3 kopie - Het werk van.. Food & Mindset coach Ramona!

Vandaag is Ramona aan het woord binnen de rubriek ‘het werk van’. Deze gepassioneerde vrouw heeft van een levensmissie haar werk gemaakt en is Food & Mindset coach geworden. Ze werkte al elf jaar als ambulant gezinsbegeleider en sinds vorig jaar dus ook coach voor moeders met jonge kinderen. Lees je mee?

Wil je meedoen aan deze rubriek en vertellen over je functie of beroep? Stuur mij een mailtje!

Lees hier alle andere artikelen binnen deze rubriek!

Hoi! Stel je eens voor! Wie ben je, waar woon je en wat voor werk doe je? Heb je een partner, kinderen, dieren?

Mijn naam is Ramona van Mook, geboren en getogen in Drunen (Noord-Brabant). Getrouwd en moeder van twee lieve meiden van 5 en 3 jaar. Ik ben zzp’er als pedagoog en gewichtsconsulente. Al 11 jaar werkzaam als ambulant gezinsbegeleider en daarnaast ben ik sinds 2019 ook werkzaam als Food- & Mindset coach voor moeders met in de praktijk vaak jonge kinderen. Ik coach moeders op het gebied van hun zelfbeeld en mindset rondom voeding, zodat zij een goed voorbeeld kunnen zijn voor hun kinderen en daarmee de cirkel van diëten en onzekerheid doorbreken.

Heb je altijd al dit beroep willen uitoefenen?

Al vroeg riep ik dat ik met kinderen wilde werken. Ik vond het als klein meisje al leuk om andere kinderen te helpen, luiers te verschonen en later op te passen. Op een studiekeuzebeurs leerde ik de opleiding Pedagogiek kennen en dit paste perfect bij wat ik wilde doen. Daarnaast heb ik als kind en puber enorm geworsteld met mijn gewicht en zelfvertrouwen, waardoor voeding en eetproblemen ook een grote interesse was.

Hoe ben je er zo ingerold?

Binnen mijn opleiding was er heel veel ruimte voor stages. Ik heb onder ander stage gelopen bij een kinderdagverblijf, als sociale vaardigheidstrainer, bij het interventieprogramma Opstapje en bij een instelling voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen. Het persoonlijke contact bij mensen thuis trok mij het meeste. Ik ben in mijn laatste jaar stage bij een organisatie gaan werken waar zowel ambulante begeleiding als groepsbegeleiding gegeven werd. Als ambulant begeleider kom je bij de mensen thuis, in hun gezinssituatie. Heel erg persoonlijk, maar ook heel waardevol. Na bij een aantal organisaties te hebben gewerkt, heb ik de keuze gemaakt om als ZZP’er verder te gaan.

Ik heb zelf daarnaast jaren geworsteld met mijn gewicht en zelfbeeld. Ik had als tiener overgewicht en moest al vroeg op dieet. Dit heeft geresulteerd in een slechte relatie met eten en een groot dieetverleden. Dit ging jaren zo op en af, maar op het moment dat ik moeder werd versterkte die angst. Ik wilde geen moeder zijn met overgewicht, maar ik wilde ook niet dat mijn kinderen overgewicht kregen en mijn onzekerheid overnamen. Ik ben een reis naar persoonlijke ontwikkeling gestart en me enorm verdiept in een gezonde relatie met eten. In mijn werk al ambulant begeleider zag en zie ik ook veel kinderen en jongeren hiermee worstelen. Jongeren die bang zijn om bepaalde voedselgroepen (zoals brood/koolhydraten) te eten of die bang zijn om te veel te eten en/of dik te worden.

Vanuit mijn eigen reis en wat ik zag in mijn werk ben ik de opleiding gewichtsconsulente gaan volgen met een extra verdieping in Kind en Voeding en Autisme en Eetproblemen. Bij meiden met een eetstoornis of eetproblemen, kan dit namelijk ook met Autisme te maken hebben. Echter hoe meer ik me bezig hield met de kinderen en jongeren, hoe vaker ik (logischerwijs) uit kwam bij de ouders. Ze herkennen zich in mijn eigen verhaal en willen graag zelf aan de slag om zo het goede voorbeeld te zijn voor hun kinderen. Ze willen niet dat hun kinderen opgroeiden met een moeder die altijd met eten bezig is, niet mee kan genieten met de kinderen en onzeker is.

Je geeft net aan dat je naast ambulant begeleider, ook als Food- & Mindsetcoach werkt, kun je daar meer over vertellen?

Vanuit mijn eigen ervaring en als ambulant begeleider weet ik hoeveel invloed het zelfbeeld van en de dieetgewoontes van moeders invloed heeft op kinderen en jongeren. Ik begeleid moeders met online 1:1 coaching in een programma wat ongeveer 4 maanden duurt. We gaan dan aan de slag met de psychologie achter eetgedrag, waarbij we op zoek gaan naar een eetpatroon wat past bij hun dagelijkse leven en daarbij een sterke mindset om niet terug te vallen in diëten.

Hoeveel uur in de week werk je?

Als zzp’er is dit heel verschillend en komen er veel extra uren bij, maar gemiddeld 24 tot 32 uur.

Wat is het leukste aan je werk?

Ik vind vooral het persoonlijk contact leuk en om gezinnen verder te helpen naar meer eenheid, communicatie, positiviteit, geluk en verbondenheid. Als ambulant begeleider heb ik nu nog 3 gezinnen, waar ik al een aantal jaar kom. Eén gezin ken ik dus al 11 jaar en dat is super bijzonder. Ik ben meegegroeid in dit gezin en het gezin met mij. Enorme stappen kunnen zetten en in dit geval is het bijna familie geworden. Ze zeggen wel eens dat ik bij de inboedel bij hoor. Deze gezinnen blijf ik begeleiden totdat de zorg stopt om wat voor reden dan ook.

Als Food- & Mindsetcoach ben ik heel persoonlijk betrokken bij een heel moeilijk proces, wat heel veel invloed heeft op het leven van de moeders die ik begeleid. Om vrij te zijn van dieetgedachten en het constant met eten bezig zijn, is zo bevrijdend. Ik geef waar nodig ook advies over de communicatie richting de kinderen over voeding en hoe ze hun kinderen ook een positieve mindset mee kunnen geven. Ik heb zelf in deze situatie gezeten en dit heeft mij jaren van mijn leven gekost, waarin ik veel gelukkiger had kunnen zijn. Op dieet zijn hoeft niet bij het leven te horen en gelukkig zijn met jezelf is essentieel om te kunnen groeien daar naar waar jij heen wil. Ik vind het leuk om zowel moeder en dochter te zien opbloeien en groeien.

Wat is het minst leuke/moeilijkste/zwaarste?

Als ambulant gezinsbegeleider vind ik vooral de uren die ik maak erg lastig. Ik werk steeds in blokken  van 1,5 tot 3 uur en ik ben veel onderweg. Ik heb vaak gaten in mijn dag, waardoor ik soms van ’s ochtends tot ’s avonds cliënten heb staan, maar eigenlijk maar 6 ‘declarabele’ uren maak. Daarnaast werk ik veel na school tijd en in de avond en met een eigen gezin is dit niet goed haalbaar voor mij. Dit was voor mij ook een reden om mijn werkzaamheden uit te breiden en met moeders te gaan werken, waarbij ook veel online plaatsvindt of onder school tijd.

Staat de financiële en emotionele beloning van je werk in verhouding tot de uren en de moeite die je erin steekt?

Er zijn tijden geweest dat dit echt niet zo was. Bij sommige gezinnen waar ik kwam waren er zoveel problemen en dan voelde ik echt de onmacht vanuit het gezin en ook bij mij. Je wil zo graag helpen, maar alle energie die ik er in stak en plannen die we samen maakten, konden de gezinnen niet uitvoeren door de complexiteit van de problemen. Veel werk (verslaglegging, voorbereiding) deed je in je ‘eigen tijd’ en ik maakte heel veel uren op de weg, wat niet vergoed werd. Ik maakte weken van 70 uur als er weekend activiteiten bij waren en weken waarin ik 20 uur werkte, omdat er veel cliënten uitvielen.

Op dit moment heb ik een betere verdeling van mijn week, zodat ik het ook kan combineren met mijn eigen gezin. Niet elke dag een paar uur werken, maar duidelijke werkdagen en een combinatie van bij gezinnen thuis, online en workshops/groepen. Als zzp’er zijn inkomsten nooit zeker, maar de emotionele beloning en dankbaarheid van mensen die ik help is gelukkig groot.

Vertel, hoe ziet jouw werkdag eruit?

Heel verschillend. Mijn werkdagen zijn over het algemeen maandag, dinsdag, donderdag overdag en soms in de avond en de woensdagavond. Op deze dagen heb ik afwisselend ambulant begeleiding en coachingscalls. Tussendoor schrijf ik blogs en ben ik actief op Social Media. Ik ga veel naar events, workshops en lezingen, omdat ik het belangrijk en leuk vind om te netwerken en mezelf op persoonlijk en zakelijk vlak te ontwikkelen.

Kan je je werk gemakkelijk loslaten als je thuis komt?

Mijn werk is ook veel thuis en ik blijf zoekende naar de balans tussen moeder zijn en aan het werk zijn. Snel even iets doen voor mijn bedrijf als ik met de kinderen ben, is verleidelijk. Mijn werk is zo leuk op dit moment, waardoor ik geen ‘last’ van mijn werk heb thuis.

Als je járen terug in de tijd mocht, naar je jongere ‘ik’, zou je dan een andere keuze hebben gemaakt omtrent je te belopen carrièrepad? Een andere studie, een andere richting?

Nee, ik denk het niet. Dit is mijn pad en ik werk nog steeds met veel plezier met gezinnen samen. Tijdens mijn studie en werk heb ik ook enorm veel geleerd over mezelf. Gaandeweg spits ik mijn werk toe op wat ik leuk vind en waar ik goed in ben.

Wat zou je graag mensen graag nog meer willen laten weten over je werk, je beroep?

Wat ik met mijn werk als Food- & Mindsetcoach wil neerzetten is laagdrempelig en persoonlijk. Veel moeders lopen al jaren met deze hulpvragen, maar weten niet waar ze terecht kunnen. Als gewichtsconsulente word ik vaak (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Veel mensen weten niet dat je met elke vraag wat betreft voeding en een gezonde leefstijl bij een gewichtsconsulente terecht kan en dus niet alleen met overgewicht.

Mocht je benieuwd zijn naar Ramona haar werkzaamheden kan je hier haar website bekijken.

Bedankt voor je deelname Ramona!

Liefs,

Elise Joanne