Dit artikel is geschreven in samenwerking met Plan Nederland.

Plan Nederland Elisejoanne.nl 2 - Het begon zo lief en onschuldig..

Ik zag hem al voorbij komen op Facebook, een video die mooi begon over een meisje met een grote liefde voor make-up. Ze neemt je mee in haar eigen wereld waarin zij speelt met haar make-up producten en laat je zien hoe zij zichzelf opdoft. Schattig, lief en heel puur. Het is een jong meisje, nog geen tiener, en een en al onschuld. Precies zoals een kind zou moeten zijn. En dan verandert de video naar een gruwelijk beeld, eentje die op mijn netvlies gebrand staat.

Zoals je in de bovenstaande video kan zien wordt ze gestoord door een licht dat aangaat, een man die verschijnt. Haar vader? Haar broer? Iemand die voor haar zou moeten zorgen in ieder geval, die haar onbevangen in haar wereldje zou moeten laten spelen met de producten waar zij zo’n passie voor heeft. Je zou denken dat zij zichzelf ‘mooi’ maakt – het meiske is al prachtig – omdat ze het leuk vindt, maar verdrietig genoeg heeft het een doel.

Terwijl zij bezig is haar kijkers voor te lichten over het gebruik van de producten – kind naar mijn hart – wordt de deur geopend voor een oudere man. Je voelt de sfeer veranderen in de video, het meisje wordt stiller en je weet waarom. Vanwege die reden schrijf ik dit artikel.

Alle kinderen, overal ter wereld, hebben recht op bescherming tegen seksueel, lichamelijk en geestelijke geweld. Kinderen zijn een prachtig goed en nu ik zelf moeder ben geworden gaat deze campagne van Plan Nederland mij zeer aan het hart. Elk jaar worden miljoenen kinderen slachtoffer van seksueel misbruik. Naar schatting worden 2 miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting, ofwel seksueel misbruik van een kind door een volwassene voor commerciële doeleinden.

Plan Nederland Elisejoanne.nl 1 - Het begon zo lief en onschuldig..

Plan Nederland komt hiertegen in actie en vraag jou, vraagt mij, om mee te helpen.

Dit filmpje is gelukkig niet echt, het meisje is een actrice. Helaas geeft het wel de situatie voor miljoenen andere kinderen weer. Zij zitten gevangen in een wereld van angst, misbruik, pijn en verdriet. Het doel van dit filmpje? Mensen wakker schudden. Nou Plan Nederland, ik ben wakker. Jij dan?

Wat doet Plan Nederland hiertegen, hoe komen zij in actie en hoe kunnen wij helpen? Plan heeft, samen met partners, verschillende programma’s om seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen en om slachtoffers op te vangen, te herenigen met hun familie en te re-integreren in hun gemeenschap. Op drie manieren:

♥Missing Child Alert – India, Nepal en Bangladesh
Missing Child Alert-project heeft als doel kinderen te beschermen tegen kinderhandel en uitbuiting. Plan heeft een alarmeringssysteem in samenwerking met partijen die betrokken zijn bij kinderbescherming in de drie landen hierboven weergegeven. Dit alarmeringssysteem helpt om de aanpak effectiever te maken om kinderen tegen verhandeling te beschermen en opsporing, aanhouding en berechting van daders te verbeteren.
♥Down to Zero – de bestrijding van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen
Samen met de organisaties Terre des Hommes, Defence for Children/ECPAT, Free a Girl en Icco werkt Plan Nederland samen om kindprostitutie uit te bannen in 19 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dit project zal in de komende vier jaar kindprostitutie aanpakken en oorzaken voor seksuele uitbuiting van minderjarigen, zoals armoede, gebrek aan onderwijs, gender ongelijkheid en culturele normen en waarden die seksuele uitbuiting stimuleren, aan te pakken.
♥Don’t Look Away – campagne tegen kindersekstoerisme
Sinds 2010 voert Plan samen met de ANVR, ECPAT, Free a Girl, de Koninklijke Marechaussee, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Terre des Hommes, meldpunt kinderporno en TUI Benelux campagne tegen de seksuele uitbuiting van minderjarigen op vakantiebestemmingen. Organisaties sporen toeristen  aan om bij vermoedens van deze gruweldaden, te melden.

Plan Nederland Elisejoanne.nl 3 - Het begon zo lief en onschuldig..

Hoe kunnen wij helpen?
Je kunt projecten gericht op de bescherming van kinderen financieel steunen door MEISJE te sms’en naar 4333 (€3,00) of door op de website een vaste bijdrage per maand of eenmalig te doneren. Je kunt ook bijdragen door misstanden te melden. Als je iets verdachts ziet, kijk dan niet weg, maar meld het.

Meer weten? Kijk op de site van Plan Nederland tegen kindersekstoerisme. Help mee.

Liefs,

Elise Joanne