Village Voice The Affair 1024x538 - Films & Series van de afgelopen tijd #8

Het is alweer een tijd geleden sinds de laatste keer dat ik schreef over ‘nieuwe’ films en series die ik heb leren kennen. Tijd om weer een nieuwe te schrijven! Want ik heb een aantal versies leren kennen, wellicht zit er een leuke tussen voor jou!

The Affair

Tja, een serie over een affaire. Een beetje ‘been there done that’ wellicht? Een man en een vrouw, beide getrouwd, zien iets wat ze niet hadden verwacht te vinden. Want ze zochten er überhaupt niet naar. En toch is deze serie wel anders omdat het vanuit zijn en vanuit haar perspectief wordt getoond. En dan liggen de feiten toch net even anders. Tussendoor krijg je beelden uit het ‘heden’ waar een rechercheur de man en de vrouw ondervraagt vanwege een onderzoek. Maar, een onderzoek waar precies naar? Het hangt allemaal samen en naar mate de afleveringen volgen kom je meer te weten over beide personen, hun gezinnen en het verhaal van de rechercheur. Ik ben onderhand bijna bij het einde van seizoen en ik ben geïntrigeerd. Ook omdat ik heb begrepen dat in het tweede seizoen er nog meer verhaallijnen en perspectieven bij komen, o.a de vraag de partners van beide personen. De sleur van elke dag, verdriet om het verlies van een kind, het leven van meerdere gezinnen en de keuze om je heil niet langer te zoeken bij degene aan wie je eeuwige trouw zwoor.

The Affaire is te zien op Netflix

Tidying up with Marie Kondo

Okay, niet een échte serie maar alsnog mag hij hier wel benoemd worden. ‘Does is spark joy?’, volgens mij een zin die menig persoon al wel gehoord heeft want ik kan niet de enige zijn die kijkt naar ándere mensen die opruimen toch? Als ik Twitter moet geloven is iedereen aan het ‘mariekondo-en’ om er maar een werkwoord van te maken. Nu kijk ik wel liever naar andere mensen die hun huis netjes maken dan het zelf te doen maar ook ik beken; ik heb al menig kastje opgeruimd na het zien van deze kleine dame in actie. De halkast, mijn kledingkast en mijn kantoor moet er nog aan geloven maar de keuken en enkele individuele dozen hebben al mijn opruimwoede mogen ervaren. Het hele ‘bedank het item wat je weggooit’ vind ik een beetje zweverig en daar trek ik dan ook absoluut de grens. Het is wel zo dat je niet van alles wat je houdt gelukkig moet worden of blijven, sommige items zijn gewoon praktisch en nodig. Maar, ik merk wel dat ik echt kritischer nadenk over – bijvoorbeeld – kleding. Heb ik het een heel seizoen niet gedragen? Blijf ik maar herhalen; ‘als strakker wordt dan doe ik het vast aan!’?, dan hup, gaat het weg. Let the joy sparkle!

En jongens, hoe leuk is het om resultaat te zien? Ik vind het heerlijk om in de eerste scenes een bizar rommelig huis te observeren om aan het einde een opgeruimde toko te aanschouwen. Love it!

Tidying up with Marie Kondo is te zien op Netflix.

The Americans

Onderhand zijn wij bijna bij het einde en wat was dit een géweldige serie! Een man en vrouw, met kinderen, blijken niet de perfecte Amerikaanse marionetten te zijn zoals zij graag willen dat je dit denkt, maar Russische spionnen. Ten tijde van de Koude Oorlog was men nogal van het spionnenwerk en beide kampen vertrouwden elkaar zo ver als dat ze elkaar met hun linkerpink konden gooien. De Russen gingen wel erg ver en zette jonge Russische stellen in en trainen deze om net zo Amerikaans te lijken als acteurs in de plaatselijke melkreclame. Het stel waar het in deze serie om gaat heeft ook kinderen gekregen om de rol nog meer aan te dikken en wonen naast – jawel – een FBI-agent, bezwaard met het werk om Russische spionnen te vinden. Je volgt hun leven, hun daden, het werk als spion maar ook zij als Russische ouders van Amerikaanse kinderen in een wereld waar zij alles behalve zichzelf kunnen zijn. Spannend als een malle en bovenal intrigerend. Hoe ging het er aan toe tijdens deze periode, nog niet eens zo lang geleden? Een van de betere series die ik heb gezien in een hele lange tijd! Aanrader, absoluut.

The Americans is te zien op Netflix.

You

Penn Badgley, dé man uit de Gossip Girl serie. En nu, in de hoofdrol van zijn eigen serie genaamd You. Ik moet zeggen, ik was niet meteen enthousiast toen ik dat hoorde. Ja, Gossip Girl was leuk maar ik vond het acteerwerk vaker tegenvallen dan wat anders. Alsnog heb ik de serie zo’n vijf keer gezien maar dat daar gelaten. Afijn, Penn Badgley dus. Hij is deze keer minder een lieverdje, hij gluurt graag naar meisjes en ontpopt zich in deze serie als de stalker der stalkers. Nou, naar een specifiek meisje dit keer genaamd Guinevere Beck. Hij ontmoet haar in de boekwinkel die hij runt en zij, als opkomende schrijfster, valt voor zijn charmante trekken. De serie vind ik spannend en meeslepend, het gemak waarop hij haar in de gaten kán houden vind ik beangstigend. In alle eerlijkheid geeft het een signaal naar eenieder die naar de serie kijkt; wie kan er ongezien met jou meekijken? Oh, en koop gordijnen. You’ll thank me later.

You is te zien op Netflix.

Nieuwe series die ik binnenkort eens nader wil bekijken – letterlijk ha! – is o.a. Sex Education. Hebben jullie die al gezien?

Liefs,

Elise Joanne

Films en Series van de afgelopen tijd #7
Films en Series van de afgelopen tijd #6
Films en Series van de afgelopen tijd #5
Films en Series van de afgelopen tijd #4
Films en Series van de afgelopen tijd #3
Films en Series van de afgelopen tijd #2
Films en Series van de afgelopen tijd #1