IMG 1006 - Boekentip: Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes

Hazel kreeg een heel leuk cadeau voor haar eerste verjaardag, een boek genaamd ‘Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes’. Een keertje wat anders dan ‘Mama, vertel eens’ (hoewel dergelijke boeken geweldig zijn). En dit boek is een aanrader!

IMG 1004 - Boekentip: Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes

Aan alle rebelse meisjes van de wereld
Volg je hart
Gebruik je hoofd
Doe je bovenste best
En als je valt
Gewoon weer opstaan!

Het boek is geschreven door Elena Favili en Francesca Cavallo. Deze bedtijdverhalen zet traditionele verhaaltjes voor het slapengaan in een heel nieuw daglicht, geeft het een ander jasje. Vrouwen zoals Cleopatra, Jane Austen, Michelle Obama komen er in voor maar ook namen zoals Astrid Lindgren, Harriet Tubman en Maria Reiche. Bekende en minder bekende vrouwen, doch allemaal sterke exemplaren met een groot verhaal. Van politica tot vrijheidsstrijder, van rocker tot archeologe. Zo’n 100 vrouwen, allemaal met een andere achtergrond, een waardevolle achtergrond om jouw dochter (of zoon!) te inspireren. Een stukje geschiedenis op een bladzijde, op een laagdrempelige manier verteld.

IMG 1002 e1565202309374 - Boekentip: Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes

Er was eens een koningin die een hekel had aan haar man. Ze heette Catharina en haar man was Peter, de Tsaar van Rusland. Het Russische volk vond hem gemeen en verwaand.’ – Catharina de Grote

De verhalen zijn een kleine pagina lang, kort maar krachtig. Vooral dat laatste; er wordt heel beknopt vertelt het hoe, wat, waar en waarom deze vrouw opgenomen is in het boek en windt er absoluut geen doekjes om. Toch is het een gemoedelijk boek, je kan er als jong kind veel van leren. Natuurlijk is het geen heerlijk zoetsappig verhaal zoals ‘raad eens hoeveel ik van jou houd’, dus de verhalen zijn niet geheel geschikt voor baby’s zoals Hazel. Maar dat weerhoudt me er niet van ze voor te lezen, zolang zij maar mijn ‘voorleesstem’ hoort vindt ze alles best. En zodra ze ouder wordt kan ze echt van de kleine verhaaltjes leren.

IMG 1001 e1565202282425 - Boekentip: Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes

‘Het idee dat een vrouw farao zou kunnen zijn, was in die tijd zó gek, dat Hatsjepsoet moet doen alsof ze een man was. Alleen zo overtuigde ze de Egyptenaren ervan dat ze hun echte, wettige leider was. Ze trok mannenkleren aan en droeg soms zelfs een nepbaard!‘ Hatsjepsoet de Faro

Het boek is prachtig vormgegeven door middel van een donkerblauwe stevige kaft, mooi font en kekke, kleurrijke en prachtige tekeningen van elk van de vrouwen.

Nu is het in dit tijdperk niet handig om te schrijven; ‘leuk cadeau voor je dochter’ want ik mag geen jongens uitsluiten (en doe dat ook zeker niet, Fos vindt de verhalen super interessant) maar de geste van dit boek is duidelijk; sterke vrouwen inspireren sterke vrouwen. Niet alleen is het goed je geschiedenis te kennen, zeker de geschiedenis van je eigen sekse.

Het is een eyecatcher op het leesplankje, het is vermakelijk om erbij te pakken. Je leert wat en er zijn mooie tekeningen te bekijken. Absoluut een aanrader!

Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes is verkrijgbaar bij Bol.com voor €20,95. Je hebt ook een tweede deel en tevens de Engelse variant natuurlijk, dat is het oorspronkelijke boek. De mannelijke tegenhanger? ‘Verhalen over jongens die anders durven zijn‘ van Ben Brooks. Alles is gelinkt, dan hoef je niet zelf op zoek.

Liefs,

Elise Joanne