shutterstock 269516258 1024x683 - Boeken die (in ieder geval) mee gaan op vakantie!

Wat doen wij op vakantie? Behalve wat kastelen bezoeken, marktjes loeren, goede Franse wijnen drinken, spelen met Fos en gerookte ham verorberen? Hier en daar een spelletje maar voornamelijk lezen alsof het onze levensmissie is. Juist dan hebben wij er tijd voor. Zodra Fos op bed ligt knallen wij er weer eentje open (ook de kurk van de wijn) en gaan er lekker voor zitten, úren lang. Deze boeken gaan in ieder geval mee op vakantie! En heb jij nog tips?

Wij zijn oldskool, wij nemen een Appie tas vol met boeken mee. Misschien stappen wij ooit over op een e-reader maar zolang wij vrijwel altijd met de auto op vakantie gaan en ze mooi aan de muren blijken te staan, houd ik het toch maar bij een gewoon exemplaar. Ik houd van thrillers, zoals ik in dit artikel al aangaf, het liefste alleen maar. Psychologisch versies, politiek gethematiseerd of literair. Karen Slaughter, Karen Rose, Dan Brown en Steve Berry blijven favoriet. Het liefste neem ik er een stuk of 15 mee voor deze vakantie, vaak lees ik er minimaal 12 als wij twee weken weg zijn. Nu de autorit vrij lang is zal dit wellicht meer zijn. Dus als je tips hebt om deze lijst aan te vullen, dan graag! Wat dan wip ik even online langs bij Bol om de tas aan te vullen.

Karen Slaugther – Goede Dochter

Goede dochter staat op dit moment op nummer één in de bestsellerlijst en met recht en rede. Karen Slaugther blijft toch wel de ultieme koningin van de thrillers. De wijze waarop zij het verhaal weet neer te zetten, je mee weet te slepen en je tot de laatste paar pagina’s blijft raden naar de dader is werkelijk subliem. Karen is een intelligente schrijfster, met reden is dit een literaire thriller. Goede Dochter kan je op zichzelf lezen, veel van haar boeken zijn geschreven in de ‘Sara Linton’ reeks en die moet je op volgorde lezen. Echt. Goede Dochter en Mooie Meisjes staan dus op zichzelf. Nog wel een aantal kleine boeken maar die zijn alleen als e-books te verkrijgen.

Karen Rose – In het Donker & Karen Rose – In de Val

Karen Rose brengt vrijwel elk jaar wel één maar vaak zelfs twee boeken uit. Oh the joy! Deze twee heb ik gekregen voor mijn verjaardag en ik kan niet wachten te beginnen. Karen Rose is minder verfijnd dan haar naamgenote hierboven, simpelweg is zij minder een literaire schrijver. Haar werkwijze – of schrijfwijze in dit geval – is eigenlijk altijd het zelfde. Daarmee bedoel ik dat er altijd een aantal zelfde ‘doelen’ of momenten in het boek zitten. Karen Rose is grover in het beschrijven van haar scènes, minder verfijnd en iemand heeft áltijd seks. En die scènes zijn niet verkeerd geschreven, geloof mij. Vaak zijn de hoofdrolspelers ergens met elkaar verbonden, meestal is het een broer, een nichtje of een vriendin van iemand anders uit een ander boek van haar hand. Je kan ze zeker op zichzelf lezen, dat zeker.

B.A Paris – Achter Gesloten Deuren & B.A Paris – Gebroken

Een nieuwe schrijver voor mij! Achter Gesloten Deuren is het eerste boek van zijn hand, Gebroken is onlangs uitgekomen en de tweede. Ik ken deze schrijver dus niet, en ik zag dit als aanbeveling staan op mijn keuzes bij Bol.com. Het verhaal van het eerste boek, een psychologische thriller over een vrouw die mishandeld wordt door haar man, klonk zeer spannend en meeslepend in ieder geval. Voor de goede orde gaat Gebroken ook maar mee, ik denk dat dit mij wel gaat bevallen.

Steve Berry – Het Patriottenspel

Houd je van Dan Brown? Dan is Steve Berry je man! Vrijwel net zo goed, vol met geschiedenisfeitjes die je écht wil lezen en goede actiescènes. Ik heb elk boek met liefde gelezen, in de juiste volgorde. Voor de ontwikkelingen van relaties raad ik je ook aan hetzelfde te doen, dan snap je meer waarom sommige keuzes worden gemaakt door de hoofdrolspeler Cotton Malone. Geestig, scherp en intelligent leesvoer. Actuele onderwerpen ook!

John Grisham – Het eiland

John Grisham blijft dé man van de juridische thrillers. Ook de politieke. Meerdere films die gebaseerd zijn op zijn boeken, zijn favorieten van ons zoals The Pelican Brief en A Time To Kill, met Matthew McConnaughey die met verve acteert. Dit boek klinkt anders dan de andere die ik ken, misschien net even iets minder juridisch of politiek. Waardevolle stukken worden gestolen en in het boek volgen wij een vrouw die op zoek is naar een man, die tevens van waardevolle boeken houdt. Maar of die twee ook wat met elkaar te maken hebben? Ik ben benieuwd!

Lars Kepler – Hyponse & Lars Kepler Contract

Weer een schrijver die ik niet ken maar die massaal door jullie werd aangeraden. Dat was heel handig aan het vorige artikel, jullie kwamen met hele goede tips op de proppen. Ik heb deze boeken expres uit mijn moeders boekenkast getrokken (hoera voor moeders die van dezelfde genres houden) maar laten liggen tot onze vakantie. Over beide kan ik dus nog niks zinnigs zeggen, benieuwd of deze beste man mij kan bekoren ben ik wel!

Hendrik Groen – Zolang er Leven Is

Een ‘niet-thriller’ deze keer en dat komt toch zelden voor. Ik lees amper Nederlandse literatuur, het kan mij werkelijk gestolen worden. Zei ik dat echt? Ja, ik weet er geen waardering voor op te brengen. Vandaar dat ik Nederlandse thrillers schrijvers amper lees, ze kunnen mij maar niet bekoren. Waar ligt dat toch aan? Boris is wel groot fan van Nederlandse literatuur dus de helft van onze kast bestaat uit dit soort type boeken. Dit is het tweede verhaal van Hendrik Groen, een oude man die in een verzorgingstehuis woont en zijn leven, vrienden en de directe beschrijft en op de hak neemt. Dít vind ik dan wel weer zeer vermakelijk. En af en toe ronduit sneu.

Kim van Kooten – Lieveling

Toen Kim van Kooten en Pauline Barendregt aan tafel zaten bij DWDD, wist ik het; dit verhaal moet ik lezen. Hij is namelijk gebaseerd op het leven van Pauline. En die heeft verschrikkelijke dingen moeten doorstaan als klein meisje. Maanden geleden kocht ik dit boek al maar de tijd niet gevonden er voor te zitten, want volgens mij is dat echt nodig. Puck woont in een achterstandswijk in Rotterdam en verhuisd naar een betere wijk en groter huis vanwege de nieuwe liefde van haar moeder. Ofwel ‘Ome Meneer’. Maar Ome Meneer en Puck delen een verschrikkelijk geheim.

Er zijn onderhand ook twee thrillers uitgekomen van Saskia Noort en Suzanne Vermeer. Iemand bekend met deze exemplaren? Ik vond Schaduwzuster van Saskia niet verkeerd maar het heeft mij nooit over de drempel heen geholpen om nog een boek te lezen. Wellicht is dat de reden dat ik Suzanne Vermeer ook vermijd in de boekhandel. Hoor het zeer graag!

Nog andere aanraders voor deze thriller fan? Echt goede boeken of series die ik móet lezen? Tips zijn welkom!

Liefs,

Elise Joanne