Het werk van.. Kraamverzorger Mariëlle - Het werk van.. Kraamverzorger Mariëlle!

Vandaag weer een nieuw beroep in de rubriek ‘Het werk van..’! Deze keer Mariëlle, sinds een aantal jaren kraamverzorgster. Een beroep wat iedereen kent, des te leuker om haar kant van dit werk te belichten. Lees je mee?

Lees hier de andere artikelen binnen de rubriek ‘Het werk van..’.

Hoi, stel je eens voor! Wie ben je en wat doe je?

Hallo, mijn naam is Mariëlle en ik ben 27 jaar. Sinds een aantal jaar werk ik nu als kraamverzorgster, voor mij toch echt wel het mooiste beroep!

Hoe ben je er zo ingerold?

Als klein meisje riep ik al dat ik met kinderen wilde werken. Ik liep altijd met poppen te sjouwen en iedereen die kleiner was dan ik werd opgetild. Na een aantal jaar op een kinderdagverblijf gewerkt te hebben besloot ik toch de stap te zetten en de kraamzorg in te gaan. Na een opleiding van een jaar was ik afgestudeerd en kon ik volledig zelf aan de slag.

Hoeveel uur in de week werk je?

In de kraamzorg is het lastig om in uren per week te spreken. Je werkt namelijk 8-10 dagen achter elkaar en bent dan een paar dagen vrij. Meestal werk ik 8 dagen en ben dan 3-4 dagen vrij. Zo draai ik ongeveer 2-3 gezinnen per maand.

Wat is het leukste aan je werk?

Je komt ouders bijstaan in een hele bijzondere, kwetsbare periode en daardoor bouw je heel snel een bijzondere band met ze op, zeker als je ook bij de bevalling aanwezig bent. Aan het begin van de week vinden ouders het vaak best wel spannend en zijn ze onzeker, maar aan het eind van de week kun je ze (meestal) met zelfvertrouwen achterlaten. Bij een eerste kindje zie je ouders groeien in hun rol, en bij een volgend kindje is het heel leuk dat je de andere kinderen erbij kunt betrekken. Omdat je zo lang bij ze in huis bent zijn mensen snel heel open tegen je, wat voor veel bijzondere gesprekken zorgt. Het blijft natuurlijk heel bijzonder om te zien hoe zo’n klein baby’tje zich ontwikkelt de eerste week, en je bent samen met de ouders blij als alles goed gaat. Maar het zijn ook zeker de gezinnen waar het niet goed gaat of waarbij complicaties optreden die zo bijzonder zijn.

Wat is het minst leuke/moeilijkste/zwaarste?

Toch wel de onregelmatigheid. Baby’s worden op elk moment van de dag geboren, wat betekent dat je ook regelmatig ’s nachts eruit moet. Ook werken wij met wachtdiensten, wat inhoudt dat je binnen een uur aanwezig moet zijn in een gezin. Soms kun je gelijk aan het werk, andere keren sta je een paar dagen op wacht.

Zijn er misvattingen over het werk wat je doet? Clichés die de ronde gaan die niet waar zijn?

Mensen denken soms nog steeds dat een kraamverzorgster eigenlijk een veredelde schoonmaakster is. Het huishouden bijhouden behoort zeker tot onze taken maar daar ligt niet onze prioriteit. We hebben gewoon een medische- en signaleringsplicht, en daarbij ligt de focus altijd op de moeder en de baby. Het waarborgen van de hygiëne hoort daar ook bij, en als ik dan nog tijd over heb wil ik met alle liefde vast een ovenschotel klaarzetten😊

Staat de financiële en emotionele beloning van je werk in verhouding tot de uren en de moeite die je erin steekt?

Kraamverzorgster is een beroep wat heel veel van je vraagt. Werk en privé zijn vaak lastig te combineren door de grote onregelmatigheid. Ook werk je standaard 8 dagen achter elkaar, wat betekent dat ik gemiddeld 3 weekenden in de maand werk. Als je daar dan net iets meer dan minimumloon tegenover zet vind ik dat niet heel veel… Aan de andere kant is de waardering die je vanuit het gezin krijgt wel weer goud waard.

Vertel, hoe ziet jouw werkdag eruit?

Onze dagen kunnen behoorlijk verschillend. Soms begin je pas halverwege de dag, of zelfs ’s nachts. Of je begint met een bevalling. Op een standaard dag begin ik om 8 uur en begin met het bespreken van de nacht: hoe is het gegaan, waar zijn ouders tegenaan gelopen en wat zijn de plannen voor vandaag. Dan doe ik de medische controles bij de moeder en ga ik ontbijt maken. Na het ontbijt is het vaak tijd voor de controles bij de baby, soms een badje, en een voeding. Tussen de middag maak ik lunch, is het weer tijd voor een voeding en daarna gaan de ouders even rusten. Vaak neem ik de baby dan mee naar beneden zodat de ouders ook echt even kunnen slapen. In de tussentijd kan ik rapporteren en het papierwerk bijhouden, en soms dus even knuffelen met de baby. Na het maken van een fruithap maak ik de ouders wakker en doe de laatste controles. Verdeelt over de dag doe ik verschillende huishoudelijke taken, komt vaak de verloskundige nog langs en zorg ik voor koffie voor het bezoek. Na een laatste voeding bespreek ik de verwachtingen voor de komende nacht en trek ik rond half 5 de deur weer achter me dicht.

Kan je je werk gemakkelijk loslaten als je thuiskomt?

Over het algemeen inmiddels wel. Maar er blijven soms gezinnen waar het echt niet lekker loopt en waar ik me zorgen over maak. Gelukkig kunnen we dan altijd op onze bereikbare dienst terugvallen, zodat je in ieder geval je verhaal kwijt kan. Ook kun je altijd met de verloskundige overleggen en samen sparren over wat de beste stappen zijn.

Wat zou je graag mensen graag nog meer willen laten weten over je werk, je beroep?

Ik ben nu een aantal jaar kraamverzorgster, maar het verveelt nooit! Het blijft zo bijzonder dat je aanwezig mag zijn bij de bevallingen en de hele eerste levensweek van een kindje. Mensen zetten hun huis voor je open, en ik mag dan samen met de ouders gaan ontdekken wat het beste werkt voor dit kindje en hun gezin. Mensen denken soms dat wij alles weten, maar dat is natuurlijk niet zo. Elk kindje is anders en elk gezin is anders, maar dat maakt het ook zo afwisselend en leuk!

Bedankt voor het delen van je verhaal Mariëlle!

Liefs,

Elise Joanne