Pakjesavond Sinterklaas - Het vieren van Sinterklaas, de magie van Pakjesavond!

Sinterklaas komt er weer aan, een feestdag waarbij wij als ouders, net zoals zovelen van mijn lezers, onze kinderen verwennen met liefde, gezelligheid én cadeautjes. Pakjesavond, dé avond als het aan Fos ligt. Nou ja, wellicht is z’n verjaardag nét belangrijker maar dat scheelt niet veel. En de magie van pakjesavond deel ik vandaag heel graag.

Wij vieren Sinterklaas altijd met mijn schoonfamilie, warme chocolademelk en een hoeveelheid pepernoten waarmee je een cruiseschip kan vullen. Fos kijkt er al weken naar uit, het Sinterklaasjournaal staat hier aan zodra de beste man aankomt met het grote schip. Ik deel geregeld tips wat je je kinderen het beste kan geven, welke cadeautjes het allerleukste zijn; menig artikel van dien aard komt voorbij. Dit jaar zet ik mij in voor meerdere goede doelen om de vreugde die wij als gezin ook aan anderen te kunnen geven.

Ik werk gedurende deze periode samen met veel diverse merken en bedrijven. Sinterklaas en kerst is wat dat betreft booming business zoals ze zeggen. Dat betekent ook dat ik vind dat ik een verantwoordelijkheid heb gedurende deze periode. Ik geef tips omtrent het leukste speelgoed, probeer hierbij rekening te houden met allerlei budgetten en regel winacties zodat niet alleen mijn kinderen maar ook jullie kinderen kunnen genieten van deze geneugtes die mijn werk maken.

Maar het gaat verder dan dat, het moet verder gaan dan dat. Dit jaar kies ik ervoor om samen te werken met een internationaal goed doel en een nationaal goed doel. Het is goed om buiten ons eigen Kikkerlandje te kijken naar wat er mogelijk is, waar wij als welvarende Nederlanders kunnen helpen. Maar, het is ook goed te kijken wat er speelt in eigen achtertuin.

Vandaag vraag ik jullie aandacht voor het nationale goede doel, voor onze eigen kinderen in Nederland. Voor kinderen die Sinterklaas niet vieren om uiteenlopende redenen waarvan de grootste de financiële zorgen van de ouders is. Ouders die niet, zoals velen van ons wel, kunnen kopen voor de kinderen wat ze graag willen hebben. Fos heeft menig speelgoedwinkelboek al doorgebladerd en luidkeels verkondigd wat hij wil hebben. Hij krijgt het meeste niet maar ik probeer zeker er iets uit te pikken waarvan ik weet dat het hem blij maakt. Er zijn genoeg kinderen die deze speelgoedboeken openslaan, naar hartenlust verlanglijstjes maken, maar waarvan ze weten dat geen enkel cadeautje een optie is voor hun dit jaar. En dat, dat vind ik schrijnend.

Weten jullie nog Actie Zomerpret van Nationaal Fonds Kinderhulp afgelopen zomer? In een vlog vertelde ik over kinderen die niet genieten van de zomer zoals vele van onze kinderen wel doen. Geen vakantie, geen speciale uitjes, geen tripjes naar pretparken. Zes weken is dan best lang als er weinig leuks in het vizier is. Ouders van deze kinderen hebben simpelweg het geld niet om dergelijke activiteiten te bekostigen dus zette ik mij en mijn bereik graag in om daar een handje bij te kunnen helpen. En dat deden jullie, helpen, waar kon en met elke financiële gift die mogelijk was. Zo’n 5000 kinderen hebben een zomerpakket gekregen, een geweldig mooi aantal, mede behaald door jullie.

Nu is Actie Pepernoot in het leven geroepen. Een actie waarbij Nationaal Fonds Kinderhulp al sinds 2000 probeert om zoveel mogelijk kinderen een onvergetelijke pakjesavond te geven. Dit wordt gedeeltelijk mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij, maar ze zijn heel erg afhankelijk van de donaties van bedrijven, sponsoren en ‘gewone’ mensen zoals jij en ik. Ouders zoals jij en ik.

Er wordt gewerkt met maatschappelijke organisaties, zoals Jeugdzorg, een sociaal wijkteam van de gemeente, een maatschappelijk werker, school of religieuze organisatie. Zij kennen de gezinssituatie goed en weten waar er behoefte aan is en dienen aanvragen bij in voor hele uiteenlopende dingen (schoolboeken, kleding, een goed bed, zwemles, een tweedehands fiets enzovoort). En met Sinterklaas kan je je voorstellen dat er tienduizenden aanvragen binnenkomen. Dusdanig veel aanvragen dat er een beroep op ons wordt gedaan.

Wat wordt er concreet gedaan met jouw financiële bijdrage? De ouders van de kinderen in kwestie krijgen een cadeaubon van € 20,- waarvan ze zelf een mooi en passend cadeau uit kunnen kiezen voor hun kind. Zo kunnen ze iets kiezen wat hun kind écht graag wil. Een keertje iets wat echt nieuw is, helemaal voor hun alleen.

Dit jaar is het doel om 80.000 kinderen (!) blij te maken, een prachtig streven! Vlak voor 5 december horen we of het gelukt is (ik zal dan even een Story plaatsen om jullie op de hoogte te houden) en wij kunnen ervoor zorgen dat dit lukt.

Voel je je geroepen? Zou jij hieraan mee willen werken? Je bent nergens toe verplicht, wellicht gaat het financieel ook bij jou niet van harte in huis, dat kan. Mocht je wel een paar euro over hebben en dit willen alloceren naar Actie Pepernoot dan is dat zeer mooi meegenomen, door jouw bijdrage komt deze actie dichterbij die 80.000. En wie weet, wellicht zelfs meer!

Voor meer informatie en een donatie, kan je hier klikken om naar de website van Nationaal Fonds Kinderhulp te gaan. Je kan eenmalig doneren maar ook maandelijks mocht je NFK langer willen blijven steunen. Elk bedrag is welkom, jij bepaalt waar er ruimte voor is en wat je wil schenken. Als elke lezer van dit artikel één euro zou doneren, dan zouden wij al minimaal 500 kinderen blij kunnen maken. De wetenschap dat wij met z’n allen zo’n grote impact kunnen hebben op het jonge leven van deze kinderen, al is het maar voor één avond.. dat vind ik prachtig! Want pakjesavond is magisch en ieder kind verdient een beetje magie rond deze tijd. Toch?

Bedankt je aandacht en je donatie mocht je die hebben gegeven. En zo niet? No worries, jij helpt op jouw manier.

Liefs,

Elise Joanne