Spotlight Elisejoanne.nl - Films en Series van de afgelopen tijd #2

Wauw, wat is het eerste deel van ‘Films en Series van de afgelopen tijd‘ goed bekeken! Dat krijg je als de zomer niet is wat je er van hoopt tijdens de vakantieperiode. Reacties blijven achter maar de views op een artikel wat je lekker kan kijken als de zon niet schijnt blijven hoog en dat snap ik! Weer of geen weer trouwens, wij blijven toch wel lekker goede dingen kijken, zeker als de normale programmering achterblijft. Ik heb weer nieuwe exemplaren te delen! Kijk je mee wat jij kan kijken?

Marcella

Deze serie is te kijken via Netflix, altijd handig. Wij hebben het eerste seizoen gezien die onlangs uitkwam. Een tweede seizoen is naar ik weet nog niet in de maak maar de speculaties zijn wel dat die zeker komt. Marcella is een serie die vernoemd is naar de hoofdpersonage Marcella Backland, voormalig Londense detective die na een gestrand huwelijk weer terug het werkveld in gaat. Zelf vind ik de vertolking van Marcella door actrice Anna Friel ijzersterk en de serie is meeslepend. NA 11 jaar duikt een serie moordenaar weer op maar is het een copycat of zijn er steken laten vallen een decennia geleden? Mix deze verhaallijn met persoonlijke intriges, affaires en een flinke dosis geheugen verlies en je krijgt een goed verhaal over een sterke vrouw die zich afvraagt waarom en hoe haar huwelijk zo gruwelijk kon stranden en of ze eigenlijk nog wel de detective is die ze ooit was.

IMDB geeft deze serie een 7,4 en dat is vrij hoog voor IMDB normen. Boris en ik hebben het eerste seizoen in een week afgekeken en ik hoop op een tweede seizoen! Een 8 zou wat mij betreft meer in de buurt komen.

Spotlight

Wij zijn in Boston, 2002. De grootste journalistieke onderzoekseenheid die Amerika te bieden heeft, ook wel Spotlight genoemd, werkt aan een groot verhaal over kindermisbruik in de Katholieke Kerk. Een film naar aanleiding van waarheidsgetrouwde gebeurtenissen. In 2003 kreeg deze onderzoekseenheid een terechte beloning voor het openbaar maken van de grootsheid van dit schandaal in de vorm van een Pulitzerprijs. Geen sinecure. Deze film sowieso niet. Het team bestaat uit 4 leden waaronder Rachel McAdams die de rol van Sacha Pfeiffer vertolkt, Mark Ruffalo in de rol van Mike Rezendes en Michael Keaton als Robby Robinson. Een keer een hele andere rol voor de geliefde Rachel en tevens ook voor Mark Ruffalo die met zijn tikjes en nogal rusteloze karakter een waardige rol neerzet. Het team wordt bij elke stap tegengewerkt om openbaarheid van zaken te geven na decennia van stilzwijgen en schaamte van de Kerk en haar onderdanen. Ongeloof, verdriet en een immense doofpot. Sterke film, alleen al een aanrader omdat het een waargebeurd verhaal is.

IMDB geeft deze film een 8,1 en ik kan het niet anders dan beamen dat dit met recht en rede is.

Luther

Hij is terug! Al is het dan maar voor twee afleveringen in dit vierde seizoen van Luther. Idris Elba is echt een waanzinnig exemplaar om naar te kijken maar speelt de rol van Luther ook subliem. Dat is één van de redenen waarom dit vierde seizoen tot nu toe maar twee afleveringen heeft (en daar moesten wij al takke lang op wachten) omdat Idris zijn vertolking dusdanig sterk wil neerzetten dat hij niet meer kan geven dan een paar afleveringen per keer. Jammer maar begrijpelijk. Luther is een psychologische politieserie uit het thriller genre waarbij de naam dus meteen verwijst naar de hoofdrolspeler. Luther is toegewijd aan zijn taken om schorriemorrie achter de tralies te werken en aarzelt niet daar zelf ook de wet voor te breken. Want de wet zit bij tijd en wijle namelijk gewoon in de weg dus dan moet het maar op zijn manier. Spannend, meeslepend en gewoon zo verrekte goed! Een van de beste politieseries die er te kijken valt. Oh, en zijn tegenspeler Ruth Wilson die op magnifieke wijze Alice Morgan speelt is ook het benoemen waard. Ik krijg kippenvel van d’r.

IMDB geeft Luther een dikke 8,6 en dat zegt genoeg denk ik.

Mother’s Day

Ja, er zit ook een lieflijke, simpele en ietwat romantische comedy in dit lijstje. Mother’s Day hebben wij nou eenmaal gezien dus behandel ik hem. Een verhaal over moeders in allerlei leeftijden met allemaal een eigen verhaal. Ik verwachtte een goede comedy, eentje zoals wij wel vaker zien in de vorm van Love Actually en New Years Eve. Hij begon goed maar eindigde bij mij met de gedachte dat ik naar een nog slechtere Meet the Fockers aan het kijken was. Jammer. Julia Roberts is een geweldige vrouw – ik heb een girlcrush op haar – en speelt haar rol van prima maar ook niet meer dan dat. De cast is leuk – dat was een van de redenen dat ik hem wilde zien – met acteurs naast Julia Roberts, zoals Jennifer Aniston, Kate Hudson, Shay Mitchell en Timothy Oliphant. Helaas is de uitwerking zéér middelmatig en er wordt te hard hun best gedaan om een grappige film neer te zetten. Wat je krijgt is overdreven geacteerde scene’s die ongeloofwaardig overkomen. Een knipoog hier en daar is prima maar het algehele gevoel bij aftiteling was teleurstelling.

IMDB geeft deze comedy en terecht 5.5. Wat mij betreft geen punt te laag, eerder eentje te hoog.

The Wave – Bolgen

Deze spannende en meeslepende film van Noorse makelij – met als originele titel Bolgen – is absoluut het kijken waard. Films met natuurgeweld is niet altijd ons ‘ding’, mits het een sterk verhaal bevat, waargebeurd is of gewoon goed neergezet. Dit exemplaar bevat van alle drie wat. In 1934 zorgt een 80 meter tsunami ervoor dat het kleine dorpje Tafjord na enkele minuten er volledig verwoest uitziet en 40 mensen het leven laten. Dat is waargebeurd het verhaal. Bolgen niet maar legt wel verbanden met dat drama omdat het absoluut weer zou kunnen gebeuren. De vraag is niet óf maar wánneer. En in de film gebeurt dat ook. Indien de alarmbellen zouden luiden heb je tien minuten om te zorgen dat je zo snel mogelijk ‘hoger’ komt. Tien minuten. En die starten nu. Wij volgen geoloog Kristoffer Joner in zijn strijd tegen de klok om zijn gezin en mede dorpsgenoten te redden van weer een verschrikkelijke ramp. Heeft wat weg van Twister, Armageddon en Dante’s Peak.

IMDB geeft deze film 6,7 en ik schat het lage cijfer in omdat hij niet typische Amerikaans is. Gelukkig maar, ik weet dat juist wel te waarderen. Wat mij betreft was een 7,5 passender geweest.

Dat was het weer voor deze keer! Hopelijk haal je er wat tips uit voor jezelf om te kijken vanavond of juist niet maar dan ben je weer kennis over een exemplaar rijker. Snel een derde deel!

Liefs,

Elise Joanne