the crown - Films en Series van de afgelopen tijd  #5

Tijd voor weer een nieuwe Films & Series! Dit keer alweer nummertje vijf, ik heb onderhand al best veel exemplaren de revue laten passeren. Het is wintertijd dus Boris en ik kijken dan net even wat meer films en series maar onderhand is het voor ons ook even zoeken welke er nu weer gekeken kan worden. Wij zijn gewoon echt fanaten en hebben al heel veel bekeken. Toch zat er weer wat ‘nieuws’ voor ons tussen. Kijk je mee?

Sherlock (serie)

Op aanraden van Netflix en vrienden zijn wij begonnen met Sherlock van BBC One. Deze serie komt namelijk op deze zender maar de eerste drie seizoenen staan tevens op Netflix. Vanaf 1 januari (zondag) komt het vierde en nieuwste seizoen op de BBC, wanneer dat op Netflix zal verschijnen weet ik niet. Elk seizoen heeft maar enkele afleveringen maar die zijn dan wel 1,5 uur, eigenlijk een ‘korte’ film. Benedict Cummberbitchbatch speelt de excentrieke Sherlock, een man met een sociale stoornis en een te groot brein. Martin Freeman (The Hobbit) speelt op een zeer verrassende en goede wijze de trouwe en allerminst simpele Dr. John Watson. De verhalen zijn creatief, de wijze van filmen net even anders en de spanning is er genoeg om het een betere detective te noemen. Ja, wij hebben genoten van het eerste seizoen en de tweede zal snel volgen!

Sherlock krijgt van IMDB een verbazingwekkend hoog cijfer, een van de redenen om ook te kiezen om te gaan kijken. Een 9,2 is dan ook het resultaat van zeer veel verblijde kijkers.

Flammen & Citronen

Een dramatische film van Deense makelij. Thure Lindhart en Mads Mikkelsen zijn beide bekende acteurs voor ons, menig persoon kent ze van de films Bron, Angels & Demons (Thure) en Jagten en Hannibal (Mads). Twee begenadigde acteurs, een keertje wat anders om naar te kijken dan Brad Pitt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zitten deze twee mannen in het verzet en vermoorden de tegenstander één voor één, en elimineren zo gevaarlijke dreigingen. Klinkt zeer spannend en is het bij tijd en wijle ook. De film is wel vrij ‘sloom’ en ietwat saai af en toe. Het verhaal is sterk en wordt verder gedramatiseerd door de zielwroeging die beiden doormaken en de struggles binnen hun eigen privéleven. Geeft een andere kijk op de Tweede Wereldoorlog omdat hij niet Nederlands of Amerikaans is en de Denen (Noren, Zweden etc.) zijn gewoon ijzersterk in maken van scripts voor series en films. De film deed ons denken aan Zwartboek tezamen met Soldaat van Oranje, alleen grauwer en donkerder.

Flammen & Citronen krijgt een keurig cijfer van IMDB, een 7,2. Zelf zouden wij hem ook niet hoger geven. Het acteerwerk is fantastisch met een sterk script, alleen de uitwerking had wat ‘sneller’ gemogen.

Gilmore Girls – A Year in the Life

Máánden heb ik er reikhalzend naar uit gekeken, het nieuwste seizoen van Gilmore Girls! Teleurgesteld kwam ik erachter dat er maar vier afleveringen van zijn, elke seizoen van het jaar is één aflevering. De makers nemen ons mee terug naar het kleine stadje Stars Hallow en vrijwel elk nog levende acteur komt terug om deel te nemen aan een laatste ode aan twee prachtige vrouwen. Zonder enige spoilers te geven kan ik zeggen dat ik de eerste aflevering precies zoals altijd vond; gezellig en het algehele GG-gevoel bereikte mijn hartje meteen. Dat stopte vrij snel bij aflevering twee. De communicatie tussen moeder en dochter is hetzelfde – gelukkig – alsmede de struggles van het leven. Af en toe is dat hinderlijk, alsof je je bijna afvraagt ‘wordt nou toch eens volwassen’. Ik vond het lang duren, af en toe vrij sloom, sommige scenes frustrerend en ronduit belachelijk. Met name de scene van ‘The Musical’; ik heb het doorgespoeld. Leuk voor in theorie, maar ik was zeer teleurgesteld en had gehoopt op een meesterwerk, een einde aan een lang verhaal. Wat je krijgt is veel drama, gezemel en onrealistische scenes met een open einde.

Gilmore Girls – A Year in the Life is absoluut aan te raden als je alle andere seizoenen hebt gezien, het is bijna een plicht, maar verwacht er niet te veel van. Het cijfer van 8,2 is wat mij betreft véél te hoog en onverdiend, ik keek teleurgesteld de laatste paar minuten. Wel is de algehele Gilmore Girls serie een absolute aanrader, voor mij ook echt jeugdsentiment en kijkt lekker weg.

The Crown

Wat een briljant meesterwerk is The Crown, een absolute aanrader voor eenieder! Want wat je krijgt is heerlijke drama op een hoger en Koninklijk niveau met een heerlijke dosis intrige aan het hof. De casting is werkelijk waar perfectie, gekeken naar het uiterlijk van de bestaande mensen en de acteurs die de rollen vertolken, chapeaux. The Crown bevat nu nog maar één seizoen en dat kan op Netflix gekeken worden. Ik ben zelf een geschiedenisliefhebber en dan ook zeker de Engelse geschiedenis, ik heb menig boek over de Gouden Eeuw, Elizabeth 1 en de daaraan voorafgaande Tudor Dynastie gelezen. The Crown is meer van deze tijd, het laat de eerste jaren als koningin van Elizabeth de Tweede zien en het trage en moeizame leven aan het hof. Kiezen tussen land, volk en familie, elke dag weer. Voor Elizabeth geen gemakkelijk taak maar na de door van haar vader – die zelf ongewild koning werd – eentje die toch wel voor haar is bestemd.

The Crown krijgt lovende beoordelingen en die zijn zeer verdiend. IMDB eert deze serie met een hoge 8,9 en ik kan niet anders dan deze becijfering beamen.

Veel kijkplezier!

Liefs,

Elise Joanne