IMG 0985 - Durf te kiezen voor kleur in je interieur!

Wij hebben kleur in ons nieuwe huis, het is geen carnavalstent maar het is zeker kleurrijk te noemen. Ik krijg veel reacties hierop, vaak in de trant van; ‘ik zou willen dat ik dit durfde!’. Maar wat let je? Durf te kiezen voor kleur!

Natuurlijk kan je het zo gek maken als dat je wil maar je kan ook mondjesmaat kleur toevoegen. De meest veilige optie en keuze is het verwerken in accessoires. Kussentjes, vloerkleden, beelden, boeken etc. doen al heel veel voor de warmte in een huis. Voordeel is dat, wanneer je het ‘zat’ bent, gewoon de accessoires aanpast en je met kleine aanpassingen weer een heel nieuw huis hebt.

IMG 1038 1 - Durf te kiezen voor kleur in je interieur!

Wel vind ik, als je voor het bovenstaande kiest, je vaak duurder uit kán zijn dan wanneer je muren gaat verven. Kussens zijn niet bepaald goedkoop, zeker niet degene die ik mooi vind. Ik tel gerust vier tientjes neer voor een leuk exemplaar en laten we het dan nog niet hebben over vloerkleden want die krengen kosten ook een flinke duit. Wellicht ben je handig en naai je zelf een aantal opties in elkaar, maar mooie stoffen zijn ook niet bepaald gratis. Kies voor een neutrale lederen bank om bij iedere kleurwisseling te passen. Ik ben altijd dol geweest op de leren bank uit ons vorige huis, het was een schoonheid, makkelijk in onderhoud en stond overal bij. Ik wilde deze keer iets anders, echt een stoffen ‘plofbank’, de eyecatcher van de woonkamer nu.

Bijna al onze muren in het huis hebben een kleur. Of dit nou zachtroze, oudroze, donkerblauw, donkergroen of iets daartussen in. Enkele muren in de hal en op onze slaapkamer zijn de typische ‘ral9010’ geverfd maar dan houdt het ook op. Wit is zo.. wit!

Kleuren combineren, dat vind ik geweldig om te doen. Niet alleen kleuren maar ook patronen, stoffen en natuurlijke materialen. Mijn regel? Staat het te perfect, dan klopt het eigenlijk niet. Liever kleuren die 10 tinten bij elkaar vandaan liggen dan enkele tinten die dusdanig op elkaar lijken dat ze het nét niet zijn. Juist dat staat niet in mijn opinie.

Volg jij mij al op Pinterest? Daar staat al mijn inspiratie!

Durf te doen. Verf voor een muurtje kost in de aanbieding minder dan een nieuw kussentje van de Loods 5. Zeker als je zelf een vaste hand hebt en een beetje nauwkeurig kan werken komt er geen schilder aan te pas. Binnen enkele uren zit de eerste laag erop en voor je het weet is de tweede alweer droog. Bevalt het niet? Dan verf je het weer opnieuw! Tja, het enige wat je dan heb verloren is voornamelijk tijd, moeite en de kosten aan een pot verf.

Natuurlijk is ons huis een grotere klus geweest en zijn er wel schilders en behangers aan te pas gekomen. Ik kan goed genoeg verven maar wij hadden de tijd er simpelweg de tijd niet voor en ik wilde dat het echt goed zou gebeuren. Zeker behangen, daar ging ik mij absoluut niet aan wagen. Sowieso niet met het prijzige behang op de kinderkamers die ik op maat had laten maken. Een foutje zou mij duur komen te staan, een nieuwe baan met exact dezelfde afbeelding op dat ene stuk is niet één, twee drie gemaakt. Ik ben dan ook heel blij geweest met de beslissing dit te laten doen. Tja, het is een flinke kostenpost maar hier waren wij op voorbereid en dit vonden wij het ook waard. Maar wij kregen een heel nieuw huis, als je hier en daar een muurtje wil verven (zoals ik in de toekomst vast nog weer eens zal gaan doen), lekker zelf aan de slag gaan!

IMG 1037 1 - Durf te kiezen voor kleur in je interieur!

Oh, en het helpt om grotere verfstalen voor grotere merken te halen. Onze verf is van Sikkens – omdat de schilder alleen wil werken met Sikkens – dus ik ben langs een Sikkens vestiging hier in Zwolle gereden en heb gevraagd of ik een grotere verfstaal mocht lenen voor een aantal dagen. Geen enkel probleem, en uiteindelijk heb ik drie keer zo’n grote rakker mee naar huis gekregen tot ik er helemaal over uit was. Dan hoef je het niet zelf te kopen, deze verfstalen zijn aardig prijzig, en kan je lekker naar hartenlust kiezen en alle opties bij elkaar houden. Je kan natuurlijk ook de gratis kaartjes bij je plaatselijke Gamma scoren, ik was op zoek naar héél veel keuze (om het mijzelf nog makkelijker te maken..) en wilde zoveel mogelijk blauwe tinten hebben zodat ik een gedegen keuze kon maken.

Mijn visie is als volgt; als je het niet doet dan weet je ook niet of het mooi is. Op dit moment vind ik het behang in de woonkamer, de prachtige bloemen, echt waanzinnig tof. Maar ik ken mijzelf, over een jaar of twee wil ik er iets anders hebben. Nou, dan haal ik het er weer vanaf en gaat er een nieuw printje op! Daarmee is de hele keuken weer anders zonder dat ik nieuw meubilair hoef te kopen. Ook de tegeltjes in de keuken, als spatwand, wil ik een keertje aanpassen. Gewoon wachten op de juiste aanbieding, elke maand twintig euro in een potje leggen en handelen als het zover is.

IMG 1035 1 - Durf te kiezen voor kleur in je interieur!

Ik verwacht wel dat de keuzes voor de ‘basis’ kleuren in ons huis, oudroze en donkerblauw ons lang zullen bevallen. Blauw gaat goed met groen, roze gaat ook zeer goed met groen. Groen is trouwens de volgende kleur die ik op het oog heb, haha. Juist die wisselingen zorgen dat het huis leeft, dat ik mijn ei kwijt kan in de woning. Ik houd ervan om daar tijd, energie, aandacht en ook geld in te steken. Mocht je van dit alles weinig of minder hebben? Start dan klein. Een behangetje op een muurtje doet al wonderen, een kleurtje in een nisje ook al. Een paar andere kussentjes en voila, je hebt een andere woonkamer.

Durf te combineren, kies voor hetgeen je gelukkig maakt. En werkt je partner niet mee? Boris heeft altijd alle vertrouwen gehad in mijn smaak en wensen. Natuurlijk twijfelde hij wel eens maar hij vertrouwd mijn instinct, smaak en kunnen genoeg. Bij alles in het huis geeft ‘ie aan het prachtig te vinden, ook al dacht hij aanvankelijk het niet helemaal zeker te weten. Er zijn mensen die het lastig vinden bepaalde ideeën voor zich te zien, en dat begrijp ik. Moodboards maken helpt ook heel erg, een doosje met daarin allerlei materialen en stalen van hetgeen jij wil verwerken in je huis ook. Haal weg, pas aan en creëer.

Ik ga nu een smaragdgroen behang voor onze slaapkamer uitkiezen, met panters. Boris twijfelt, ik niet! Gaat prachtig worden, weet ik nu al. Of toch marmer met blauw zo zwart als de nacht? Wanneer dit online komt heb ik een keuze moeten maken, morgen komt de schilder namelijk.

Liefs,

Elise Joanne