Africa Studio 1024x683 1024x683 - Het Huishoudboekje van.. Carin!

Lees hier de reeds online gekomen verhalen binnen deze rubriek!

Carin (26 jaar) werkt fulltime (+40 uur per week) bij Picnic Distributiecentrum in Rotterdam als medewerker AGF en heeft een relatie met Sander (25 jaar). Hij is aan het afstuderen (Elektrotechniek TU Delft) en werkt daarnaast bij de Albert Heijn als groenteman/medewerker vers. Zijn werkuren verschillen veel maar meestal rond de 20 uur per week. Ze hebben daarnaast nog twee konijnen en een kat en wonen in Schiedam.

Inkomsten

Salaris Carin – €1700,-
Salaris Sander – €1000,-
Toeslagen – €158,-
TOTAAL – €2858,-

Uitgaven

Huur/hypotheek – €396,-
Abonnementen TV en/of internet – €40,-
Abonnementen mobiele telefonie – €9,-
Abonnementen extra (sport en/of hobby’s etc.) – €62,-
Zorgverzekering – €216,-
Overige verzekeringen (overlijdensrisico, inboedel, etc.) – €25,-
Autoverzekering, benzine en/of OV – €460,-
Gemeentelijke belastingen – €63,-
Energie, water & gas – €93,-
Boodschappen – €400,-
Uit eten + afhaal – €100,-
Kleding – €50,-
Extra (cadeautjes, lenzen etc.) €90,-
Schuld – €0,-
Spaargeld – €700,-
TOTAAL – €2700,-

Spaargeld & Schulden

Spaargeld – €4000 (partner heeft eigen spaarrekening)
Schuld DUO – 45.000,-

Leuk dat je meedoet Carin! Was het lastig om alles in te vullen, uit te zoeken of heb je altijd al het overzicht goed bewaard?

Het viel best mee. Ik hou onze financiën goed bij in een Excel bestand. Vaak kijken we er samen dan even naar aan het eind van de maand. We kijken dan of we ergens te veel aan hebben uitgegeven en of we iets anders moeten gaan doen. Vaak gaat het prima, maar bewustwording is wel fijn. Het was alleen een beetje lastig omdat we niet alles gezamenlijk betalen.

Je partner studeert nog en heeft daarnaast een bijbaan. Vindt je het lastig dat jij degene bent die – voor nu – financieel de kar moet trekken?

Dat valt wel mee. Ik weet dat wanneer hij klaar is met zijn studie hij meer gaat verdienen dan ik. Daarnaast leggen we vaak hetzelfde in op de rekening, dus vaak betalen we evenveel.

Betalen jullie elk naar evenredigheid de vaste lasten of gaat alles op de grote hoop?

We leggen beide hetzelfde bedrag in op onze gezamenlijke rekening (beide 200 per week). Daar betalen we bijna alles van. We betalen zelf nog kleine dingen zoals telefoonrekening en zorgkosten.

Jij en je vriend hebben beide aparte spaarrekeningen. Voelt dat prettig? Hebben jullie ook nog een gezamenlijke spaarrekening?

Voor mij mag het ook wel samen. Maar voor nu is het prettig om nog wat apart te hebben. Zo heeft mijn vriend een aantal maanden geleden van zijn eigen geld een redelijk dure auto kunnen kopen. Iets wat voor mij niet heel nodig was geweest, maar hem heel gelukkig maakt. We hebben ook een gezamenlijke spaarrekening. We sparen bijvoorbeeld gezamenlijk voor de vakantie en voor grote uitgaven (mocht er bijvoorbeeld iets kapot gaan).

Waar spaar jij voor met je eigen spaarrekening?

Ik spaar zelf voor mijn examenkosten voor mijn thuisstudie, beautykosten (zoals kapper en waxen) en voor aflossing van mijn studieschuld.

Als je vriend straks is afgestudeerd en een fulltime baan heeft gevonden zullen de inkomsten omhoog gaan logischerwijs. Heb je al bedacht wat je wil doen met deze extra inkomsten?

Ja, we willen waarschijnlijk meer met onze gezamenlijke rekening gaan betalen. Daarnaast willen we graag verhuizen. Verder waarschijnlijk gewoon sparen.

Ik zie dat je een schuld hebt bij de DUO maar je betaald (nog) niet aan de afbetaling hiervan?

Nee dat klopt, ik ben al wel door mijn aflosvrije periode heen. In verband met mijn lage inkomsten hoef ik nu niks af te lossen.

Moest je als student lenen om de eindjes aan elkaar te knopen of heb je geleend voor extra zaken en leuke dingen?

Helaas moest ik lenen om dingen te kunnen betalen. Ik heb alles zelf moeten betalen, mijn ouders konden mij helaas niet helpen. Daarnaast ben ik op kamers gegaan omdat ik 1,5 uur reistijd had voor een enkele reis. Ik had wel bijbaantjes, maar studeren is helaas behoorlijk duur. Daarnaast heb ik mijn studie niet afgemaakt, waardoor ik alles moet terug betalen.

Wat fijn, zo’n lage huur! Zou je in de toekomst willen kopen? Ook in Schiedam of wil je dan ergens anders een huis aanschaffen?

Ja de lage huur is heerlijk. We kwamen hier wonen toen we beide nog studeerden. En ik vond het heerlijk iets voor onszelf te hebben, wat qua prijs bijna gelijk was als mijn studentenkamer. We zouden graag willen kopen, maar voorlopig zou dat niet kunnen in verband met onze studieschuld. We willen wel graag verhuizen, omdat dit appartement heel klein is. We weten nog niet waar we hebben willen en kunnen verhuizen, wel in de buurt van Rotterdam met oog op werkgelegenheid. Maar we willen graag wat groter wonen en met een tuintje. Ik hou wel van rust, dus midden in de stad zal ik niet graag willen wonen. Het liefst zou ik weer in Gelderland willen wonen (ik kom zelf uit Arnhem), want daar zijn de huizenprijzen gewoon veel lager en het is veel rustiger. Voorlopig blijven we nog even hier, misschien in de toekomst ; )

Dankjewel voor je bijdrage Carin! Zou jij ook mee willen werken? Mail mij dan – elisejoanne@hotmail.nl. Dit mag anoniem!

Liefs,

Elise Joanne