Africa Studio 1024x683 1024x683 - Het huishoudboekje van.. Leonie!

Vandaag is Leonie aan de beurt! Een salaris als docent op het MBO dat ze zelf heel schappelijk vindt, haar keuze om kwalitatief betere kleding te kopen, haar – hiervoor – niet bestaande spaargedrag en dat ze niet op de kleintjes letten. Zij en haar man wonen in in de buurt van Leiden met twee kinderen.

Leonie en haar gezin wonen in de buurt van Leiden, ze zijn onlangs verhuisd naar een nieuwe koopwoning. Leonie is 29 jaar, haar man is 33 jaar, en zij hebben twee kinderen van twee en drie. Werkzaam als docent in het onderwijs (MBO) voor 24 uur en haar man werkt als service-coördinator en vestigingsmanager in bedrijf dat zich bezig houdt met de verkoop van landbouwmachines. Hij werkt meer dan fulltime met gemiddeld tussen de 40/45 uur per week.

Lees hier de reeds online gekomen verhalen binnen deze rubriek!

Inkomsten

Salaris Leonie – €1850,-
Salaris partner – €2700,-
Toeslagen – €1080,-
TOTAAL – €5630,-

Uitgaven

Huur/hypotheek – €1100,-
Opvangkosten – €920,-
Abonnementen TV en/of internet – €50,-
Abonnementen mobiele telefonie – €35,-
Abonnementen overig – €30,-
Zorgverzekering – €236,-
Overige verzekeringen (overlijdensrisico, inboedel, etc.) – €140,-
Autoverzekering, rijtuigbelasting, benzine en/of OV – €300,-
GBLT + Gemeentelijke belastingen – €60,- *betalen per jaar, dit zijn de kosten per maand
Energie, water & gas – €125,-
Boodschappen – €600,-
Uit eten + afhaal – €250,-
Kleding – €250,-
Overig (kapper, cadeautjes, lenzen etc.) – €500,-
Schuld – €116,- *lening ouders, over 20 jaar schenking
Spaargeld kinderen – €200,-
TOTAAL +/- 4900,-

Spaargeld & Schulden

Spaargeld – €4000,-
Spaargeld kind – €3000,-

Wat leuk dat je meedoet Leonie! En, was het lastig om de financiën in te vullen en concreet te maken of houd je dit sowieso strak bij?

Van mijn kant, wat leuk dat ik mee mag doen! Ik vind het heerlijk om een inkijkje te krijgen bij andere en dit dan met onze eigen uitgaven te vergelijken. Sinds twee jaar houd ik alles bij, omdat ik toch wat meer wilde gaan sparen. En bij het letten op onnodige uitgaven is het hebben van een overzicht het allerbelangrijkste.

Ben je tevreden over de inkomsten en uitgaven? Is er iets waarvan je vindt dat het beter kan of beter zou moeten?

Ik werk in het onderwijs, je hoort daar veel mensen ‘klagen’ over het salaris. Ik ben tevreden met mijn salaris, zeker als ik naar mijn leeftijd kijk. En er zit nog genoeg groeimogelijkheid voor mij in. Kortgeleden ben ik bezig geweest om te solliciteren buiten het onderwijs (het bedrijfsleven in), daar vonden ze het vooral heel veel wat ik verdiende. Op sommige plekken was het hoogst mogelijke salaris 40% minder met wat ik nu verdien.

Mijn man verdiend ook goed, maar ik ben van mening dat hij wel wat meer mag verdienen, voor de verantwoordelijkheden die hij heeft binnen het werk.

Als ik naar onze uitgaven kijk, vind ik eigenlijk dat wij wel wat meer mogen sparen en minder ‘onnodige’ uitgaven doen. Zeker als ik dan zie wat wij per jaar binnenkrijgen, schrik ik wat er maar naar onze spaarrekening gaat.

Jullie hoeven niet op de kleintjes te letten in ieder geval, voelt dat prettig? Geef je gemakkelijk geld uit?

Dat voelt zeker prettig. Ik heb het idee dat wij en de kinderen niet te kort komen. En we eigenlijk altijd wel kunnen kopen wat we willen. Dit is dan gelijk ook een valkuil, wat de volgende vraag ook beantwoord, want daardoor geven wij ook makkelijker geld uit. En daar zijn wij beide gelijk in, helaas! Ik zie het niet zozeer als ‘gat in de hand’, maar meer een luxe leven wat we hebben, financieel gezien.

Wat is de duurste aankoop geweest waar je het meest tevreden over bent? En ook de duurste aankoop waar je het minst tevreden over bent, eigenlijk een soort kat in de zak?

Het duurste is natuurlijk ons huis, daar ben ik erg blij mee. Wij zijn afgelopen zomer verhuisd naar een groot huis met veel ruimte buiten en op een plek waar wij ons erg thuis voelen. Het heeft toen veel gekost om alles naar ons zin te maken. Daarbij ben ik erg blij dat wij zijn gegaan voor bijv. een hele nieuwe keuken en daar niet op bespaard hebben.

Maar als ik naar klein materiaal kijk heb ik lang getwijfeld aan het kopen van Airpods pro. Maar ben er zo blij mee! Ik gebruik ze eigenlijk elke dag, en is naar mijn idee de 280 euro waard. Zeker met de noise canceling functie, waardoor ik mij op werk kan afsluiten voor het geluid op gangen, wanneer ik bezig ben met kantoorwerk.

Ook heb ik op een gegeven moment besloten om wat meer geld uit de geven aan kwaliteitskleding i.p.v. goedkope kleding. Hier ben ik ook erg blij mee, want het gaat toch een stuk langer mee.

Als ik kijk naar uitgaven die zonde zijn geweest van het geld, zijn dat vooral onnodige kleine uitgaven, wat dan natuurlijk in totaal om veel geld gaat. En ik heb in de babytijd van de kinderen en tijdens mijn zwangerschap wel veel onnodig geld uit gegeven aan bijvoorbeeld veel kleine kleertjes (terwijl ze beide zijn geboren in een hittegolf!) en dat ik maar alles wilde kopen van de uitzet lijst terwijl ik veel niet tot nauwelijks gebruikt heb, haha.

Hebben jullie een bepaald spaardoel voor ogen of is het gewoon fijn een goeie buffer te hebben? Heb je een bepaald bedrag voor ogen wat je sowieso op de spaarrekening moet/wil hebben?

Zoals ik al zei hebben wij vorig jaar een huis gekocht. We hebben dan ook nog best wat zaken die wij aangepakt willen hebben. Zoals de zolder, dat zijn geen hele hoge kosten. Maar moeten we wel voor sparen.

En daarnaast wil ik vooral sparen voor later en eventuele onverwachte kosten. Met later bedoel ik voornamelijk voor de kinderen, als zij ouder zijn. Ik heb veel financiële steun gekregen van mijn ouders, zij hebben bijvoorbeeld mijn rijbewijs betaald, en al mijn studies. Tot en met mijn laatste diplomering hebben mijn ouders mijn zorgverzekering betaald, heel erg fijn. Dit zou ik mijn kinderen ook gunnen, als ik het geld heb.

Jullie sparen wel een vast bedrag voor de kinderen zie ik maar niet voor jullie eigen spaarrekening. Is hetgeen wat overblijft aan het einde van de maand het bedrag dat voor de spaarrekening bestemd is?

Ja klopt, het geld dat overblijft gaat naar de spaarrekening, maar ik moet zeggen dat ik dat vaak vergeet op de rekening te zetten.. Mijn bank heeft de optie tot ‘Pinsparen’; na elke betaling gaat er 10% naar de spaarrekening. Dit heb ik wel aanstaan, zo sparen we sowieso ongemerkt. Maar deze vraag doet mij wel beseffen dat ik het automatisch sparen ook voor onszelf aan moet zetten. Dus dat heb ik gelijk ingesteld!

Jullie hebben twee jonge kinderen, waar is bij jullie de kinderbijslag voor bestemd?

Dat gaat direct naar de spaarrekening van de kinderen, beide de helft. Of er moet echt een grote uitgaven gedaan moeten worden, dan gebruiken we het bij uitzondering daarvoor.

Jullie krijgen €1080,- per maand aan toeslag, ik denk dat dit voor het grootste deel kinderopvangtoeslag is? Hoe vaak gaan de kinderen naar de gastouder?

Ja dat klopt, het meeste is kinderopvangtoeslag. De kinderen gaan twee dagen naar de gastouder en één dag past mijn moeder op. De kinderen gaan wel lange dagen, gemiddeld zo’n 10 uur per dag naar de gastouder. Dat verklaard ook deels de hoge bedrag.

Jullie geven graag geld uit aan boodschappen en/of eten zie ik! Bij elkaar een kleine duizend euro wat hiervoor bestemd is. Zitten hier luiers voor de kleintjes bij in? Vertel, waar doe je boodschappen? Houd je van koken? Zijn er bepaalde – dure – producten die je sowieso in huis haalt elke week/maand?

Ja, dat vind ik ook eigenlijk te veel. Het is zo’n 150 euro aan wekelijkse boodschappen, gemiddeld. Boodschappen bestel ik altijd elke week bij de Albert Heijn. Dan wordt het thuisbezorgd, ik vind het fijn niet met de kinderen naar de supermarkt te hoeven, voor de weekendboodschappen. En ik doe minder impulsieve aankopen online, dat helpt ook enorm. Bij deze bestelling zit dan alles qua eten, behalve kaas want dat halen wij bij de kaasboer. Ook kunnen hier drogisterij producten zitten, als ze dat verkopen bij de Albert Heijn zoals shampoo, tandpasta, vitamines etc. Wij zijn niet heel merktrouw.

Bij het totale aan geld voor eten zit ook het bestellen van eten, uit eten gaan en eventuele extra’s zoals bijvoorbeeld lunchen buiten de deur, broodje ergens onderweg.

Er gaat een ruim bedrag naar de categorie ‘overig/extra’, zo’n €500,- schrijf je zelf. Aan wat voor uitgaven moet ik dan denken om elke maand op dit bedrag te komen?

Dit zijn allerlei ‘huishoudelijke uitgaven’, van luiers tot cadeautjes. Maar ook sommige drogisterijproducten, kappersbezoeken, spullen voor in huis (spullen voor inrichting, kookgerei etc.). Eigenlijk zijn dat echt alle uitgaven buiten het eten om.

Je geeft aan kleding €250,- per maand uit, koop je dan vaak kleding voor je kinderen of toch ook wel voor jezelf?

Dat ligt er heel erg aan! Ik koop zoveel mogelijk van de kleding van de kinderen in de sale bij de Zara. Maar ook wel geregeld tussendoor, als ik iets leuk zie of als ze wat extra’s nodig hebben dan koop ik het gewoon.

Zoals ik al eerder aangaf heb ik besloten om wat meer geld uit te geven aan kwalitatief goede spullen te kopen qua kleding. Maar dan wel in de sale, dat scheelt toch al snel zo’n 90 euro op een broek. Maar ben wel blij met deze keuze, de kleding blijft echt een stuk mooier. En bij het bedrag zitten ook schoenen en de kleding voor mijn man uiteraard.

Er gaat gemiddeld €120,- naar gas, water en licht elke maand. Dat is een net bedrag voor met z’n viertjes. Goed geïsoleerd huis?

Ons oude huis hadden wij heel goed laten isoleren, dat zijn we nu ook in stappen aan het doen in ons nieuwe huis. Maar de meeste besparing van gas komt van de houtkachel. Deze gebruiken we zeker in de winter heel veel. Wij hebben het geluk dat we aan gratis hout kunnen komen, dus dat i heel goedkoop warm zitten. En ik probeer zo min mogelijk onnodig stroom te gebruiken, de verwarming laag te zetten. De vaatwasser/wasmachine/droger voornamelijk in de DAL uren aan te zetten. Dat doe ik dan weer wel!

Dankjewel voor je bijdrage Leonie! Zou jij ook mee willen werken? Mail mij dan – elisejoanne@hotmail.nl. Dit mag anoniem!

Liefs,

Elise Joanne