shutterstock 752459383 5184x3456 - Grootmoeders wijsheden voor in je huishouden!

Ik ben dol op ‘grootmoeders wijsheden’ als het gaat om vlekken verwijderen, nare luchtjes verbannen en om de meest vervelende klusjes sneller te laten verlopen. Ik vroeg op Facebook naar jullie tips (dank!) en heb ze verzameld en gecombineerd tezamen met de mijne. Heb jij nog een tip?

Nare luchtjes

Last van nare luchtjes in je huis? In de badkamer bij het putje? Wellicht zelfs uit de toiletpot? Ruikt de bank vies, of hangt er standaard een muffe geur in huis? Dat kan natuurlijk overal aan liggen, misschien is de ruimte te vochtig en heb je last van schimmel? Misschien is het zo simpel als je kattenbak vaker verschonen want wellicht is dat de boosdoener. Maar over het algemeen is het goed luchten het antwoord. Zet altijd een rooster open of een raam op een kier. Frisse lucht helpt enorm, ventilatie is de sleutel. Zeker in de badkamer om schimmels te voorkomen!

Jullie tips voor de vieze ‘rioollucht’ uit je putjes is baking soda. Dat even goed ‘in laten trekken’ en daarna met azijn erdoor. Ik merk wel als je azijn mengt met heet of kokend water dit nog effectiever is trouwens. Daarna wel goed luchten wat warme zijn stinkt een uur in de wind maar is wel op de lange termijn zeer doeltreffend.

Last van muffe kleding na het wassen? Zorg dat je vaak het bakje reinigt, het bakje waar je je wasmiddel en/of wasverzachter in doet. Ik heb vanwege de verhuizing hem er even helemaal uitgehaald en zag aan het einde van het bakje een zwarte streep schimmel zitten. Ieuw! Ook het rubber vaak schoonmaken en af en toe een was draaien op 90 graden. Ik doe elk kwartaal ook een schoonmaaksessie in de trommel, dan haal ik een wasmachinereiniger van HG en laat de machine tezamen met dat spul op 90 graden draaien. Werkt ook erg goed!

Kleding

Rode wijn op je witte blouse? Je gesneden tijdens koken en zit er nu bloed in je nieuwe jurk? Jullie tips om dit soort vlekken te verwijderen.

Kleding laten weken in melk! Daarna soda gebruiken (sowieso een tip bij de witte was). Ook ossengalzeep werd genoemd, goedkoop en doeltreffend zo blijkt. Last van gele zweetplekken in je shirtje? Spoelglansmiddel! Een nacht laten weken en huppa, de wasmachine in. Ik heb zelf goeie ervaringen met citroen trouwens. Heb je na de was nog vlekken in je shirt? Nat maken en laten ‘bleken’ in de zon werkt blijkbaar ook.

Qua inktvlekken wordt vaak ossengalzeep specifiek genoemd en voor bloedvlekken een combinatie van melk en zout. Daarna op 30 graden wassen en weg zijn ze.

Sanitair

Wat te doen bij kalk? Cola! Een sopje van maken, even laten weken en boenen maar. Een glaskrabber voor lastige kalk op je glazen doucheruimte wil ook goed helpen zo blijkt.

Ik gebruik zelf de Albert Heijn ontkalker (witte fles, blauwe dop) erg graag. Kost echt geen drol, nog geen euro volgens mij en dit spul werkt fantastisch. Wij hadden last van urinevlekken in onze toiletpot in het oude huis toen wij er net kwamen wonen. Niet om aan te zien én niet heel fris. Ik was op een gegeven moment zó wanhopig dat ik een andere toiletpot wilde kopen. Toen las ik op internet dat dit spul allerlei hardnekkige vlekken (ook vlekken die in je sanitair getrokken lijken) heel handig kan verwijderen. Nou, voor een euro wilde ik het wel proberen! Hup, een halve fles erin en ik heb het een halve dag laten weken. Met een toiletborstel schrobben en álle vlekken gingen eruit en de pot was weer als nieuw. Nu gebruik ik het ook voor in de badkamer, het is grondig spul zonder dat het je stenen aantast.

Random tips

Kauwgom in je haar? Smeren met pindakaas! Last van muggen? Tea tree olie in een flesje mengen met water en lichtjes over je bed sprayen. Heeft je kat een ongelukje gehad? Meng biotex en alcohol op de vieze plekken, zorgt dat de vlekken eruit gaan en de nare geur weggaat. Gestoken door een wesp? Blijkbaar helpt het door doorgesneden ui op de plek te leggen. Stickerresten op je raam? Lampenolie of wasbenzine! Schone ramen zonder strepen? Eigenlijk moet je geen of weinig schoonmaakmiddel gebruiken en als je al iets toevoegt aan je lauwe water dan een scheutje spoelglansmiddel.

Last van katten- of hondenharen op je meubels? Een raamwisser zou ook nog kunnen helpen! Wij gebruiken van die zelfklevende handschoentjes of zo’n goedkope Ikea kledingroller. Werkt als een tiet!

Heb je nog meer tips? Deel ze gerust!

Liefs,

Elise Joanne