Africa Studio 1024x683 1024x683 - Het Huishoudboekje van.. Sandra!

Ja, daar is ‘ie dan! Ik start vandaag met de rubriek ‘Het huishoudboekje van..’ en ik sta te trappelen. Ik lees dergelijke rubrieken erg graag dus waarom dan niet zelf eentje in het leven roepen? Ik trap vandaag af met Sandra. Zij heeft haar uitgaven, inkomsten, schulden en spaargeld op een rijtje gezet voor ons. Ze is moeder van twee kleine meisjes en getrouwd met Bart.

Sandra (30 jaar) werk 20 uur per week als administratief medewerker bij een klein advocatenkantoor. Bart (30 jaar) werkt 40 uur als technisch montuur bij een groot telecombedrijf. Ze wonen in een dorp in de buurt van Rotterdam en hebben twee dochters – een tweeling – van twee jaar.

Inkomsten

Salaris Sandra – €850,-
Salaris Bart – €1950,-
Toeslagen – €800,- (opvang, zorg & kindgebondenbudget)
TOTAAL – €3600,-

Uitgaven

Huur/hypotheek – €1000,-
Opvangkosten – €660
Abonnementen TV en/of internet – €60,-
Abonnementen mobiele telefonie – €55,-
Abonnementen extra (sport en/of hobby’s etc.) – €25,-
Zorgverzekering – €220,-
Overige verzekeringen (overlijdensrisico, inboedel, etc.) – €40,-
Autoverzekering, benzine en/of OV – €350,-
GBLT + Gemeentelijke belastingen – €120,-
Energie, water & gas – €200,-
Boodschappen – €500,-
Uit eten + afhaal – €0,- tot €50,-
Kleding – €0,- tot €50,-
Over + extra (cadeautjes, lenzen etc.) – €25,-
Schuld – €150,-
Spaargeld – €0,- tot €100,-
TOTAAL – €3430,- tot €3530,-

Spaargeld & Schulden

Spaargeld – €4200
Spaargeld kinderen – €1850
Schuld DUO – €23.400,-

Leuk dat je aftrapt Sandra! Vond het je lastig de financiën in kaart te brengen?

Haha, nee! Wij zijn heel secuur met dit soort zaken. Ik houd elk kwartaal bij wat er in komt en uitgaat voor het geval dat ik het met aanpassen. Dat moet ook wel want wij we hebben niet een enorme marge; wat er inkomt gaat er bijna net zo hard weer uit.

Waar ligt dat aan denk je?

Aan onze hogere vaste lasten denk ik. We doen geen gekke dingen, ik koop weinig kleding voor onszelf of de kinderen bijvoorbeeld en ook wel eens tweedehands. Uit eten en laten bezorgen doen we ook niet vaak want dat is gewoon te prijzig en met waar wij wonen bezorgd er toch amper iemand dus dat is een gelukje bij een ongelukje. Onze hypotheek is vrij hoog maar we hebben dan ook een fijn huis om in te wonen; genoeg kamers en een grote zonnige tuin. Dat is ons hogere vaste lasten wel waard. Voor de boodschappen zijn wij best wat geld kwijt maar doen we het niet verkeerd voor een gezin met twee kinderen volgens mij.

Sparen jullie?

Ja, waar kan. Ons salaris wordt toevallig genoeg op dezelfde dag gestort. Heel handig want vlak voor dat moment stort ik wat er nog op staat naar de spaarrekening. Dat is de ene maand een tientje als de kinderen weer eens winterjassen nodig hebben maar kan ook €100,- zijn als we weinig verjaardagen of onvoorziene uitgaven hebben gehad. Ik heb het bedrag van de kinderbijslag niet meegerekend in de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Je hebt het niet elke maand dus ik vind dat dan niet helemaal kloppen, maar dat geld gaat dus ook deels naar benodigde kleding of naar de spaarrekening. Net wat uitkomt in ieder geval, ik wacht er sowieso niet op tot het doen van een aankoop voor ze want dat vind ik niet werken. Gelukkig hoeft dat ook niet, er komt genoeg binnen dat ik dit zo kan oplossen.

Er staat best een net bedrag op de spaarrekening ondanks de het kleine bedrag dat naar de spaarrekening gaat elke maand. Hebben jullie daar lang over gedaan?

We sparen nu sinds ik werk op deze manier. Daarvoor was hier helaas geen ruimte voor of gewoon erg weinig ruimte. Mijn schoonouders gaven ons €2500,- cadeau toen ze hun 40-jarig huwelijk vierden; elk kind kreeg dit bedrag. Wij hadden net ons huis gekocht en verbouwd dus wij besloten onze spaarrekening ermee aan te vullen want we waren best wel platzak. De rest ging er van op vakantie geloof ik. Dat had ik ook wel gewild maar dit was verstandiger. Alleen al om een buffer te hebben, met twee kinderen zou ik niet zonder een wasmachine of vaatwasser kunnen dus als die kapot gaan wil ik meteen een nieuwe kunnen kopen.

Ben je tevreden over jullie inkomsten en uitgaven?

Lastige vraag vind ik want er komt genoeg binnen maar er gaat dus ook behoorlijk wat uit vanwege die hogere vaste lasten. Maar ja, wie heeft die nou niet? Er is minder ruimte voor leuke dingen of een shopsessie en dat is wel eens balen zeg ik eerlijk. Ik hoop over een paar maanden meer te werken want dan gaat mijn collega met verlof. Ik kan haar uren opvangen in die periode en zal dan bijna €500,- meer gaan verdienen. Mijn moeder kan die extra uren die ik werk oppassen dus dat scheelt weer opvang. Dat doet ze nu ook al een keer in de week, de andere dag gaan de kinderen naar de opvang. Erg fijn hoor, dankbaar dat ze ons op die manier wil helpen. Ik moet niet vergeten dat aan te passen bij de toeslagen want ik heb geen zin in een terugbetaling achteraf. Dat vind ik altijd van die zure brieven!

Misschien zouden we nog wat kunnen besparen op de boodschappen maar hier zitten ook luiers bij in, wasmiddel en dat soort dingen. Wij gaan amper uit eten en bestellen dus eigenlijk niks, maar ik kook wel graag. In ons dorp heb je een Plus supermarkt en die is gewoon erg duur maar er zit geen Lidl of Aldi op een fijne afstand van ons huis. Ik koop wel brood bij de bakker, dat zou ik niet willen missen en ik piep nog wel eens de slager binnen voor een goed stukje vlees in het weekend. Dan liggen de kinderen op bed en ga ik uitgebreid kokkerellen voor ons tweetjes, vind ik heel leuk om te doen! En het is een soort datenight maar dan minder prijzig dan wanneer je de deur uit gaat. Filmpje van Netflix erbij en wij hebben een hele fijne avond.

Dankjewel voor je bijdrage en deze aftrap Sandra! Zou jij ook mee willen werken? Mail mij dan – elisejoanne@hotmail.nl. Dit mag anoniem, Sandra heeft namelijk ook een andere naam gekregen van haar ouders.

Liefs,

Elise Joanne