IMG 5242 1024x1010 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes

Bakken, onderhand mag duidelijk zijn dat ik vaak in de keuken sta met Fos. Hij is ontzettend nieuwsgierig en vindt kokkerellen in de keuken met mij het absolute einde. Zeker in deze tijden is het echt een enorm leuke activiteit om te ondernemen. Het is aankomend weekend Pasen dus Fos en ik doken de keuken in om samen een cake te maken en vandaag deel ik het recept van de appelcake mét appelmoes. Kijk je mee?

IMG 5040 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes
IMG 4791 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes

Welke appelmoes?

Welke appelmoes gebruik ik? Die van Servero en wel de biologische voor dit gerecht, daar was ik simpelweg benieuwd naar. Servero is te koop bij vrijwel alle A-supermarkten en heeft een ruim assortiment. Voor dit gerecht heb ik de Servero 100% Appelmoes Biologisch gebruikt en voor de ‘side-dish’ de Servero Appelmoesjes met stukjes, tezamen met de slagroom. Je kan natuurlijk elke variant van Servero pakken die je wil, ik wilde de biologische proberen en juist degene zonder stukjes omdat ik zou werken met appelpartjes óp de cake en appelstukjes náást de cake. Waarom Servero? Omdat er in hun appelmoes 100% appels zit en verder niets. Op de ingrediëntenlijst staat één ding; ‘appels’. Dus ook géén toegevoegde suikers en géén andere toevoegingen. Vriendelijke prijsjes en echt smakelijk, ik ben een sucker voor lekkere appelmoes en Servero en ik zijn hele goede nieuwe vriendjes.

Hoeveel appelmoes voor hoeveel eieren?

Hoeveel appelmoes voor hoeveel eieren? Je kan hier aanhouden dat drie eetlepels voor één ei staat. In het recept wat ik hieronder deel, het recept voor een standaard cake, horen normaal vier eieren. Ik heb dus 12 eetlepels appelmoes toegevoegd. Appelmoes maakt de cake relatief ‘zwaar’ dus als je wel van een luchtige cake houdt kan je ook de helft van de eieren vervangen. Ik voeg ook minder suiker toe dan bij een normale cake omdat appelmoes al zoet genoeg is.

Ingrediënten

200 gram bloem
200 gram boter
150 gram (witte) suiker
12 eetlepels Servero 100% Appelmoes (drie per elk ei wat je vervangt)
Eetlepel kaneel

Appelpartjes (versiering)
Amandelschaafsel (versiering)
250 gram slagroom (extra, zelf opkloppen met 2 eetlepels suiker)
Appelmoes met stukjes (extra)

IMG 4763 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes

Hoe te maken?

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is! Meng de droge ingredienten met elkaar en voeg de boter en de appelmoes toe. Mix met een garde alle ingredienten met elkaar tot er een heerlijk beslag zonder klontjes ontstaat.

Bak je cakevorm, vet hem goed in en gebruik ook een bakpapiertje, zo krijg je de cake sneller uit zijn vorm. Snij de appel in partjes en versier de bovenkant tezamen met de amandelschaafsel.

Klop, nadat de cake klaar en afgekoeld is, de slagroom met twee eetlepels suiker (mix op hoge snelheid een paar minuten). Serveer de cake met slagroom en de Servero Appelmoesjes met stukjes.

IMG 4885 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes
IMG 4913 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes
IMG 4896 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes
IMG 4949 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes
IMG 4982 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes
IMG 4993 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes

Baktijd

De appelcake dient een uur te bakken om 175 graden in het midden van je oven. Haal na dat uur je cake eruit, bedek hem met aluminiumfolie (zodat de appels aan de bovenkant niet verbranden) en zet hem dan nog een keer in de oven voor 30-40 minuten op 150 graden.

Een cake met appelmoes in plaats van eieren heeft een langere baktijk nodig. Na het eerste uur zal je merken dat je cake al vrij gaar is, je saté-prikker zal hoogstwaarschijnlijk schoon uit de test komen. Ik adviseer je, vanwege de substantie, om de cake toch wat langer te bakken.

Appelmoes heeft een tegenhanger nodig, appels zijn natuurlijk zoet en appelmoes zeker. Normaliter zou een theelepel kaneel volstaan, ik heb een volle eetlepel toegevoegd. Houd je wel van zoet? Pas het dan al naar gelang je eigen smaak aan.

IMG 5010 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes

Omdat er geen eieren inzitten zal je baksel niet zo ‘hoog’ worden als normaal, dat is geen foutje maar hoort zo, wees gerust! Je cake is wat zwaarder en wat meer ‘nat’ dan je gewend bent, ook dat hoort. Dat maakt deze cake eigenlijk een heerlijk nagerecht, zeker met de extra toppings erbij.

IMG 5031 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes
IMG 5108 2160x2880 768x1024 - De leukste activiteit met kinderen; bakken! - Appelcake met appelmoes

Serveer met verse slagroom en een toefje kaneel, tezamen met appelmoes mét stukjes. Een heerlijke combinatie! Hij is zoet, maar niet té, heeft een bijzondere substantie en smaakt echt weergaloos. Zeker met de extra’s dus vergeet die niet! Een simpel maar lekker nagerecht, een tikje anders dan een normale appelcake en dat maakt het alleen maar des te leuker om een keer te maken.

Alvast hele fijne Pasen gewenst en succes met maken!

Liefs,

Elise Joanne

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Servero.