r0 248 3601 2273 w1200 h678 fmax - Het werk van.. Redactrice & Tekstschrijfster Romy!

Vandaag het woord aan Romy! Zij is freelance tekstschrijver en redactrice. Zij vertelt, met poes Pippa naast zich, hoe dit zo gelopen is, waar zij voldoening uit haalt, hoe haar werkdagen eruit zien en of dit is wat ze altijd al heeft willen doen. Lees je mee?

Lees hier de andere artikelen binnen de rubriek ‘Het werk van..’.

Hoi! Stel je eens voor! Wie ben je, waar woon je en wat voor werk doe je? Heb je een partner, kinderen, dieren?

Ha! Ik ben Romy Veul. In het fijne dorp Aalsmeer deel ik een kleurrijk appartement met mijn kat Pippa. Je kunt mij uittekenen in felgekleurde blazers, met een kop thee in mijn hand en met een toetsenbord en beeldscherm voor mijn neus. Want naast kopjes thee drinken is tekstschrijven wat ik het allerliefste doe. Bof ik even dat ik freelance tekstschrijver en redacteur van beroep ben!

Heb je altijd al dit beroep willen uitoefenen?

Als kind riep ik al dat ik later schrijfster wilde worden. Ik bracht dan ook soms meer tijd door achter de computer dan mijn ouders lief was. Niet met spannende games, maar met verhalen waarmee ik in rap tempo mijn lege Word-documentjes wist te vullen. Schrijven en taal waren dan ook altijd al mijn ding. Ik was bijvoorbeeld een van de weinige leerlingen die blij opveerde als we op vrijdagmiddag een dictee hadden. En zodra een vriendin haar tekst door iemand wilde laten nakijken, wist ik niet hoe snel ik me als vrijwilliger moest aanbieden.

Dat wil trouwens niet zeggen dat tijdens mijn puberteit heel wat andere beroepen de revue hebben gepasseerd. Onderzoeker, psycholoog, verpleegster, kapper… Als onzekere puber waren mijn toekomstdromen all over the place. Toch bleef de taal me het meeste trekken. Zeker toen ik besloot Nederlandse Taal & Cultuur te studeren en er daar een wereld voor me openging. Ik kon de hele dag bezig zijn met taal en voelde me als een vis in het water.

Ik heb tijdens mijn studie nog een tijdje overwogen onderzoek te doen naar taal en teksten, maar stiekem wist ik toen al dat ik veel liever zelf lekker wilde schrijven. Maar dan niet romans of kinderboeken, maar pakkende korte teksten. Zakelijke teksten, maar ook grappige columns of leuke blogartikelen – dat is waar ik mijn ei helemaal in kwijt kan.

Hoe ben je er zo ingerold?

Ik had niet per se altijd al voor ogen om freelance tekstschrijver te worden. Ik dacht tijdens mijn studietijd dat ik “later” voor een bedrijf zou gaan werken en daar dan tot mijn 65e zou blijven. Dat leek me wel overzichtelijk. Om die reden ben ik na mijn studie eerst fanatiek gaan solliciteren op allerlei fulltime banen in loondienst.

Zo kwam ik terecht op de communicatieafdeling van een bank en later als beleidsmedewerker bij een talenplatform. Beide erg leuke banen, waarin ik heel veel heb geleerd! Toch kriebelde er iets. Ik merkte dat ik niet aan één opdrachtgever wilde vastzitten. Ik zocht meer afwisseling (in mijn werkzaamheden, maar ook in de mensen voor wie ik werkte) en ik zocht ook een oplossing voor mijn eindeloze zoektocht naar nieuwe uitdagingen. Ondernemen bleek dé oplossing.

Mijn blog Vaker Vrolijk heeft daarin trouwens ook een belangrijke rol gespeeld. Ik begon mijn blog 3,5 jaar geleden als een creatieve uitlaatklep om mijn positieve hersenspinsels en belevenissen te kunnen neerpennen. Na verloop van tijd kwamen er voor mijn blog weleens samenwerkingen op mijn pad. Hoewel ik mijn blog nog altijd zie als een hobby en niet als iets commercieels, kwam er wel een kleine ondernemer in mij naar boven als ik over die samenwerkingen ging onderhandelen. Ik denk dat daar het zaadje voor het ondernemerschap is geplant.

Vooral het eigen baas zijn vond ik wel wat. Toen begon tot me door te dringen dat ik natuurlijk ook naast mijn eigen blog voor anderen teksten kon gaan schrijven. Vanuit die wilde gedachte schreef ik me (vrij impulsief) in bij de Kamer van Koophandel. Wat begon met een enkele opdracht op z’n tijd groeide uit tot mijn eigen onderneming – Romy Veul – als freelance tekstschrijver die ik met veel plezier run. Daarnaast werk ik nog een aantal uur per week voor een talenplatform. Een mooie afwisseling als je het mij vraagt!

Wat is het leukste aan je werk?

Spelen met woorden! En daarmee mensen helpen om hun boodschap in de juiste woorden op (digitaal) papier te krijgen. Daar word ik elke dag enorm enthousiast van. Als een opdrachtgever naderhand laat weten dat mijn teksten precies zijn hoe hij of zij het voor ogen had, dan kan mijn dag niet meer stuk.

Verder vind ik het geweldig dat mijn werk zo afwisselend is. De ene dag schrijf ik zakelijke artikelen voor een groot bedrijf, de andere dag help ik een pas gestarte ondernemer om haar ‘About me’-pagina te vullen met een unieke en aansprekende tekst. En weer een andere dag schrijf ik een blogartikel vol humor en anekdotes voor een jong online platform. Geen dag is hetzelfde!

Verder vind ik het leuk dat ik door de verschillende opdrachten met allerlei soorten bedrijven en mensen in contact kom die ieder een eigen verhaal hebben. Van tevoren was ik weleens bang dat je als freelance tekstschrijver vooral een eenzaam bestaan hebt. Niets is minder waar. Het werk levert me juist veel leuke contacten op.

Wat is het minst leuke/moeilijkste/zwaarste?

Ondernemen betekent ook onzekerheid. Aan het begin van de maand weet ik vaak nog niet precies hoe mijn maand er qua opdrachten uit zal zien. Zal ik veel nieuwe aanvragen krijgen of blijft het rustig? En hoeveel zal ik deze maand verdienen? Het zijn allemaal vragen waarop ik als ondernemer het antwoord moet afwachten. Dat maakt ondernemen aan de ene kant weleens spannend en lastig, maar aan de andere kant ook juist wel spannend en avontuurlijk.

Zijn er misvattingen over het werk dat je doet?

Mensen denken weleens dat je als tekstschrijver vooral de hele dag fanatiek aan het tikken bent. Dat klopt deels wel, maar bij goede teksten schrijven komt veel meer kijken dan alleen het tikwerk. Als je een tekstschrijver inschakelt, mag je ervan uitgaan dat diegene niet in de wilde weg aan het typen slaat 😉

Ik ga bijvoorbeeld met mijn opdrachtgevers in gesprek over wat de boodschap is die zij willen uitdragen. Wie is hun doelgroep? Wat onderscheidt hen van anderen? Hoe spreken ze hun lezer of klant het liefst aan? Daar gaat best wel wat tijd in zitten. Daarnaast kost het natuurlijk tijd om na te denken hoe je iets op een creatieve manier op papier zet.

Verder merk ik dat mensen freelancen en thuiswerken weleens zien als een soort verkapte vakantie. Gelukkig weten mensen uit mijn omgeving wel beter. Maar ik hoor weleens van andere ondernemers dat hun omgeving denkt dat ze eindeloos veel vakantie hebben en kunnen doen wat ze willen. Niets is minder waar. Ondernemen is vaak hard werken.

Vertel, hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik begin de dag altijd met een heldere to-do-list. Dan kan ik met een vliegende start de dag beginnen. Meestal werk ik eerst aan de projecten die af móeten en waar ik het meest mijn concentratie bij nodig heb. ’s Ochtends ben ik namelijk vaak op mijn productiefst. Ook werk ik ’s ochtends mijn mailbox bij.

Zodra dat alles gebeurd is, smeer ik een stapel boterhammen en is het tijd voor een korte pauze. Vaak ga ik dan even de deur uit om een frisse neus te halen. De hele dag achter een beeldscherm zitten is ook niet alles. Zo’n frisse neus helpt me ook om daarna met nieuwe energie aan de slag te gaan. Overigens zorg ik er altijd voor dat ik op een dag aan meerdere projecten werk. Zo houd ik het lekker afwisselend.

Mijn laatste uur van de werkdag (lees: het welbekende Cup-a-Soup-moment) besteed ik meestal aan routineklusjes. Denk aan het bekijken van acquisitiewebsites met mogelijke opdrachten, mijn administratie bijwerken en nog wat laatste e-mails versturen.

Kan je je werk gemakkelijk loslaten als je thuis komt?

Ha, dat is de uitdaging van thuiswerken! En zeker als je werk tegelijkertijd je grootste hobby is. De verleiding kan dan soms groot zijn om meer uren te maken dan je van plan was. Vind ik op zich niet erg! Wel probeer ik die balans voor mezelf te bewaken door in het weekend vaak leuke dingen buitenshuis te doen, door doordeweeks in de avonden wat af te spreken en door andere creatieve hobby’s op te pakken. Daarnaast scheelt het natuurlijk dat ik een leuke vriend, een lieve kat, fijne vriendinnen en een leuke familie om me heen heb voor wie ik met alle liefde tijd máák.

Als je járen terug in de tijd mocht, naar je jongere ‘ik’, zou je dan een andere keuze hebben gemaakt omtrent je carrièrepad? Een andere studie, een andere richting?

De opleiding Nederlands was absoluut de beste studie die ik me had kunnen wensen (nee hoor, ik heb geen aandelen bij de opleiding!). Ik verlang zelfs nog weleens terug naar Nederlands studeren. Echt een fijne opleiding als je net zo’n taalfreak bent als ik!

Verder geloof ik er heel sterk in dat alle keuzes die je maakt (positief en negatief!) je uiteindelijk maken tot wie je nu bent. Daarom heb ik nooit spijt van dingen. De carrièrestappen die ik heb gezet, hebben me allemaal uiteindelijk naar het punt gebracht waar ik nu sta: als freelance tekstschrijver die dagelijks met woorden en taal in de weer is. Ik sta waar ik wilde staan, dus ik ben zeker tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt. Zelfs al pakten sommige keuzes in het verleden iets anders uit dan ik had gehoopt.

Uitgeleerd ben ik nooit en ik heb nog genoeg interesses over om mijn leven lang te blijven leren. Misschien wil ik wel ooit schrijftrainingen geven aan bedrijven of alsnog mijn jeugddroom van een eigen boek waarmaken. Dat durf ik nog niet te voorspellen. Maar met mijn 26 jaar heb ik vast nog alle tijd om eventuele nieuwe dromen waar te maken.

Bedankt voor het vertellen Romy!

Liefs,

Elise Joanne