Africa Studio 1024x683 1024x683 - Het huishoudboekje van.. Eline!

Vandaag – na veel verzoeken! – het huishoudboekje van alleenstaande moeder Eline. Zij woont in Delft met haar dochter, in een twee-kamer appartement. Ze is zelfstandige, werkt als gastouder om en nabij 40-uur in de week en vooral bij mensen thuis. Lees je mee?

Lees hier de reeds online gekomen verhalen binnen deze rubriek!

Eline is twee jaar geleden afgestudeerd, is 23 jaar en heeft een dochter van 1,5 (geboren op dezelfde dag als onze Hazel!). Samen wonen ze in een appartement in Delft en er is (financieel) geen partner in beeld.

Inkomsten

Salaris Eline – €2400,-
Toeslagen – €626,-
TOTAAL – €3026,-

Uitgaven

Huur/hypotheek – €475,-
Opvangkosten – €0,-
Abonnementen TV en/of internet – €0,-
Abonnementen mobiele telefonie – €25,-
Abonnementen extra (sport en/of hobby’s etc.) – €0,-*
Zorgverzekering – €108,-
Overige verzekeringen (overlijdensrisico, inboedel, etc.) – €9,-
Autoverzekering, benzine en/of OV – €166,-
GBLT + Gemeentelijke belastingen – €0,-**
Energie, water & gas – €11,-**
Boodschappen – €250,-
Uit eten + afhaal – €20,-
Kleding – €20,-
Extra – €20,-
Spaargeld – €1500,-
TOTAAL – €2604,-

*Jaarlijks betaald Eline €100,- ANWB contributie maar heeft dit niet meegenomen in haar maandelijkse uitgaven en inkomsten.

**De gemeentelijke belastingen, rioolheffing etc., gas & elektriciteit zijn verwerkt in de huurprijs. Eline betaald apart alleen water.

Spaargeld & Schulden

Spaargeld – €2600
Spaargeld kind – €500,-
Schuld – €0,-

Geweldig dat je mee wil doen Eline! Was het lastig de financiën in kaart te brengen of ging het je gemakkelijk af?

Ik heb in mijn telefoon een notitie staan waar al mijn inkomsten en uitgaven op een rijtje staan. Ik heb dus eigenlijk alles zo over kunnen nemen. Ik kruis dan ook maandelijks alles af, als er weer wat is afgeschreven. Zo heb ik een duidelijk beeld van wat er binnen komt en weer weg gaat!

Je schreef mij dat het bedrag aan inkomsten, je salaris, een gemiddelde is. Kan je hier meer over vertellen?

Jazeker! Ik werk met contracten middels een minimaal aantal uren. Het minimale wat ik dus verdien is €2200 in de maand netto, en tot nu toe zit ik met mijn hoogste bedrag op €2650. Het is maar net afhankelijk van hoeveel uren ik nodig ben per maand. Maar het minimale staat eigenlijk altijd vast.

Je hebt ruim €500,- over in de maand, wat gebeurd er met dit bedrag? Start je elke maand weer met een ‘schone lei’ of laar je dit op je lopende rekening staan?

Wat ik over hou gaat op het moment dat mijn salaris binnen komt naar de spaarrekening. Dit is maximaal 500 euro, maar soms ook minder als ik eens een grote uitgave moet doen. Het komt tot nu toe eigenlijk niet voor dat ik niks kan sparen naast het vaste bedrag wat ik maandelijks spaar! Zo tikt het wel lekker aan, heel fijn.

Waar spaar je voor, heb je een doel? En welk bedrag zou je het liefste zien op je spaarrekening?

Ik heb geen specifiek spaardoel, maar ik zou wel graag na een tijd willen kopen. Dat zou dan nog minimaal een jaar duren voor ik die stap zou zetten. Ik wil namelijk minimaal tienduizend euro op mijn spaarrekening hebben staan, zodat ik uit de voeten kan als ik werkloos wordt of langdurig ziek ben.

Waar geef jij de kinderbijslag elk kwartaal aan uit?

Nou, eigenlijk geef ik het niet ‘uit. Ik maak de helft namelijk over naar mijn spaarrekening en de andere helft gaat naar de spaarrekening van mijn dochter.

Ben je tevreden als je kijkt naar je eigen lijstje? Zijn er zaken die beter kunnen?

Ik vind dat ik heel veel kan sparen maandelijks, daar ben ik erg tevreden over en dat is ook zeker de reden dat ik zoveel wilde verdienen. Ik hoef geen dure auto of een villa. Maar ik wil wel graag wat achter de hand hebben als ik een keer een hele grote uitgaaf moet doen, dan hoef ik niet krom te liggen om dat te kunnen financieren! Het voelt goed zo, ik ben tevreden.

Je runt een tweepersoonshuishouden zonder partner, vind je dat financieel wel eens lastig om alleen die verantwoordelijkheid te dragen?

Ik heb het eerste jaar dat ik moeder was (en tijdens de zwangerschap) heel krap geleefd. Ik kon niks sparen, ik draaide elk dubbeltje wel tien keer om voor ik hem na goed overwegen uitgaf. Ik had toen in een hele maand €300,- waar ik mee moest reizen naar werk en alles qua boodschappen e.d van moest betalen (vaste lasten waren er dan al af). Daarnaast nog een hele baby uitzet dat gekocht moest worden.. Het was bijna onmogelijk voor mij. Ik heb mij toen ook voorgenomen dat als er een kans komt voor een fulltime inkomen, ik die niet laat schieten. Ik weet hoe het is om bijna niks te hebben. Als je écht iets wilt en je de goede motivatie hebt, dan lukt het je ook en kan je uit nare situaties komen. Mij is het ook gelukt en ik heb er heel hard voor moeten werken!

Je hebt geen abonnement op TV of internet, althans, je hebt hier geen kosten aan. Hoe zit dat?

Ik heb een mobiel internet abonnement, en hiermee kan ik ook tv kijken. Als ik er wifi bij neem, wat ik om die reden dus niet nodig heb en betaal ik onnodige dubbele kosten.

Je hebt je ingeschreven bij de KVK als gastouder, je bent dus ZZP’er. Waarom deze keuze? Heb je hiervoor in loondienst gewerkt? Merk je financiële voordelen aan deze keuze?

De eerste drie jaar als zzp’er krijg je startersaftrek. Hoeveel dat is, is inkomens afhankelijk. Ik betaal dit jaar bijvoorbeeld alleen maar de ziektekosten. Dit is +- 700 over een heel kalenderjaar. Ik rij veel kilometers, die mag ik aftrekken bij de belastingdienst. In loondienst zou ongeveer met, de uren die ik nu maak, iets meer dan de helft verdienen. Dit is voor mij financieel veel aantrekkelijker!

Je hebt geen opvangkosten, wat fijn! Hoe heb je dat geregeld?

Ik werk bij mensen aan huis, ik kies de gezinnen er bewust op uit die het vaak een voordeel vinden (een extra speelmaatje) dat ik haar mee kan nemen. Dat scheelt mij veel geld. Als gastouder krijg je namelijk alleen toeslag op kdv en psz. Psz is ze nog te klein voor, en de kdv’s hier in de buurt zitten allemaal vol. Ik zou dan ook vast zitten aan de openingstijden van een kdv. Als ouders dus vast staan in de file, heb ik dan een probleem. Nu maakt het niks uit, want ze is er toch bij!

Je rijdt op gas lees ik, wat goed! Een bewuste keuze (financieel)?

Zeker. Een volle tank kost mij nu gemiddeld zo’n €13,-.  Het is een flinke investering (rond de €2000,-) maar je verdient het zo terug. Ik kan er zo een week mee rijden.

Je betaalt weinig huur aangezien ook gas, water licht en zelfs de gemeentelijke belastingen zijn verwerkt in de huurprijs. Ideaal! Wil je hier blijven of zou je op termijn willen kopen?

Ik kwam hier wonen als student. Ik slaap nu met mijn dochter samen, dus ik heb er geen last van. Maar één slaapkamer op den duur is toch wel beperkt. Ik vind het nu fijn omdat ik door de lage vaste lasten lekker flink kan sparen. Maar verhuizen staat wel op de planning, het liefst woon ik met een jaar groter.

Ik zie dat je maar een  ‘andere’ verzekeringen hebt staan buiten je autoverzekering en zorgverzekering om, de inboedelverzekering. Hoe zit het met een overlijdensverzekering bijvoorbeeld? Of een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je bent immers ZZP’er, ben je hiervoor verzekerd?

Ik ben nog jong en ook misschien wel heel naïef om te denken ‘mij overkomt toch niks’ (even afkloppen..). Ik kan mij duur laten verzekeren, zeker. Want die kosten zijn als ZZP’er inkomensafhankelijk. Ik kies er voor te sparen en te investeren in een broodfonds voor ZZP’ers. Dan ben ik goedkoper uit. Overige verzekeringen.. Tja, daar komt dit naïviteit weer om de bocht kijken ben ik bang.

Heb je nog een goeie financiële tip als alleenstaande moeder voor andere alleenstaande ouders?

Ik kijk heel veel budget kookvideo’s. Ik ben heel creatief daar in, ik kan makkelijk leven van €25,- per week. En ik heb wel eens periodes dat ik heel veel eten bestelde of kant en klare maaltijden kocht. Dat is niet handig, dat kost enorm veel geld. Alleen al dat niet doen, daar bespaar je veel centen mee. Koken voor veel personen is ook goedkoper. Mijn hele vriezer staat dan ook vol met ingevroren maaltijden, ideaal. Daar bespaar ik vooral op, de boodschappen en het eten.

Dankjewel voor je bijdrage Eline! Zou jij ook mee willen werken? Mail mij dan – elisejoanne@hotmail.nl. Dit mag anoniem!

Liefs,

Elise Joanne