trailer 13 reasons why 800x410.jpg.imgw .1280.1280 - Films en Series van de afgelopen tijd #6

Vandaag weer een nieuwe ‘Films en Series van de afgelopen tijd‘ en wel nummertje zes. Deze keer deel ik écht hele goede inspiratie voor op die saaie doordeweekse avond kan ik je vertellen. Onderhand heb ik namelijk alle afleveringen van 13 Reasons Why bekeken, zitten wij bijna aan het einde van Broadchurch seizoen 3 en was de film Hidden Figures een enorme aanrader.

13 Reason Why 

Iedereen heeft het erover, de nieuwste serie 13 Reason Why op Netflix. Gemaakt naar aanleiding van het boek geschreven door Jay Asher. Selena Gomes en haar moeder kwamen op het idee om van dit verhaal een serie te maken, en zo geschiedde. In dit drama worden wij bij de hand genomen door Hannah die haar eigen leven nam. Voordat zij stierf besloot zij iedereen die haar een reden heeft gegeven haar eigen leven te nemen aan te spreken op 7 verschillende bandjes. Ieder bandje bevat een kant waarin ze beschrijft en ons als kijker meeneemt in het jaar voordat zij stierf. Uiteindelijk krijg je daarmee de 13 redenen waarom zij besloot uit het leven te stappen. Hannah gaf de tapes net voor haar dood aan een persoon gegeven die ze vertrouwde, met instructies erbij. Alle personen over wie Hannah een cassette heeft gemaakt, moeten de 13 bandjes beluisteren. Wanneer zij dat gedaan hebben moeten ze de bandjes en de bijbehorende kaart weer doorgeven aan de volgende. Wij zien voornamelijk beelden van Hannah en ook van Clay die de volgende in de rij is om de bandjes te beluisteren. Het is een serieuze serie, niet eentje alleen gemaakt om tieners aan het denken te zetten. Echte mensen, echte situaties, echte problemen. Aangrijpend. Bij de laatste aflevering hield ook ik het niet droog en vond ik bepaalde scènes hartverscheurend. Een must see voor eigenlijk iedereen. Er wordt gezegd dat er een sequel aankomt vanwege enkele verhaallijnen die open worden gelaten aan het einde. Ik kan niet wachten!

Op IMDB krijgt 13 Reason Why een welverdiende 9 en ik kan niet anders dan dit toejuichen.

The Missing

Ook The Missing is een werkelijkse kaskraker en ik hoorde op een geven moment iedereen in mijn timeline erover. Nu houden Boris en ik juist van dergelijke dramatische detectives dus een match was geboren. The Missing bevat twee seizoenen, te zien op Netflix. In het eerste deel worden wij meegenomen naar Frankrijk waar de zoon van  Tony and Emily Hughes – Oliver – op 5-jarige leeftijd ontvoerd wordt. Wij worden heen en weer gesleept tussen heden en verleden om te ontrafelen wat er toen op die bewuste avond is gebeurd. De detective die de leiding heeft over de ontvoering, de specialist Julien Baptiste, zien wij ook terug in het tweede seizoen waar de ontvoerde Alice Webster ineens uit het niets weer op duikt. Maar is alles wel wat het lijkt? Spannend, intrigerend en énorm meeslepend. Ook hier tranen, frustratie en verrassing na het zien van elke aflevering. Rauw, zeer rauw.

De serie The Missing krijgt een welverdiende 8,2 op IMDB en wij vonden het een van de beste series bekeken sinds de komst van The Killing.

Broadchurch seizoen 3

Als je de eerste twee seizoenen van Broadchurch niet hebt bekeken, dan loopt je flink achter. Tijd om ze erbij te pakken! Waar wij in deze eerste twee seizoenen werden meegenomen in het leven van een klein stadje die gebukt gaat onder de verschrikkelijke moord op een jong kind. Wie heeft het gedaan? David Tennant en Olivia Colman spelen Alec Hardy en Ellie Miller, twee tegenpolen die samen het verhaal tot een goed einde moeten brengen. In het tweede seizoen worden wij meegenomen naar de juridische kant die volgt op een arrestatie. Het derde seizoen is inmiddels bijna geheel op de BBC gekomen, volgende week de laatste aflevering, en het is weer een goed verzonnen exemplaar. Ook hier werken Hardy en Miller samen om een verkrachter op te sporen en oude bekenden komen weer terug. Zoals altijd zeer meeslepend, ‘echt’ en ook spannend.

IMDB geeft deze serie een 8,4 en dat is ook hier weer dik verdiend in onze ogen. Broadchurch is een geweldige serie, een absolute aanrader als je van sterke detectives houdt waar het antwoord niet zo simpel is als het lijkt.

Hidden Figures

De eerste man in de ruimte was een Rus, de tweede een Amerikaan. Wij gaan terug in de tijd, naar de jaren ’60 van de vorige eeuw, en reizen mee met drie vrouwen werkzaam bij NASA. Hidden Figures is een Amerikaanse biografische film waarbij wij aan de hand worden genomen door deze sterke Afro-Amerikaanse dames. Drie vrouwen die niet alleen zich een weg moeten weten te banen door de wereld van mannen, maar ook juist die van witte mannen. Frustratie, verbazing en euforie wisselen elkaar af in deze film. In een tijd en staat waar rassensegregatie de orde van de dag is, moeten de deze vrouwen een man in de ruimte zien te krijgen. En dat gaat niet zonder slag of stoot.

Op IMDB krijgt deze film een 7,9 en wij vonden zelf het een uitermate goed geregisseerd, geacteerd en geschreven film.

Bekijk hier alle andere suggesties in de rubriek ‘Films & Series van de afgelopen tijd’.

Films en Series van de afgelopen tijd #1
Films en Series van de afgelopen tijd #2
Films en Series van de afgelopen tijd #3
Films en Series van de afgelopen tijd #4
Films en Series van de afgelopen tijd #5
Veel plezier met kijken!

Liefs,

Elise Joanne