shutterstock 756697969 - De leukste spelletjes voor Sinterklaas & Pakjesavond

Sinterklaas komt er aan! Hoe vier jij het, met je gezin of met vrienden? Hierbij wat ideetjes om je Pakjesavond te vieren.

Verstoppertje spelen! Als je met een groep vrienden pakjesavond speelt, en iedereen kleine cadeautjes heeft gekocht is dit juist een leuke manier. Tel wel van te voren alle cadeautjes en verstop ze daarna rond de woonkamer (of het hele huis!). Zet een timer en degene die het meeste cadeautjes kan vinden in die tijd heeft ‘gewonnen’. Ook leuk om met kinderen te doen trouwens, alsof je paaseieren zoekt met Pasen maar dan nu cadeautjes met Sinterklaas.

Het bovenste kan je ook combineren met opdrachten. Iedereen krijgt een gedichtje met daarin een raadsel en een zoekopdracht. Wees creatief!

Alle tijd van de wereld? Speel dan bingo! Pak er een cheesy kerstfilm bij en schrijf een bingokaart vol met alle clichés die je kan verwachten. De eerste die ‘Bingo!’ heeft mag een cadeautje pakken.

Tijd voor een quiz! Iedereen is om de beurten een de quizmaster, zo blijft het ook wel fair als het gaat om de verdeling van de cadeautjes. Heb je een antwoord goed? Cadeautje pakken! Leuk als je vragen verzint over Sinterklaas maar elk onderwerp kan natuurlijk, persoonlijke vragen zijn ook een hit.

Dobbelspel, hét spel eigenlijk voor Sinterklaas en pakjesavond. Iedereen koopt betaalbare en kleine cadeautjes en op de avond zelf leg je die te midden van de woonkamer. Pak de dobbelstenen erbij en verzin een actie, opdracht of iets anders voor elk cijfer dat gegooid kan worden. Bijvoorbeeld een ‘1’ is cadeautje ruilen, een ‘6’ is cadeautje pakken. Je snapt ‘t! Allemaal volwassen? ‘5’ is een shotje doen.. Have fun!

Het Rode Draad Spel is een soort speurtocht door het huis, vooral leuk voor de jongere sint-fans. Er loopt letterlijk een draad door het huis waar op verschillende punten opdrachten aan hangen. Bijvoorbeeld een opdracht met een vraag over Sinterklaas, het zingen van een Sinterklaaslied of ‘schmink jezelf als een Pietje en doe een kunstje’. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Als de opdracht goed is uitgevoerd krijgen de kinderen een hint over waar het cadeau ligt en kunnen ze deze zoeken. De voorbereidingen vergen nogal wat werk, daarna kan je lekker op je lauweren rusten (als ouders).

Mocht je een ‘echt’ spel willen? Er zijn er genoeg op de markt onderhand. Zoals deze bij Bol, een soort ganzenbord met Sinterklaas thema. Leuk ook met kinderen.

Wij vieren Sinterklaas met de kinderen en mijn schoonfamilie, wij verzamelen alle cadeautjes voor iedereen op het grote kleed in de woonkamer. Om de beurten mag een kindje een cadeautje pakken tot alle cadeautjes op zijn. Simpel maar doeltreffend!

Fijne Sinterklaas!

Liefs,

Elise Joanne