2 - DIY Adventskalender + Printable!

Terwijl ik nog volle bak bezig ben met de Sinterklaasinkopen, staat Kerst alweer voor de deur. De tijd vliegt en het liefste zou ik beide heel veel aandacht willen geven. Ik heb na Pakjesavond altijd het gevoel dat we met z’n allen doorjagen naar Kerst en dat vind ik soms best jammer. Ik vind deze periode echt heerlijk. Het huis versieren, de gezelligheid binnen, de voorbereidingen op Eerste en Tweede Kerstdag, de kerstmuziek…

Artikel door Hilde van Mourik van Kinderfeestjevoorjou.nl.

Aftellen tot Kerst

Nu weet ik niet wat jouw achtergrond is en hoeveel jij wel of niet met Kerst hebt. Omdat ik dit jaar meer stil wil staan bij deze periode en wil genieten van elke decemberdag totdat het echt Kerst is, maakte ik een Adventskalender. Met deze kalender kun je vanaf 1 december aftellen naar het moment dat het Kerstavond is. Dit kun je alleen doen, maar bijvoorbeeld ook als gezin.

Hoe werkt het?

Print de gratis printable en knip alle kaartjes los van elkaar uit. Ik heb meer kaartjes gemaakt dan er dagen zijn en dat is om meerdere redenen. De maand december is absoluut niet sneeuwzeker in Nederland, dus het is handig om alle sneeuwactiviteiten in te kunnen wisselen voor iets anders op het moment dat er geen sneeuw ligt. Daarnaast kan het zo zijn dat je in verband met Corona een bepaald kaartje aan je voorbij laat gaan, omdat je je daar niet prettig bij voelt. Helemaal prima! Het is fijn om te weten dat je nog kaartjes achter de hand hebt als een soort van plan B op het moment dat plan A niet door kan gaan.

Aan de slag

Je hebt de kaartjes geprint en waarschijnlijk ook gekozen welke je wilt gaan gebruiken voor de kalender. Je kunt de kalender op heel veel verschillende manieren maken. Ik heb er weleens eentje gemaakt waarbij ik kleine envelopjes vouwde van mooi inpakpapier. Op de muur spande ik repen lint onder elkaar en daar maakte ik de envelopjes aan vast.  In elke envelop stopte ik een kaartje. Je kunt natuurlijk ook zelf kleine envelopjes kopen!

Bij verschillende winkels (waaronder de Action) vind je allerlei lege Adventskalenders die bij uitstek geschikt zijn om er zelf iets leuks van te maken. Kleine boxjes in de vorm van een kerstboom die je kunt vullen, een heel verlicht dorpje met daaromheen vakjes waar je de kaartjes in kunt doen… Je hebt vast wel een variant voorbij zien komen. Ideaal om te gebruiken en vaak ook helemaal niet duur. De kaartjes verdeel je vervolgens over de eerste 24 dagen van december. Ik schrijf dit ook altijd op een A4-tje, zodat ik weet wat we welke dag gaan doen en ik eventuele voorbereidingen op tijd kan treffen.

Leuk met kinderen

Ik verheug met nu al op het moment dat we elke dag thuis een vakje openen. Ik heb mijn Adventskalender trouwens half gevuld met leuke opdrachtkaartjes en half gevuld met iets lekkers. Je zou ook nog kunnen kiezen om er cadeautjes (of een verwijzing naar een cadeautje) in te doen, maar daar heb ik niet voor gekozen. Mijn oudste is 3 jaar en ik heb een aantal kaartjes gekozen die ik bij hem en bij zijn leeftijd vind passen. Omdat hij dit jaar alles rondom Sinterklaas voor het eerst goed meekrijgt en dit ook echt al wat spanning oplevert, wil ik de Adventskalender wat ingetogen houden. Gezellige activiteiten staan centraal. Heb je al wat oudere kinderen? Dan zou je ze misschien zelf wel een aantal kaartjes kunnen laten schrijven en is het een grote verrassing voor jou wat je die dag gaat beleven!

Ik hoop dat je een hele gezellige laatste maand van het jaar tegemoet gaat met je dierbaren!  

Fijne kerst!

Groetjes,

Hilde

Op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan zeker even op de website van Hilde!