shutterstock 375521554 5760x3840 - De rompslomp rond het hebben van een eigen woning

Er zijn van die dingen die ik vergeet, niet check of eigenlijk niet wil doen rond het reilen en zijlen van mijn eigen woning. Zo vergeet ik standaard wanneer de ton aan straat moet, zijn de heggen ook weer eens aan de beurt voor een goede knipbeurt en zouden de plinten in sommige kamers ook weer een nieuwe lijmbeurt mogen krijgen. Kleine dingen, grote dingen het maakt allemaal niet uit maar ik ben wel een slordig in het onderhouden van dit soort zaken omtrent mijn huis. En soms weet ik simpelweg niet altijd wat wel of niet moet gebeuren. Jij wel?

Toen wij nog een huurwoning hadden

Sinds wij een eigen woning hebben komen er ook zaken bij kijken in onderhoud en verzorging van die woning, of simpele taken uitvoeren die ik voorheen niet hoefde te doen. Toen ons raam in de woonkamer van ons oude huurappartement stuk was belde ik de woningcorporatie en er stond een mannetje voor de deur om het te maken. Ik kreeg geen rekening, hoefde alleen de beste man een kopje koffie aan te bieden. Vuilnis kon ik gooien in de ondergrondse containers en hoefde niet op specifieke dagen opgehaald te worden. Toen onze vloerverwarming mankementen vertoonde hoefde ook daar alleen maar een telefoontje voor gepleegd te worden en de volgende dag zaten wij weer in een warm huis. Ik hoefde geen bedrijven te checken op betrouwbaarheid, snelheid en prijs. Alles werd voor ons geregeld. Onderhoud van de kozijnen, het schoonmaken van de buitenste ramen, het maaien van het gras in de gezamenlijke tuinen; alles werd gedaan.

shutterstock 276565529 5888x3930 - De rompslomp rond het hebben van een eigen woning

Eigen woning

En dat is nu anders met een eigen woning, er zijn veel meer zaken die wij zelf moeten regelen voor de juiste onderhoud van die woning. Denk hierbij aan het schoonhouden of laten repareren van de dakgoot om lekkage te voorkomen. Maar ook simpele en logische zaken zoals het bijhouden van de tuin en de heggen aan de voorkant. Want tja, wel zo netjes als ook wij in het gareel springen met betrekking tot het kort en fris houden van het groen aan de voorkant. Het installeren van brandbeveiliging kwam ook op ons bordje te liggen, die waren niet vooraf geïnstalleerd maar het hebben van brandalarmen, brandvrije-doeken en zelfs brandblussers is wel wijsheid. De ventilatieroosters werden in onze huurwoning standaard gecheckt elk kwartaal, nu zijn wij daar zelf verantwoordelijk voor.

Over een paar jaar zal ook weer de gevels een nieuwe lik verf moeten krijgen en dienen de scheuren onder de verf eerst aangepakt te worden om erger te voorkomen. Wanneer je een huis koopt laat je vaak ook een bouwtechnische keuring doen (op zeer nieuwe of nieuwbouwhuizen na) om te bekijken waar de mogelijke kostenposten zitten nu en in de toekomst. Valt trouwens ook echt aan te raden, zo zorg je dat je niet compleet voor een verrassing komt te staan. De kosten voor onderhoud van een eigen woning blijken gemiddeld te komen op ongeveer 1 procent van de woningwaarde aan onderhoudskosten per jaar. Dat kan natuurlijk per jaar verschillen maar dat is een algemene vuistregel.

Oh ja, dat moet ook nog!

Iets waar ik echt geen verstand van heb en waar ik ook niet bepaald over na denk is de onderhoud van onze CV-ketel. Die witte lompige kast die in de weg staat als ik wil strijken, dat ding. Het is goed om nu, na het hebben van warm zomerweer, je CV-ketel te checken. Straks gaat hij namelijk weer aan – of is hij al aan geweest bij jou? Eerlijk zeggen!) en moet je wel weten of alles nog naar behoren werkt. Door hoge werkdruk bij onderhoudspersonen kan het zijn dat je anders, wanneer je het nodig hebt dat hij het doet, in de kou komt te zitten. Check het dus van te voren of goed werkt. Daar heb ik een tip voor want op 25 september aanstaande is het nationale CV-keteltestdag. Is daar een nationale dag voor? Ja! Want blijkbaar is het dermate belangrijk dat je je CV -ketel test. Wist jij niet he? Nee, ik ook niet, haha.

Met een simpele test kan je meteen zien of hij nog naar behoren werkt en of er anders iemand naar moet komen kijken.

  1. Draai van minimaal drie radiatoren de kraan volledig open voor voldoende doorstroming.
  2. Zet de thermostaat op 25 graden.
  3. Laat de thermostaat minimaal een half uur zo staan, en controleer of het inderdaad warmer wordt in huis.

Werkt alles goed? Dan is de ketel klaar voor de winter. Is dat niet het geval? Dan kunt je in sommige gevallen het probleem wellicht eenvoudig zelf oplossen, bijvoorbeeld door het bijvullen of ontluchten van de ketel. Hieronder een handige video mocht je het eerst zelf willen proberen. Kom je er niet direct uit en weet je niet wat er mis is? Maak dan gebruik van de storingstool van Feenstra of maak een afspraak met een servicemonteur. Zo ben je op tijd als de kachel echt aan moet en hoef je niet in de kou te zitten. Meer informatie kan je hier vinden. Als je meedoet met deze actie kan je ook nog een iPad winnen. Hoe? Simpel! Deel je ervaring op de website van ‘zetmop25‘ en je maakt automatisch kans.

Dinsdag zet ik dus even de kachel op 25 graden want tja, als ik met deze simpele handeling weet of ik klaar ben voor warme avondjes op de bank tijdens koude herfstdagen dan vind ik het helemaal prima! Want ik wil met een dekentje op de bank, ik zou het vervelend vinden om dat te moeten. Zeker met kleine kinderen in huis.

Zeg eens eerlijk, wat vergeet jij altijd te doen in het onderhoud van je eigen woning of heb jij moeite mee om te onthouden? Waar had jij je in vergist dat het ook nog moest gebeuren? Tips zijn welkom!

Liefs,

Elise Joanne

Dit artikel betreft een samenwerking.

Afbeeldingen – Home Owners – Shutterstock