DSC 3839 - Striae, hoe voorkom je het tijdens/na de zwangerschap?

Striae, maar weinig vrouwen die een kindje hebben gekregen hebben het niet. In de 9 maanden dat jij als vrouw je kind bij je draagt groeit je buik natuurlijk mee. Waar je de eerste weken wellicht een kleine bobbel krijgt naar aanleiding van opgezette darmen, heb je bij maand 8 hoogstwaarschijnlijk een watermeloen ingeslikt. En je huid heeft door die groei flink wat te verduren. Hallo Striae!

shutterstock 471058778 1024x683 - Striae, hoe voorkom je het tijdens/na de zwangerschap?

Ikzelf heb relatief weinig striae op mijn buik naar aanleiding van mijn zwangerschap, zeker gezien de ruime aantal kilo’s die ik ben aangekomen. Waar ik wél veel trekkerige blauwe strepen heb is op en rond mijn boezem. En dat was vrij onvermijdelijk. Striae krijg je als je huid sneller groeit dan hij het eigenlijk kan behouden, het gaat eigenlijk te snel in een te korte tijd. Dat gebeurde bij mij toen mijn boezem in leven ontstak na mijn bevalling, de stuwing zorgde voor pretogen bij Boris en irritatie bij mij. Ik ging in 3 kleine dagen van een kleine B (mijn borsten waren amper gegroeid tijdens de zwangerschap) naar een hele volle en pronte C door de stuwing. Oh jeetje, wat had ik ineens memmen! Nou ja, voor mijn gevoel dan.. Maar sowieso was het alsof ik naar beneden keek en alleen maar .. tiet kon zien. En de huid kon dat niet bijhouden. Daar is niet tegenop te smeren, scrubben en verzorgen. Te snel, te veel in te weinig tijd. Jammer de bammer!

Maar tijdens de zwangerschap is dit wel anders, je hebt immers tijd voordat je groeit rond je buik (en op alle andere plekken waar je het liever niet hebt). Bij mij groeide ik vrij snel in bepaalde weken, dat was eigenlijk heel typisch. Tussen week 4 en 8 kreeg ik die ‘darmen bobbel’, rond week 15 had ik een enorme spurt en vanaf week 32 tot en met 36 groeide ik exponentieel. Het gaat dus niet altijd heel geleidelijk helaas maar je kan je huid wel voorbereiden op dit soort momenten.

Lees ook; De Evolutie van mijn Zwangere Buik

DSC 1055 - Striae, hoe voorkom je het tijdens/na de zwangerschap?

Bijna 37 weken zwanger

Ik ben natuurlijk best wat aangekomen tijdens de zwangerschap en had een hele grote ronde buik, mijn huid heeft heel wat te verduren gehad. Het feit dat ik dus weinig striae heb heeft wel te maken met mijn bijtijdse handelen. Wat voor handelen? De beste tip die ik je kan geven is het verzorgen van je huid. Het hydrateren ervan, het soepel houden van de celletjes. Dat is essentieel. Zelf smeerde ik élke avond mijn buik in met een olie. Vooral rond de ‘randjes’ zoals aan de zijkanten van de buik waar de spanning het grootste is. Veel vrouwen smeren juist op de ronding van de buik maar daar wordt niet het meeste van de huid gevraagd, maar aan de ‘aanhechting’ aan de zijkanten. Probeer dus eerste de langs de buik te smeren. Je kan ook zien op de eerste foto, van mijn eigen buik, dat ik daar het te weinig heb gedaan. Begin wel altijd eerst met een scrub als je doucht om daarna over te gaan tot smeren. Alles wat je gebruikt zonder eerst te scrubben is veel minder effectief in de werking namelijk. Als er dode huidcellen nog aanwezig zijn en de cellen niet ontvankelijk voor het goedje wat je er in smeert dan heeft het weinig zin toch? Dat dacht ik. Na het scrubben staat je cellen open en smeken bijna om een vorm van hydratatie. Een scrub met olie is eigenlijk het beste, eentje die niet poezelig is. Pak er daarna een speciale olie bij om striae tegen te gaan. Of een gel, dat kan ook. Zelf vind ik een olie het beste werken maar beide kan. Ik startte in de eerste maanden met elke ochtend en avond mijn buik in te smeren met de Etos zwangerschapsgel, prima spul en lekker budget. Maar toen de echte groei begon ben ik overgestapt op het echte werk, Bio-oil. Ik vind dat nog steeds een enorme aanrader en ik weet dat menig vrouw die erbij pakt tijdens de zwangerschap.

Ik hoor je denken; ‘elke ochtend en avond, aint nobody got time for that!’. Tja, prioriteiten dames, prioriteiten. Ik kan namelijk zeggen dat ik er relatief ongeschonden af ben gekomen terwijl ik dus wel gevoelig ben voor striae. Hoe weet ik dat? Mijn bovenbenen staan vol met blauw/paarse strepen van de kilo’s die ik ben aangekomen na mijn 21e verjaardag en tijdens de zwangerschap.

Ik vind het niet erg dat het te zien is aan mijn lijf dat ik een kindje heb mogen krijgen, ergens is dat natuurlijk een prachtig fysiek bewijs! Maar er zijn grenzen.

Alsnog kan het zijn dat je meer kans hebt op striae dan een ander, het ligt ook aan je eigen hormonen en huishouding. De een heeft geen streep na die 9 maanden, de ander zit er met 8 kilo en een klein buikje vól mee. Dat is oneerlijk, dat klopt. En daar is helaas niks aan te doen.

Smeer(de) jij trouw je lijf in tijdens de zwangerschap? Welke product gebruik(te) jij?

Liefs,

Elise Joanne

Foto door door Namtipstudio via Shutterstock.