Africa Studio 1024x683 1024x683 - Het huishoudboekje van.. Kayleigh!

Vandaag een jonge vrouw, een moeder uit het diepe zuiden van het land. Zij werkt voor een Amerikaans bedrijf, Michael Kors en krijgt één keer per kwartaal kleding om goed voor de dag te komen, heeft een schuld van €40,000 maar ook een van de laagste bedragen voor gemeentelijke belastingen die in deze rubriek voor is gekomen. Lees je mee?

Kayleigh is 24 jaar oud en getrouwd met haar man Maurice. Ze hebben een dochtertje van een half jaar en wonen in – diepe – zuiden van het land met poes Pip. Kayleigh werkt 32 uur voor de één na grootste winkel van Michael Kors in Europa en Maurice werkt 40 uur in de week als leidinggevende in een horecabedrijf.

Lees hier de reeds online gekomen verhalen binnen deze rubriek!

Inkomsten

Salaris Kayleigh – €2300,-
Salaris partner – €2300,-
Toeslagen – €1300,-
TOTAAL – €5900,-

Uitgaven

Huur/hypotheek – €1001,-
Opvangkosten – €1557,-
Abonnementen TV en/of internet – €45,-
Abonnementen mobiele telefonie – €80,-
Abonnementen overig – €40,-
Zorgverzekering – €347,-
Overige verzekeringen (overlijdensrisico, inboedel, etc.) – €63,-
Autoverzekering, rijtuigbelasting, benzine en/of OV – €300,-
GBLT + Gemeentelijke belastingen – €50,-
Energie, water & gas – €100,-
Boodschappen – €400,-
Uit eten + afhaal – €150,-
Kleding – €50,-
Overig (kapper, cadeautjes, lenzen etc.) – €400,-
Schuld – €100,-
Spaargeld – €1200,-
TOTAAL +/- 5583,-

Spaargeld & Schulden

Spaargeld – €3000,-
Spaargeld kind – €0,-
Schuld DUO – €40.000

Leuk dat je meedoet Kayleigh! En, was het lastig alles nauwkeurig in kaart te brengen of past het precies in je straatje om zo met – jullie – eigen cijfertjes bezig te zijn?

Totaal niet! Ik zelf ben elke maand enorm met de cijfers bezig, ook omdat het onregelmatig werken bij ons zorgt voor een verschillend inkomen iedere maand, dit wat ik nu heb aangehouden is wel een minimum wat we binnenkrijgen. Mijn man daarentegen kijkt er niet naar om en is er ook totaal niet handig in, dit zorgt er dus ook regelmatig voor dat ik hem even terug moet roepen in zijn losse uitgaves.

Ben je tevreden over jullie inkomsten en vooral uitgaven? Zijn er zaken waarvan je vindt dat dit beter kan of zelfs zou moeten?

Inkomen zijn we zover zeker tevreden over, we weten dat we een ruim inkomen hebben, zeker met uitschieters van maanden in drukkere periodes. We werken er hard voor maar zijn bewust dat mensen die net zo hard werken er vaak een stuk minder voor krijgen.

Qua uitgaves zouden we nog wel wat bij mogen schaven, we leven enorm in het nu en dat merken we in de uitgaves. We gaan graag lekker de deur uit en als we iets willen aanschaffen wat iets aan de duurdere kant is denken we hier vaak echt niet meer dan twee keer over na, hier zouden we wel iets voorzichtiger mee om mogen gaan!

Ook de woonlasten zouden wel wat lager mogen, we wonen in het zuiden van het land (verre zuiden!) en hier is het over het algemeen erg goedkoop om een huis te kopen. Nu zitten we echter midden in het stadscentrum in een luxe appartement maar voor het zelfde geld zouden we in een heerlijke vrijstaande woning kunnen zitten.

Jij en je partner werken onregelmatig schreef je mij, jullie salaris is dus een gemiddelde? Onregelmatig werken is wel goed voor de portemonnee geloof ik of profiteren jullie niet van onregelmatigheidstoeslag (ORT)?

Het salaris is een gemiddelde, maar ook wel de ondergrens. Als het verschilt is het een paar honderd euro meer dan dit. Aangezien mijn man in de horeca zit heeft hij geen onregelmatigheidstoeslag maar heeft hij gelukkig een goede functie kunnen krijgen door veel ervaring waar een prima salaris tegenover staan.

Ik zelf krijg alleen toeslag voor mijn werk op zondag en feestdagen (200%) en op de zaterdagavonden. Hiertegenover staat dan wel dat er altijd word verwacht dat deze ook worden gewerkt, het scheelt enorm in de portemonnee maar privé leveren we hier veel tijd samen op in.

Je werkt voor een Amerikaans bedrijf, je vertelde over commissies en toeslag, hoe zit dat?

Ik zit in het management dus bij mij zijn voornamelijbonussen van toepassing. Als wij targets die gesteld zijn (dit kan week, maand, kwartaal of jaar zijn) halen krijgen wij hier een bonus voor. Ook omdat we in de verkoop zitten qua retail krijgen we 1% van de verkopen die we doen. We betalen er een flink deel belasting over maar het loont zich zeker om dit er extra bij te krijgen!

Vanwege je werk gok ik zo dat je er altijd presentabel uit moet zien, winkel je ook echt met het oog op kleding voor je werkdagen? Geef je graag geld uit aan kleding? Waar winkel je?

Nou moet ik zeggen dat ik op dit vlak enorm verwend ben… Wij krijgen iedere maand 3 nieuwe outfits en een nieuw paar schoenen van werk om in te werken, dit is dan ook wel verplicht om te dragen maar dit scheelt enorm voor mij in uitgaves.

De kleding die ik in mijn vrije tijd draag koop ik dus zelden en daar ga ik meestal of in eigen zaak of bij een h&m voor shoppen. Wel wordt er verwacht dat we er verder netjes bijlopen, dus gaat wel snel extra geld naar een kappersbezoek of nieuwe make-up.

Jullie zitten relatief hoog qua bedrag voor de zorgverzekering, het hoogste wat ik tot nu toe ben tegen gekomen onder de deelneemsters, jullie zijn vast heel goed verzekerd?

Jazeker! Omdat ik zelf chronisch ziek ben en niet graag van verrassingen hou zijn wij beiden volledig verzekerd op alle gebieden en betaal ik ons eigen risico per maand verspreid om een grote afrekening op het einde van het jaar te voorkomen aangezien we weten dat dit vaak toch wel op gaat.

Grappig genoeg is jullie bedrag voor GBLT en gemeentelijke belastingen weer de laagste die ik bent tegengekomen! Ligt dat aan jullie huis, aan de gemeente waar jullie wonen?

Hier had ik toevallig laatst nog een gesprek over met mijn schoonouders! Omdat wij nog in een huur appartement zitten betalen we stukken minder en we hebben inderdaad een goedkopere gemeente. Hier hebben we dan weer een gelukje mee!

Uit welk potje komen de kosten voor luiers en dergelijke zaken, zit dat bij de boodschappen in? En waar doen jullie boodschappen? Werk je met lijstjes?

Onze luiers en doekjes en andere baby benodigdheden zitten bij onze boodschappen bij in. Hier probeer ik ook echt enorm op te letten omdat dit het stuk is waar we in mijn ogen op kunnen besparen. Op vrijdagavond maak ik een weekmenu voor de week vanaf de maandag erna, ik pak altijd onze beide roosters erbij omdat dit zo wisselend en kijk wat wanneer het beste uitkomt en heb hier vaak ook het bonusboekje van de Albert Heijn al bij ;).

Op maandagochtend gaan we vaak voor werk met zijn drieën boodschappen doen voor de rest van de week en we proberen hier ons zo goed mogelijk aan te houden al gaat er ook altijd wel wat geld naar etentjes en afhaal haha.

Er gaat elke maand een prachtig bedrag naar de spaarrekening, fijn! Die €1200,- per maand in combinatie met de €3000,- die op de rekening staat laat wel zien dat jullie nog niet zo lang zoveel sparen? Welk bedrag staat er idealiter op de spaarrekening?

Hier loop ik op het moment ook zelf enorm tegenaan, we hebben een enorm duur jaar gehad waardoor alles er zo goed als doorheen is gejaagd! We hebben een baby gekregen in september en ik miste in mijn zwangerschapsverlof toch wel inkomen op al mijn toeslagen en bonussen wat ik miste (dit scheelde 5 maanden lang zo’n 800 euro per maand.. hierna heb ik gelukkig wel loonsverhoging gekregen). Mijn vader is in april op erg jonge leeftijd overleden, waarna we eigenlijk hebben besloten even echt te leven. Ik was 20 weken zwanger en zijn daarna voor de baby goed los gegaan, we hebben een nieuwe auto gekocht en zijn in juni verhuist naar een mooier huisje en waren toe aan flink wat nieuwe meubelen. Dit alles samen heeft ons een 20 duizend euro gekost waardoor de spaarrekening zo goed als is leeggelopen. Sinds deze maand hebben we het sparen weer opgepakt en de 3000 die er nu opstaat hebben we er ook constant als buffer bij gehad voor zowel ons als mijn moeder waar nodig. We hebben zekerheid achter de hand maar genieten waar het kan! Maar stiekem is mijn regelkont blij als er weer wat bij gespekt wordt.

Hebben jullie een spaardoel? Is het bedoelt als buffer voor het geval dat, pensioen voor later of gewoon een fijne pot voor de vakanties?

We sparen niet specifiek. Vakanties kunnen wij in principe tussendoor makkelijk betalen dus hoeven er vaak niet voor aan de spaarpot te komen. Het is echt een buffer en mochten we iets willen kopen wat aan de duurdere kant is dit gewoon te kunnen doen hiervan. We zien het als een achter de handje voor ‘noodgevallen’ en daar voelen we ons prima bij!

Ben jij een echte spaarder? Heb je sparen meegekregen vanuit huis? Hoe ben je daarin opgevoed?

Als ik iets niet vanuit huis uit heb meegekregen is het sparen! Mijn ouders hebben nooit gespaard en het spaargeld wat voor mij aan de kant stond is door een slechte belegging vroeger verloren gegaan. Ik heb zelf geen broers en zussen en als gezin zijnde hebben we echt genoten en geleefd, mijn vader en moeder zorgde dat alles mogelijk was. Dit heeft er dus wel voor gezorgd dat mijn ouders pas 10 jaar geleden hun eerste huis hebben gekocht en we altijd in hun eerste huurhuisje heel fijn hebben gewoond.

Ook mijn man heeft niks van sparen in zich, hij heeft dit wel meegekregen maar kan zelf totaal niet met geld omgaan, dus ik ben degene die dit bijhoud!

Aan wat voor zaken moet ik denken als bij het potje ‘extra/over’ van €400,-?

Wij zijn tripjes mensen. Als wij een dinsdag vrij zijn en de kleine op de opvang kunnen wij om 8 uur sochtends 2 uur in de auto zitten om ergens te gaan shoppen. Die 400 euro is dan ook wel een gemiddelde en dit wil nog eens uitschieten, haha. Dit is voor ons dus wel een gedeelte waar we zouden willen besparen, maar genieten er nog te veel van om dit te laten.

Baal je van de bestaande studieschuld of had jij/je partner die geld echt nodig tijdens studeren voor onkosten?

Ik zelf heb met werken tijden mijn studie alles in een keer kunnen afbetalen, de studieschuld is dan ook volledig van mijn partner. Ik zie dit dan ook niet als een echte schuld, hij had dit nodig en heeft er een mooi diploma uitgehaald, dit hoort erbij en heb ik naast me neergelegd.

Wat doen jullie met de kinderbijslag? Gaat het elk kwartaal meteen naar een spaarrekening of koop je daar de nodige kleding voor de kindjes van?

Omdat onze dame nog maar 5 maandjes oud is hebben we dit nog maar één keer uitbetaald gekregen. Dit is toen opgegaan aan een mooie stokke tripp trapp voor mevrouw omdat we deze nog moesten kopen. Mocht ze niks nodig hebben dan gaat het naar haar spaarrekening en anders worden natuurlijk haar benodigde spulletjes gehaald.

Jullie hebben – nog geen – spaarrekening voor de kinderen, zou je dit later wel apart nog willen regelen?

Klopt, deze hebben we zelf nog niet bij onze rekening maar wel bij de rekening van mijn moeder. We zijn met haar een echte eenheid sinds ze alleen is en zetten hier dan ook alles aan de kant. Zowel ik als mijn man zijn terughoudend hieraan te komen. Mijn moeder had eerder een rekening geopend hiervoor dan wij. Hier staat nu 750 euro op. Iedere maand 50 euro vanuit mijn moeder en 100 euro vanuit ons. Wij zijn zeker wel van plan om zelf een rekening nog erbij te openen en de spaarverdeling dan te maken 1000 euro naar onze spaarrekening iedere maand en 200 euro naar de spaarrekening van ons kindje.

Dankjewel voor je bijdrage Kayleigh! Zou jij ook mee willen werken? Mail mij dan – elisejoanne@hotmail.nl. Dit mag anoniem!

Liefs,

Elise Joanne