The Good Fight - Voor de liefhebbers van The Good Wife: The Good Fight!

Ik kijk sommige series meerdere keren, de serie The Good Wife op Netflix is daar één van. Ik vind de actrice Julianna Margulies echt geweldig en de verhalen omtrent haar dagen in de rechtbank, scheiding, en als moeder evenzo goed. The Good Fight is hier een vervolg op! Helaas zonder bovengenoemde actrice, wel met bijna alle andere bekende gezichten.

Voor wie The Good Wife niet kent, deze serie is dus ook een absolute aanrader (8,3 op IMDB). We volgen Alicia Florrick die na het schandaal omtrent haar man, Officier van Justitie Peter Florrick, na dertien jaar weer terug de rechtbank in gaat om cliënten in de civiele en strafrechtelijke rechtbank bij te staan.

Wat je krijgt zijn afleveringen van vijftig minuten die je meenemen in haar verdrietige, hoopvolle, enerverende, dramatische en liefdevolle verhaal. Haar ambities komen naar voren wanneer ze campagne voert om Officier van Justitie te worden, ongemakkelijke situaties met haar schoonmoeder wanneer die weer eens haar neus in haar zaken steekt en de zakelijke relatie met de grootste drugsbaas van de stad. Ik heb om enkele afleveringen moeten huilen, soms hardop gelachen en bij vrijwel elk verhaal was ik geïntrigeerd.

Na zeven seizoenen kwam deze serie tot een einde helaas en het vervolg moest lang op zich wachten. Uiteindelijk kwam deze in de vorm van de serie The Good Fight maar dan zonder Julianna Margulies. Het lukte niet om de deal te maken wegens verschillende meningen over salariëring.

Mede daarom wilde ik deze nieuwe serie niet kijken, die trouwens te zien is op Videoland. Want zonder Margulies als Alicia Florrick.. geen reden om te kijken. Toch zette ik een aflevering aan en was meteen hooked! IMDB geeft ook deze serie een hoog cijfer met een 8,4.

We volgen deze keer niet Alicia maar haar mentor en partner Diane Lockhart, eigenaresse van de firma waar Florrick na dertien jaar weer terugkeert. We lieten het hoofdstuk Alicia achter ons met een – vind ik – niet bevredigend einde en haar relatie met Diane Lockhart was onherstelbaar verwoest door keuzes omtrent het inzetten van Diane’s man (Kurt McVeigh) op het getuigenbankje.

Diane keert terug naar haar kantoor en we zien hoe zij van plan is met pensioen te gaan, om te genieten van rust, natuur en schoonheid in Toscane. Maar het loopt allemaal anders. Diane is bankroet door frauduleuze beslissingen gemaakt door de vader van haar petekind, Henry Rindell. Maia, zijn dochter, net werkzaam in het kantoor van Diane als advocate, krijgt tevens de schuld in de schoenen geschoven. Beide moeten opnieuw beginnen en hun verhaal is hetgeen wij volgen in The Good Fight. Tevens zie wij een bekend gezicht in de vorm van Luca Quinn maar ook zeer veel rechters, advocaten (Elsbeth Tascioni!), collega’s, vriend en vijand komen terug. De vrijwel enige opvallend afwezige personage is dus Alicia Florrick.

Er worden wel genoeg referenties gemaakt naar Alicia, meerdere keren in het eerste seizoen. Zo weet je een klein beetje wat er in de tussentijd heeft gespeeld voor Alicia en hoe de situatie nu is. Er wordt ook expres veel opengelaten om een toetreding tot de serie niet uit te sluiten.

Waar The Good Wife sterk pro democraten en anti-Trump was is The Good Fight dat al helemaal. Er worden heel veel referenties gemaakt, momenten uit de huidige Amerikaanse politiek om van de daken te schreeuwen hoe slecht de nieuwe Republikeinse president wel niet is. De geheel serie ademt een hekel aan Trump uit, er is geen ontkomen aan. De makers van de serie kaarten huidige politieke spanningsvelden in de serie aan om een duidelijk statement te maken.

Waar The Good Wife nog kalmpjes was in taalgebruik, seksuele scenes en geweld heeft The Good Fight besloten dat te laten varen. De series lijken op elkaar maar ik vind zelf dat The Good Fight een stuk intenser en wellicht ook ‘eerlijker’ is. Dat is niet perse goed of fout, het is meer een observatie van mijn kant.

The Good Wife staat met al haar zeven seizoenen op Netflix. Voor The Good Fight moet je naar Videoland. Er staan onderhand bijna twee seizoenen op, elke vrijdag wordt hij aangevuld met de nieuwste die dan ook net live is gekomen in Amerika. Top! Onderhand ben ik dus al helemaal ‘bij’ en moet ik braaf elke vrijdag wachten op een nieuwe. En dat doe ik met liefde!

Kennen jullie beide series al?

Liefs,

Elise Joanne