Africa Studio 1024x683 1024x683 - Het Huishoudboekje van.. Anna!

Tijd voor een nieuw huishoudboekje! Deze keer van Anna. Zij is getrouwd, werkt zelf 24 uur per week, maakt gebruik van de opvang voor haar drie kinderen en woont met haar gezin in een vrijstaande woning in Drenthe. Ik ben deze keer uitgebreider geweest met vragen stellen en lezers uitgebreider met het invullen, hopelijk bevalt dat!

Lees hier de reeds online gekomen verhalen binnen deze rubriek!

Anna is werkzaam als regieverpleegkundige voor 24 uur in de week. Ze is getrouwd met Bart, hij werkt 40 uur in de afbouw. Zij hebben samen drie kinderen van 4 jaar, 3 jaar en 1,5 jaar. Ze wonen in een vrijstaande woning in de provincie Drenthe.

Inkomsten

Salaris Anna – €1850,-
Salaris Bart – €2520,-
Toeslagen – €917,- (opvang)
Belastingteruggave hypotheek €150,-
TOTAAL – €5437,-

Uitgaven

Huur/hypotheek – €1107,-
Opvangkosten – €1190-
Abonnementen TV en/of internet – €58,-
Abonnementen mobiele telefonie – €30,38,-
Abonnementen extra (sport en/of hobby’s etc.) – €32,95,-
Zorgverzekering – €273,50,-
Overige verzekeringen (overlijdensrisico, inboedel, etc.) – €158,-
Autoverzekering, benzine en/of OV – €200,-
GBLT + Gemeentelijke belastingen – €150,-
Wegenbelasting – €60,-
Energie, water & gas – €100,-
Boodschappen – €600,-
Uit eten + afhaal – €50,-
Kleding – €100,-
Kruidvat/Action/Huishoudelijke pot – €100,-
Schoonheidsspecialiste – €16,-
DUO – €45,-
Postcodeloterij – €13,75
Zwemles – €20,-
Spaargeld (inclusief spaargeld kinderen) – €400,-
TOTAAL – €4704,20,-

Spaargeld & Schulden

Spaargeld – €9200
Spaargeld kind – €2250,-
Schuld DUO – €898,84,-

Hi Anna, geweldig dat je meedoet! Was het lastig de financiën in kaart te brengen of ben je sowieso wel van het neuzen in de cijfertjes?

He Elise! Nee, dat vind ik niet lastig. Ik ben altijd erg bezig met onze financiën. Ik vind het ook interessant om alles bij te houden. Ik kijk bijvoorbeeld geregeld op mijn Rabo app, om te zien wat er binnen komt en er weer uitgaat.  Elk jaar bekijken of we over kunnen stappen naar een andere energiemaatschappij, maar ook vergelijken we elk jaar zorgverzekeringen. Dit is ook iets waar ik tijd voor neem.

Wat vind je zelf van je lijstje? Ben je tevreden over je inkomsten en uitgaven? Zijn er zaken die beter zouden kunnen of waarvan het beter wil? Ergens ook erg tevreden over?

Ik denk dat wij het als gezin van vijf goed doen. Ik denk soms wel eens dat ik de boodschappen wat goedkoper zou willen, maar daarentegen gaan wij niet vaak uiteten of buiten de deur lunchen. Dus dat compenseert dan weer. Ik vind het gezellig en leuk om vrienden uit te nodigen en daar een gezellige borrelavond mee te hebben.

Dat wil niet zeggen dat we niet uiteten gaan hoor, maar dat doen we niet maandelijks. Één keer in de week bestellen we patatjes met snacks.

Ik verwerk de kinderbijslag ook niet in onze maandelijkse uitgave want dit zorgt alleen maar voor ruis aangezien ik het wegsluis naar de spaarrekening elke keer, dat doe jij ook zie ik. Wat doen jullie met de kinderbijslag? Gaat het op aan hoognodige kleding of naar de spaarrekening?

Bij ons gaat de kinderbijslag op de grote hoop. Als ik kleding of iets anders nodig ben voor de kinderen koop ik dat. Ik wacht niet op de kinderbijslag.

Welk bedrag van het geld dat jullie apart leggen om te sparen is voor jullie eigen rekening en hoeveel is er bestemd voor de kinderen? Sparen jullie al lang voor de kids? Heeft hun spaarrekening een doel, wellicht een studie voor later?

Voor de kinderen sparen we vanaf de geboorte. We begonnen met 10 euro per kind. Dit heb ik een paar maanden geleden verhoogd naar 25 euro per kind. Alle kids hebben thuis een spaarpot waar we geregeld ons kleingeld in deponeren en die legen we altijd met de verjaardagen. Oma spaart ook met een spaarpotje thuis en die krijgen ze met de verjaardagen als cadeau. Dat stort ik dan gelijk op hun spaarrekening.

Het spaardoel is toch echt de studie voor later. Dit gaat een grote kostenpost worden en ik weet nog niet hoe wij dit gaan doen. Want om voor drie kinderen later een studie te gaan betalen.. lastig! Dus alle kleine beetjes helpen. En ik wil ze ook bijbrengen dat ze er zelf kunnen gaan werken. Dit heb ik ook altijd gedaan tijdens mijn studies en dat is prima te doen.

Wij sparen zelf sinds kort ook standaard 300 euro per maand. Dit was daarvoor een beetje afhankelijk van wat wij over hielden elke maand. Dat had te maken met dat we bezig waren met het bouwen van een huis. Sparen zat er op dat moment niet in. Wat we aan het eind van de maand overhouden gaat ook naar de spaarrekening. Dit kan soms €50,- zijn maar ook €250,-.  Ligt er maar net aan of er nog gekke dingen die maand betaald moesten worden, zoals de garage o.i.d.

Wat is jullie spaardoel met de spaarrekening? Jaarlijkse vakanties? En welk bedrag zou je het liefste zien op je spaarrekening?

We zijn begin 2019 in ons nieuwbouwhuis gaan wonen. We willen nu graag nog een schuur in de tuin, we zijn van plan daar in het voorjaar mee te beginnen. De spaarrekening is daardoor ook flink gekrompen en die moeten we nu weer wat spekken!

Vakanties, die betalen we gewoon zo van onze salaris. Wij gaan één keer per jaar in de zomer naar een camping, hier in Nederland. Voor nu vinden we dat helemaal prima! De kinderen zijn nog klein en hebben elk jaar weer een heerlijke tijd dus wij ook.  

Energie, water en gas is tezamen €100,-. Netjes voor een jong gezin van vijf! Ik hoor graag tips als je die kan delen want wij zitten namelijk op het dubbele met alle vaste voorschotten die de maatschappijen willen dat wij afdragen elke maand.

Haha ja klopt, we hebben een energiezuinighuis gebouwd met een warmtepomp + zonnepanelen. We hebben dus geen gasaansluiting. Hierdoor kunnen wij de energierekening zo laag houden. En ik denk dat hij nog meer naar beneden kan. Maar vind dat spaarpotje achteraf ook wel handig.

De boodschappen zet je gemiddeld op €600,-. Waar doen jullie boodschappen? Zitten hier luiers etc. bij in of valt dit onder het kopje ‘drogisterij’? Werk je met boodschappenlijstjes elke week?

De boodschappen doen we altijd bij de Jumbo. Ik bestel vaak en haal het dan op bij het Pick-up Point. Boodschappen doen met drie kinderen is eigenlijk geen doen vind ik, haha. Brood haal ik elke week bij de bakker, en er gaan nogal wat broden door bij ons. Maar dit eten ze goed en hier wil ik niet op bezuinigingen. Luiers valt inderdaad onder het kopje ‘drogisterij’, gelukkig nog maar één kind in de luiers, dat scheelt alweer iets.

Ik maak elke week een weekmenu en aan de hand daarvan een boodschappenlijstje. Dit werkt perfect maar ik ga wel vaal doordeweeks nog een keertje naar de winkel voor iets wat ik vergeten ben.

Minder dan duizend euro schuld bij de DUO heb jij/hebben jullie nog openstaan, fijn! Wil je dit liever niet meteen wegwerken, je hebt immers genoeg spaargeld?

Ja klopt, ik heb toen ik 18-20 jaar was, naast mijn studie veel gewerkt. En ik kreeg een studiefinanciering + aanvullende beurs. Je mocht dan een bepaald bedrag per jaar bijverdienen, hier kwam ik achteraf overheen, en dat betekend dat wat je te veel hebt verdiend moet terug betalen. (Krom eigenlijk he, doe je je best om je eigen boontjes te doppen is het ook niet goed.)

Maar omdat we afgelopen jaar een huis hebben gebouwd (casco laten bouwen, de rest hebben we zelf gedaan) en nu nog een schuur erbij willen hebben.. Dure kostenposten! Ik laat het gewoon zo want het geld dat we over hebben/een deel van ons spaargeld is dus bedoelt voor de schuur.  Mijn plan is om aan het eind van het jaar het resterende bedrag af te lossen met de eindejaarsuitkering.  

Waar geef je gemakkelijk geld aan uit? Geef je überhaupt gemakkelijk geld uit?

Ik kan makkelijk geld uitgeven aan kleding voor de kinderen en boodschappen. Ik vind lekker eten en genoeg in huis hebben belangrijk. We hoeven niet zuinig te leven, we werken hard en verdienden prima, dus dan is het ook fijn als dat terug te zien is in de koelkast. Je werkt er immers voor.

Ik denk daarin tegen wel drie keer na als we een grote aankoop willen doen, bijvoorbeeld voor onze nieuwe keuken of een nieuwe televisie. Over onze Dyson heb ik ook een paar keer na moeten denken hoor!

Ondanks dat mijn eigen man verpleegkundig specialist is ben ik niet zo thuis in de sector zorg en de bijbehorende toekomende salariëring, maar ik gok zo dat jij ook een aantal uur in de avond/weekend werkt gezien je netto inkomen en je uren? Dat is ook wel fijn qua opvang denk ik omdat je partner thuis is bij de kinderen terwijl jij werkt?

Nee, gelukkig werk ik niet onregelmatig. Gewoon drie dagen doordeweeks, echt heel fijn. Dus de kinderen gaan die dagen naar de opvang en een dag naar Oma. Mijn man werkt vijf dagen in de week.

Salaris is wat dat betreft mooi, maar de verantwoordelijkheid daarin tegen is ook erg groot. Daar zou wel wat meer tegen over mogen staan. Maar ja dat vind iedereen in de zorgsector (Elise hier; ik kan dit beamen!) . Ik kan nog een paar jaar groeien in de salarisschalen maar op gegeven moment zit je aan je taks. En in de zorg is het niet gebruikelijk om te onderhandelen over je salaris.

Mijn man zit ook al jaren aan zijn taks, in de bouw is het ook niet gebruikelijk om te onderhandelen. Ze werken met CAO en daar past dit salaris bij. Maar gelukkig heeft hij alweer wat jaren geleden, prestatietoeslag gekregen. Dat is wel fijn!

Elke maand de postcodeloterij zie ik! Ooit wat gewonnen?

Ja klopt, nu een paar jaar lid van de postcodeloterij. Nog geen mooi bedrag helaas. Wie weet ooit! De laatste keer dat we wat wonnen was een tijdschriftabonnement van zes maanden, ook leuk!

Dankjewel voor je bijdrage Anna! Zou jij ook mee willen werken? Mail mij dan – elisejoanne@hotmail.nl. Dit mag anoniem!

Liefs,

Elise Joanne