak naar podcasts? Zo ja, welke? En wanneer?

Liefs,

Elise Joanne

Afbeelding Shutterstock