shutterstock 106674887 1024x683 1024x683 - Boekreview - Van Peuter tot Kleuter door Hedvig Montgomery

Vandaag een keertje een ander boek, een opvoedboek wel te verstaan. Maaike heeft een dochter van drie, genaamd Harper (ik houd van deze naam!) en het is best een bengel. Maaike pakt er af en toe een ‘opvoedkundig boek’ bij en deelt vandaag haar mening over ‘van peuter tot kleuter’. Lees je mee?

Geschreven door Maaike

Mijn dochter Harper is 3 jaar en ik kan echt enorm genieten van deze leeftijd. Ze toont steeds meer haar eigen karaktertje en regelmatig lig ik in een deuk om haar uitspraken. Maar stiekem zit ik net zo vaak met mijn handen in het haar en kan tel ik honderd keer per dag tot tien. Alles probeert ze uit en soms lijkt een dag uit niks anders dan confrontaties te bestaan. Zeg me alsjeblieft dat ik daar niet de enige in ben?

Van peuter tot kleuter – Hedvig Montgomery

Natuurlijk is alles weer goed als ze ’s avonds in bed haar armpjes om me heen slaat en zegt “Ik hou van jou, mama” maar wat extra handvaten tijdens deze dagen zouden mooi meegenomen zijn.

Online zag ik het boek Van Peuter tot Kleuter steeds vaker langskomen, een handboek voor ouders gebaseerd op de Scandinavische kunst van opvoeden. Expert Hedvig Montgomery helpt je aan de hand van zeven stappen om een succesvolle ouder te worden.  In dit boek behandeld Hedvig onder andere de band tussen jou en je kind, het stellen van grenzen en het loslaten waar je in deze leeftijdscategorie langzaam mee gaat beginnen. Daarnaast komen ook de dagelijkse strubbelingen als schermtijd, slaap en tegenslagen voorbij.

“Met meer dan 20 jaar ervaring als familietherapeut weet ik dat niemand als een goede ouder geboren wordt. Maar ik weet ook dat bijna iedereen een goede ouder kan worden, en dat iedereen béter kan worden.’ – Hedvig Montgomery

Mijn man en ik zijn groot fan van het handboek How to talk to kids en dit leek daar precies op aan te sluiten. Alleen met meer detail en nog net even iets meer toegespitst op de leeftijd 2-6 jaar.  En dat bleek inderdaad juist! In beide opvoedmethodes draait alles grotendeels om de manier waarop je communiceert met je kind. Hoe benader en bespreek je bepaalde zaken om tot een situatie te komen waarin je kind zich gehoord voelt maar jij als ouder de regie houdt.  

Wat ik vooral erg fijn vond om over te lezen waren de verschillende ontwikkel fases waar mijn dochter nu in terecht komt. Tijdens de eerste jaren ben je zo bezig met sprongetjes en welke vaardigheden daar bij horen. Maar hoe gaat die ontwikkeling eigenlijk daarna? Dit boek geeft veel inzicht over waarom Harper op sommige dingen heel heftig kan reageren of soms juist totaal onbereikbaar lijkt te zijn.

Zo praat Harper de oren van mijn kop maar schijnt een drie jarige nog veel moeite te hebben om zich echt uit te drukken. Hierin ligt mijn verwachtingspatroon dus misschien soms te hoog. Haar juist stimuleren, de tijd geven en helpen kan ervoor zorgen dat explosies of driftbuien worden voorkomen.  In elk hoofdstuk stonden dit soort bruikbare tips en ik vond vooral de vergelijkingen in leeftijd heel fijn. Wat veranderd er ongeveer tussen de 3 en 4 jaar etc. Zo kan je als ouder zo veel bewuster met dingen omgaan.

Ik ben trouwens zo enthousiast dat ik uit dezelfde reeks ook Baby & Dreumes aan het doorlezen ben. Nog slechts een paar weken tot onze tweede kleine dame zich aandient dus dat gebied mag ook wel wat opgefrist worden!

Heb jij favoriete opvoedboeken?

Groetjes,

Maaike