Africa Studio 1024x683 1024x683 - Het Huishoudboekje van.. Janna!

Janna en haar partner wonen in het centrum van Dordrecht, tezamen met hun twee kinderen. Zij verdienen tezamen iets meer dan €5500,- per maand en hun grootste kostenpost is de karakteristieke jaren ’30 woning waar zij met liefde wonen. Hoe regelen zij alles, wat komt er precies binnen en nog belangrijker; wat gaat er precies uit en naar welk potje?

Lees hier de reeds online gekomen verhalen binnen deze rubriek!

Janna is getrouwd, moeder van twee jonge kinderen (drie jaar en één jaar) en wonen in een jaren ’30 woning in het centrum van Dordrecht. Janna werkt 24 uur voor een non-profit organisatie als beleidsmedewerker. Haar partner werkt 36 uur voor de overheid, tevens als beleidsmedewerker!

Inkomsten

Salaris Janna – €1735,42,-
Salaris partner – €3218,50,-
Toeslagen – €585,- (opvang)
Kinderbijslag (teruggerekend per maand) €147,66,-
TOTAAL – €5686,58,-

Uitgaven

Huur/hypotheek – €1176,-
Opvangkosten – €686,-
Abonnementen TV en/of internet – €47,50,-
Abonnementen mobiele telefonie – €10,-
Abonnementen krant – €31,-
Abonnement Spotify – €9,99,-
Abonnement Netflix – €13,99,-
Zorgverzekering – €268,- (voor het lijstje opgenomen, wordt in één keer jaarlijks betaald)
Overige verzekeringen (overlijdensrisico, inboedel, etc.) – €97,15,-
Autoverzekering, benzine en/of OV – €99,64,-
Rijtuigenbelasting – €105,-
GBLT + Gemeentelijke belastingen – €115,52,-
Energie, water & gas – €150,-
Boodschappen – €500,-
Uit eten + afhaal – €20,-
Kleding – €100,-
Kapper – €30,-
Overig/extra – €30,-
Schuld – €31,91,-
Donaties – €20,-
Spaargeld kinderen – €20,-
TOTAAL – €3533,61,-

Spaargeld & Schulden

Spaargeld – €7550,-
Spaargeld kind – €1080,-
Schuld DUO – €9400,-

Hi Janna! Dankjewel voor het meedoen! En, ben jij iemand die alles uitgebreid op Excel heeft staan of was het een lastig klusje om alles in kaart te brengen?

Ik (hoewel ik moet zeggen ‘wij’ in dit geval, we doen de financiën echt samen) heb alles uitgebreid in Excel staan met standaard berekeningen en een app voor ons huishoudboekje. Dit doe ik ook om onverwachte uitgaven zoveel mogelijk te voorkomen. Voor dit artikel heb ik nog wel even alles gecheckt op de bankrekening of alles nog klopt. Ook omdat wij eigenlijk altijd contracten oversluiten zodra dit kan, als dit voordeliger is (denk aan verzekeringen en energiekosten etc.).

Mijn Excel overzicht vind ik met name handig om inzichtelijk te houden hoe het gaat met mijn verschillende spaarpotjes. Wij hebben voor nu één spaarrekening, maar daarop sparen we ook voor onderhoud aan onze auto of aan elektrische apparaten.

Mijn huishoudboekje gebruik ik om mijn lopende uitgaven in de gaten te houden. Hoeveel geld geef ik uit aan kleding en boodschappen?

Wat is financieel jullie grootste struikelblok? Ben je tevreden over jullie inkomsten en uitgaven?

Ons jaren ‘30 huis op het moment. We hebben vorig jaar ons eerste huis gekocht, waar heel veel achterstallig onderhoud aan zat. Dat er veel onderhoud verricht moest worden wisten we, en dit was ook een bewuste keuze om een huis in het centrum van Dordrecht te kunnen kopen. Maar onderhoud blijkt nou typisch zo’n post te zijn waar je geld naartoe kunt blijven gooien…

Wat een heerlijk salaris heeft je man! Jullie zijn wel beide beleidsmedewerkers en er zit een verschil van maar een dag in jullie uren. Hij krijgt naar verhouding veel meer salaris, hoe komt dat?

Hij heeft eigenlijk een contract voor 36 uur, maar hij neemt (betaald!) ouderschapsverlof op. Dan is het natuurlijk nog maar anderhalve dag, dus voor verdere beeldvorming; het heeft ook te maken met de sectoren waar we in werken. Mijn man werkt voor de overheid, ik werk voor een non-profit. Ook heeft hij een senior positie en ik niet, mede doordat hij een aantal jaar meer werkervaring heeft. Daarbij heeft hij twee Mastertitels, ik één. Qua arbeidsvoorwaarden is zijn cao veel beter (ik heb niet eens een cao), en heeft hij ook nog eens ontzettende goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Jij rekent de kinderbijslag wel naar de maandelijkse inkomsten en uitgaven toe, als een van de weinige binnen deze rubriek, deel je het bedrag in de praktijk ook daadwerkelijk op? En waar gaat jullie kinderbijslag naar toe, gaat het naar de spaarrekening, op de grote hoop of koop je er benodigde kleding van?

Omdat je bij inkomsten vroeg om toeslagen leek het me wel zo eerlijk om het erbij te zetten, omdat ik de uitgaven die wij er van doen tenslotte ook per maand vermeldt. Al zitten de uitgaven voor de kinderen natuurlijk wel verborgen, dus in die zin gaat het wel op de grote hoop.

Zo heb ik een schatting (en waarschijnlijk een voorzichtige) gemaakt van wat ik uitgeef aan kleding. Ik koop niet elke maand kleding voor mijn kinderen. Vaak koop ik aan het begin van een seizoen een hele berg voor allebei, en soms gedurende het seizoen nog wat dingen die we missen / te klein zijn geworden. Ik heb ook een lijst per seizoen met wat ze allebei minimaal nodig hebben (hoeveel ondergoed / hoeveel pyjama’s / hoeveel tops en broeken). Voor mij werkt dat heel goed om niet teveel voor ze te kopen, want ik moet wel zeggen dat voor mijn kinderen shoppen één van mijn hobbies is…

Een tientje voor de telefonie! Nou vind ik dat ik zelf ook erg netjes ben met mijn €25,- per maand maar een tientje vind ik toch echt knap. Je hebt een abonnement voor het hoognodige bellen maar niet veel meer denk ik?

Ik heb inderdaad een basisabonnement, en mijn toestel is van mij. Ik gebruik mijn telefoon om te bellen, soms om foto’s te maken (alleen om die reden zou ik wel een betere telefoon willen als deze stuk is) en om boeken te lezen.

Ik zie dat er gemiddeld €500,- uit gaat voor boodschappen elke maand, voor een gezin van vier – met twee in de luiers – erg netjes lijkt mij! Zitten hier ook luiers en andere zaken bij in? En waar doe jij boodschappen? Maak je gebruik van lijstjes?

Alleen mijn jongste draagt nog luiers.  Mijn oudste is er vroeg bij qua zindelijk zijn en dat scheelt zeker een hoop geld. De luiers zitten er wel bij in trouwens. Dingen als shampoo en dergelijke koop ik bij de Kruidvat, maar dat zit ook in dit bedrag. Soms wat make-up, maar dat is te verwaarlozen. Ik wacht eigenlijk altijd op aanbiedingen, en vraag cadeaubonnen voor mijn verjaardag.

Ik doe boodschappen voor ongeveer vier dagen in de week. Vorige jaren deed ik boodschappen voor de hele week, maar wij hadden dan nog wel eens ‘geen zin’ in een gepland recept en dan gingen de groente over de datum en dat vond ik zonde. We gaan voor de losse boodschappen naar de supermarkt bij ons in de buurt (een Plus), en voor de grote boodschappen naar de Jumbo / Lidl. Ik ben ook gek op de maaltijdpakketten die je tegenwoordig kunt kopen. Ik heb ook een lijst gemaakt (ik ben van de lijstjes) met standaard recepten die wij vaak eten. Dat maakt het boodschappen doen ook makkelijker.

Lunch koop ik soms op mijn werk en mijn man ook (dit zit ook in dit bedrag).

Ik doe eigenlijk altijd boodschappen met lijstjes. Ook kijk ik in de apps van de supermarkt als ik grote boodschappen ga doen wat er in de aanbieding is en pas daar het menu op aan. Ik ben vegetariër en mijn man en kinderen eten één/twee keer per week vlees. Ik ben de enige die frisdrank drinkt (verslaafd aan cola..) en we zijn geen grote snackers. Dus eigenlijk bijna nooit chips of zulke dingen in huis. Kinderen eten als snacks fruit / rozijntjes / groente en wij eigenlijk ook.

Ik zie dat jullie €20,- sparen voor de kinderen, sparen jullie ook voor jezelf? Ik gok ergens dat wat er overblijft per maand naar de spaarrekening gaat?

Ja, alles wat er overblijft gaat naar de spaarrekening.

Gezien jullie ruimte tussen de uitgaven en de inkomsten zou er een vast bedrag overgemaakt kunnen worden, vind je dat niet prettiger?

Ik heb een tijd een vast bedrag overgemaakt maar merkte toen dat ik het geld dat overbleef aan het einde van de maand als ‘vrij te besteden’ ging beschouwen. Niet dat dit erg is, maar ik kocht er dan dingen van waar ik achteraf van dacht, hebben we dat nou echt nodig? Dit werkt dus voor mij beter.

Jullie spaarrekening, heeft dat een bepaald doel? Vind je het fijn een buffer te hebben? Ben je tevreden over de spaarrekening of heb je een bedrag waar het minimaal zou moeten zijn?

We hebben één spaarrekening. Hierop sparen wij voor onze zorgverzekering (die betalen wij elk jaar in één keer omdat je dan een mooie korting krijgt), maar ook voor onderhoud aan ons huis, aan onze auto, etc.

Ik ben op dit moment niet tevreden over onze spaarrekening. Ons huis heeft een groot gat in onze buffer geslagen en ik voel me nog steeds een beetje ongemakkelijk zo. Ook omdat het onderhoud nog niet volledig is weggewerkt, we moeten nog twee tuinen, een nieuw dak en onze zolder volledig inrichten (isoleren, plafonds, vloeren, verven). En we zijn zelf niet echt handig dus we laten veel doen. We doen dit dus nu geleidelijk om ervoor te zorgen dat onze spaarrekening niet op nul komt te staan. 

Ben jij een echte spaarder? Geef je gemakkelijk geld uit?

Ik vind mezelf niet echt zuinig, maar ik denk wel na over waar ik mijn geld aan uitgeef. En sparen doe ik eigenlijk ook altijd. Mijn nachtmerrie is echt dat ik bij de supermarkt sta en dat mijn pinpas ‘geen saldo’ zegt. Of om, zoals mijn ouders, bijna tegen je pensioen aan te zitten en geen spaargeld te hebben.

Hoe ben jij financieel grootgebracht?

Mijn ouders hadden en hebben een prima salaris maar altijd te weinig geld omdat ze het uitgaven. Vanaf het moment dat ik mijn eerste baan had moest ik voor mijzelf kleding kopen. Mijn ouders betaalden voor mijn kost en inwoning. 

Ik had altijd bijbaantjes vanaf dat ik heel jong was, maar ik gaf mijn geld altijd schoon uit. Dat was overigens niet alleen aan dingen voor mezelf. In de zwaarste tijden van mijn ouders kocht ik boodschappen, een auto die we met zijn allen gebruikten, kleding voor mijn jongere broertje/zusje, cadeautjes, you name it. Mijn ouders konden voor mij ook geen opleiding betalen. Ik durfde daarom na de middelbare school niet direct naar de universiteit te gaan omdat ik niet over de kosten heen zag. In plaats daarvan ben ik naar het MBO gegaan. Die opleiding heb ik zelf betaald en ik kreeg ook al snel een baan. Toen ik wat ouder was, en inmiddels een relatie had, heb ik het aangedurfd om toch nog naar de universiteit te gaan.

Nog steeds zijn de financiën bij mijn ouders een groot probleem. Vorig jaar kwamen we erachter dat ze echt een hele grote schuld hadden waardoor ze in de schuldsanering zijn belandt. We helpen ze nog steeds waar mogelijk.

Ik had geen spaargeld toen mijn man en ik gingen samenwonen. Mijn man heeft een hele andere financiële opvoeding gehad, en hij had wel heel veel spaargeld. Zonder dat geld hadden we niet kunnen gaan samenwonen / trouwen.

En wat zou je je kinderen wat betreft financiën mee willen geven?

Ik wil ze niet alleen leren sparen maar ook leren om de waarde van geld te zien. Volgend jaar wil ik al beginnen met mijn dochter zakgeld te geven.

Ik wil graag dat ze begrijpt dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Koop wat je nodig hebt ook niet bij de eerste de beste winkel, doe je research! Ook; goedkoop is duurkoop! Als je een spijkerbroek koopt die je elke week één of meer keer draagt geef daar dan meer geld aan uit dan aan een topje dat ‘in’ is, dat je misschien drie keer draagt. Plan je uitgaven zoveel mogelijk! Denk elke maand; ‘wat heb ik deze maand gepland qua verjaardagen/feestdagen/uitjes, hoeveel geld heb ik hier ongeveer voor nodig’? Zorg dat je altijd een buffer hebt van 20% van je inkomen voor onvoorziene uitgaven.

En Marktplaats! Nee, serieus! Je hoeft echt niet alles nieuw. Mijn vriendinnen vonden het bijna kindermishandeling dat ik voor mijn kind een tweedehands trampoline van Marktplaats haalde voor haar verjaardag, maar waarom?

En plan ook verder vooruit dan een maand. Zorg dat je voor jezelf kunt zorgen, zonder op anderen te rekenen. Ik ben blij dat we onze kinderen waarschijnlijk een mooi bedrag kunnen geven als ze 18 zijn, maar ik ben niet van plan ze te vertellen hoeveel dat is voor die tijd. Ik wil dat ze het ook kunnen zonder ons.

Ook wil ik ze leren om vrijgevig te zijn. Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan een ander. Dat kan door geld te geven, dat kan ook door je tijd of spullen te geven.

En tenslotte wil ik ze leren dat wat je hebt niet bepaald wat je waard bent. Meer spullen maken je niet gelukkiger. Wees blij met wat je hebt. 

Je hebt een schuld bij de DUO, nu nog een kleine tienduizend euro. Wat was het oorspronkelijke bedrag? Heb je naast je studie nog gewerkt? Was het lastig de eindjes aan elkaar te knopen of was dit geleende geld ‘extra’ voor leuke dingen?

Het oorspronkelijke bedrag was €10.000,- afgerond. Ik had naast mijn studie een parttime baan. Mijn man studeerde in het begin ook nog (met een bijbaan er naast). Omdat een universitaire studie toch wel echt een bak geld kost naast een huishouden (we woonden samen), en we ook wilden sparen voor trouwen, een eigen huis en een kindje, hebben wij ervoor gekozen om een lening af te sluiten bij DUO. Dit mede door de lage rente en de voordelige terugbetalingsregeling. Onze oudste is uiteindelijk geboren toen ik nog studeerde, en ons huis hebben we drie jaar laten gekocht. Zelfs met de lening hadden we het niet ruim. Voor de beeldvorming, met die tienduizend euro hebben we drie jaar overbrugd waarin we samenwoonden en het laatste jaar met een kindje erbij. 

Dankjewel voor je bijdrage Janna! Zou jij ook mee willen werken? Mail mij dan – elisejoanne@hotmail.nl. Dit mag anoniem!

Liefs,

Elise Joanne