Africa Studio 1024x683 - Het huishoudboekje van.. Kimberley!

Vandaag is Kimberley aan de beurt en laat in het ‘Huishoudboekje van’ haar inkomsten en uitgaven zien. Kimberley is een alleenstaande moeder en ontvangt geen bijdrage of alimentatie van een voormalig partner. Kijk je mee?

Kimberley is 33 jaar en woont samen met haar tienerdochter van 14 jaar in een klein plekje in de buurt van Amsterdam. Ze werkt zo’n 22 uur per week als boekhouder en heeft geen partner. Ze krijgt ook geen partner- of kinderalimentatie.

Lees hier de reeds online gekomen verhalen binnen deze rubriek!

Inkomsten

Salaris Kimberley – €1445,-
Toeslagen – €740,-
TOTAAL – €2185,-

Uitgaven

Huur/hypotheek – €530,-
Opvangkosten – €0,-
Abonnementen TV en/of internet – €46,-
Abonnementen mobiele telefonie – €27,-
Abonnementen overig (sport, hobby) – €50,-
Zorgverzekering – €152,-
Overige verzekeringen (overlijdensrisico, inboedel, etc.) – €20,-
Autoverzekering, rijtuigbelasting, benzine en/of OV – €120,-
GBLT + Gemeentelijke belastingen – €90,-
Energie, water & gas – €75,-
Boodschappen + ui eten & afhaal – €350,-
Kleding – €100,-
Overig (kapper, cadeautjes, lenzen etc.) – €100,-
Schuld – €0,-
Spaargeld – €500,-
TOTAAL +/- 2160,-

Spaargeld & Schulden

Spaargeld – €7600,-
Spaargeld kind – €400,-
Schuld – €0,-

Hi Kimberley, wat leuk dat je mee wil doen aan deze rubriek! Vertel, was het lastig de financiën in kaart te brengen of appeltje eitje voor jou als boekhouder?

Nee, dit was totaal niet lastig! Ik heb in excel een heel overzicht met alle inkomsten en uitgaven. Per maand staan alle vaste lasten erin en deze geef ik een kleurtje zodra ze betaald zijn, zo heb ik heel nauwkeurig overzicht elke maand.

Ik vind dat je een heel net lijstje heb gepresenteerd! Je moet het immers doen van één inkomen natuurlijk maar je hebt wel een dochter. Hoe vindt je zelf dat jullie het doen? Kan er nog iets beter?

Wij mogen absoluut niet klagen, ik denk dat ik een goede balans heb tussen “je leeft nu” en “sparen voor later”.

Heb je tips voor andere – alleenstaande moeders – of bepaalde besparingen die je graag wil delen?

Zeker! Werk met budgetten en spaar aan het begin van je salaris. Ik werk met twee betaalrekeningen, op eentje komt mijn salaris binnen en daar worden de rekeningen van betaald. Op de andere stort ik mijn “leefgeld” voor de hele maand op. Daarvan pin ik dan weer wekelijks een vast budget voor de boodschappen. Zodra mijn salaris binnenkomt stort ik geld naar mijn spaarrekening, het geld voor kleding zet ik op een aparte spaarrekening en ik maak het leefgeld over naar de andere betaalrekening.

Je hebt een tiener, een dochter van 14 jaar. Krijgt zij kleedgeld of zakgeld elke maand?

Ja, zij krijgt €20 per maand zakgeld wat ze vrij kan besteden en daarnaast krijgt ze nog weleens wat toegestopt voor de kantine op school. Kleedgeld krijgt ze niet, ik zet elke maand voor ieder €50 apart voor kleding. Als ze wat nodig heeft, of we zien wat leuks, dan betalen we het daarvan.

Je krijgt €740,- aan toeslagen per maand zie ik, aan welke toeslagen moet ik dan denken? Zit hier ook kinderbijslag bij in? En wat doe jij van de kinderbijslag, gaat dit naar noodzakelijke kleding, de spaarrekening of op de grote hoop?

Hier zit geen kinderbijslag bij, dit is huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebondenbudget. Voorheen had je de éénouderkorting bij je belastingaangifte, deze bestaat niet meer en is tegenwoordig verwerkt in het kindgebondenbudget waardoor ik behoorlijk wat kindgebondenbudget krijg. Kinderbijslag bekijk ik per keer, hangt er vanaf wat er nodig is. Ik betaal er de ouderbijdrage op school van, schoenen en jas en soms een extraatje. De rest gaat naar de spaarrekening.

Je hebt geen opvangkosten voor je dochter, die heeft inmiddels een leeftijd waarop dit niet meer van belang is. Kan je je werkuren combineren met de dagen dat je dochter naar de middelbare school gaat?

Mijn werk is volledig digitaal en kan ik vanuit huis doen, ideaal dus, zo ben ik er altijd voor mijn dochter. Als mijn dochter uit school komt drinken we een kop thee en vertelt ze hoe haar dag was, dan maken we een planning voor haar huiswerk, help haar bij vragen over haar maakwerk en overhoor het leerwerk.

Een mooi bedrag gaat er elke maand naar de spaarrekening! Spaar je met een bepaald doel? Betaal je hier de jaarlijkse vakanties van?

Ik spaar eigenlijk met drie doelen; een buffer voor onvoorziene kosten, ik hoop een deel van de studie van mijn dochter te kunnen betalen en ik spaar voor later. Ik werk nu niet fulltime, dus ik bouw ook minder pensioen op. Uiteraard ga ik over een paar jaar wel meer werken, maar omdat pensioenen steeds minder waard worden vind ik het belangrijk om zelf ook geld apart te zetten.

Vindt je het prettig om geld achter de hand te hebben als alleenstaande moeder? Een noodzakelijke buffer zogezegd?

Jazeker, het geeft me rust. Weten dat als mijn wasmachine morgen kapot gaat dat ik gewoon een nieuwe kan kopen, dat ik de tandarts kan betalen als er dure kosten zijn enz enz.

Welke grotere aankoop was de beste die je (recentelijk) hebt gedaan? (hoe duur was dat en waarvoor) En welke de slechtste aankoop?

Vorige week heeft mijn laptop het begeven. Hij was al op leeftijd en er waren best wat kosten mee gemoeid om ‘m te laten maken. Aangezien een laptop noodzakelijk is voor mijn werk heb ik er voor gekozen om een nieuwe aan te schaffen voor €700. En dan pas besef je hoe sloom en traag de oude was haha

Een slechte aankoop heb ik eigenlijk niet recent. Ik doe niet snel een grotere aankoop en als ik dat doe, dan denk ik er wel goed over na en speur ik het internet af voor recensies.

Blijft er elke maand echt geld over of is het de laatste paar dagen dat je uitkijkt naar je salaris?

Dat verschilt per maand, wat overblijft van het leefgeld blijft op die rekening staan en stort ik niet naar de spaarrekening. Uiteraard staat er, vlak voordat het salaris komt, niet heel veel meer op en is het fijn als het salaris gestort wordt, want een gevulde rekening voelt toch prettiger dan een lege.

Begin je elke maand weer ‘opnieuw’? Stort je wat er nog staat naar de spaarrekening of laat je het op de lopende rekening?

Dat laat ik staan op de lopende rekening. Ik spaar natuurlijk al begin van het salaris een flinke hap. Mijn leefgeld is om van te leven, ook als ik het in die maand niet op maak. Soms doe ik het ook bewust, als ik bijvoorbeeld weet dat ik de maand erop een aantal verjaardagen heb en deze maand geen, dan probeer ik wel iets apart te houden omdat ik weet dat volgende maand een duurdere is.

Je huurt zie ik, daar zullen vast ook een deel van de toeslagen voor zijn, zou je in de toekomst willen kopen?

Klopt, ik ontvang huurtoeslag. Uiteraard zou ik liever kopen, dat is en blijft een investering in jezelf. Maar helaas is dat hier in de regio als alleenstaande vrijwel niet mogelijk, zelf niet met een fulltime baan.

Dankjewel voor je bijdrage Kimberley! Zou jij ook mee willen werken? Mail mij dan – elisejoanne@hotmail.nl. Dit mag anoniem!

Liefs,

Elise Joanne