IMG 3054 - Pick Three - Het beste uit jezelf halen?

Alle ballen hooghouden, best een dagelijkse struggle he? Het is eigenlijk ook amper te doen. Ik zorg voor de kinderen, draai wasjes, kook het avondeten, zorg dat het ene kind een melkfles krijgt, de ander een schone luier, ik probeer er mooi uit te zien of in ieder geval verzorgd. Ik werk tot in de late uurtjes als ik overdag uren te kort kom en probeer ook nog eens te sporten, op mijn eten te letten en die zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Daarnaast is het niet zo dat ik mentaal alles perfect op een rijtje heb sinds de bevalling en oh ja, ben ik ook nog vrouw van, dochter van, zusje van en vriendin van. Poeh.

Ik kreeg het boek Pick Three – ‘haal het beste uit jezelf’ van Randi Zuckerberg opgestuurd een tijdje geleden. De titel sprak mij aan en ergens stond het mij ook meteen tegen. Haal het beste uit jezelf.. Nog meer dan dat ik nu al doe? Moet ik nóg meer geven, nóg meer ballen hoog houden? Dat lukt mij niet. Maar dat bleek verkeerde interpretatie.

Perfectie bestaat niet, perfectie is een mythe stelt Randi Zuckerberg. In Pick Three onderzoekt Randi Zuckerberg die mythe van perfectie. Ze laat je zien waar mensen het gelukkigst van worden, hoe social media mensen kan kwetsen en hoe je ze op een positieve manier kunt gebruiken. Bovenal moedigt ze de lezer aan het beste uit zichzelf te halen zonder alles perfect te willen doen.

Want dat is eigenlijk wat ik elke dag wil, wat ik elke dag van mijzelf verlang. Haalbaar is het niet, dat blijkt elke dag weer en dat zorgt er dus ook voor dat er een negatief gevoel omtrent een drukke dag ontstaat. En dat is zonde want er zou eigenlijk een positief gevoel moeten zijn van kracht en trots om wat jij en ik allemaal wél voor elkaar hebben gebokst die dag.

IMG 3098 3024x4032 - Pick Three - Het beste uit jezelf halen?

Randi zelf is iemand die ook veel ballen hoog wil houden maar door haar Pick Three methode lukt het ook. Wat is precies de bedoeling en wat leert ze ons in haar boek? Kies elke dag drie hoofdzaken waar je je op wil focussen en leg daar je hart, tijd en energie in. De rest laat je liggen, het is niet haalbaar alles te willen in één dag. Je kan maar een paar dingen goed uitwerken, voor elkaar krijgen en niet alles wat je perse op je to-do lijstje hebt staan.

Sowieso trekt Randi het veel breder, zijn niet alleen die zaken op het to-do lijstje waar ze van zegt; maak daar een keuze is. Streef niet die onmogelijke balans na maar maak keuzes en focus je daar op. Door haar Pick Three-methode blijkt ze tot veel meer in staat dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. Het blijkt zijn vruchten juist af te werpen indien je kiest voor minder, niet voor nog méér. En juist dat spreekt mij aan.

Vandaag was namelijk een dag waarop ik en het huishouden moest doen, die wasjes moet draaien, meerdere video’s moest bewerken, voor de kinderen moest zorgen, mijn administratie (zakelijk én privé) nog moest doen en er lag niks in de koelkast om avondeten van te maken dus de boodschappen moesten ook nog ergens ingepropt worden qua tijd. Daarnaast stond er ook eigenlijk nog een sportsessie op het programma en ik wilde mijn zus nog bellen.

En dat zijn nog maar de ‘kleine’ ballen die dagelijks voorbij komen. Trek het groter en ik probeer elke dag de beste moeder, onderneemster, sporter, blogger, moeder, vrouw van, zusje van, vriendin van, huishoudster en manusjevanalles te zijn. En eigenlijk, als ik elke dag elke taak en elke functie tot in de puntjes wil uitvoeren en zijn, dan juist haal ik het niet en maak ik er een halfbakken potje van. Resultaat? Frustratie.

IMG 3060 3024x4032 - Pick Three - Het beste uit jezelf halen?

‘Er bestaat niet zoiets als een werk-privébalans. Alles wat het waard is om voor te vechten brengt je uit balans’. – Alain de Botton

Maak keuzes en doe dat zonder schuldgevoel. de volgende dag kies je drie andere dingen, taken of rollen die je dan gaat vervullen. Dit zijn dan ook haar regels;

De Pick Three Methode

  1. Je kiest er slechts drie
  2. Maar geen paniek; morgen kies je weer drie andere!
  3. Geen schuldgevoelens, dat is niet nodig
  4. Doe het goed!
  5. Noteer je keuzes

Aan het begin van de dag bepaal je welke drie ‘rollen’ je op je wil nemen. Je hebt ‘Werk’, ‘Slaap’, ‘Familie’, ‘Vrienden’, ‘Gezondheid’. Kies er drie, elke dag weer. Natuurlijk is dit niet altijd haalbaar, ook dat erkent Randi. Wat ik fijn vind aan deze schrijfster, onderneemster, moeder en nog zoveel meer, is dat ze herkenbaar is. Ook zij vind het lastig niet altijd bij haar kinderen te kunnen zijn, ook zij vindt het lastig keuzes te maken want wat heeft nou voorrang? Ze schrijft vanuit haar eigen ervaring, deelt verhalen uit haar leven met je en dat zorgt ervoor dat het herkenbaar wordt. Zij geeft geen concrete handleiding hoe je leven ineens beter kan worden, hoe je op magische wijze succesvol wordt elke dag weer als je maar drie categorieën kiest. Maar ze geeft je een stappenplan, een globaal idee van hoe je het beste uit jezelf kan halen op dagelijkse basis. En hoe je je niet schuldig moet voelen als je even niet kiest voor categorie ‘Vrienden’ of ‘Familie’ op het moment dat er werk gedaan moet worden en dat dit op deze dag net even belangrijker is. De volgende dag kies je weer een andere categorie en haal je daar alles uit wat er uit te halen valt. Op de langere termijn is het niet vol te houden alles te willen doen en alles maar te kunnen en dat kan ik – door schade en schande – heel goed beamen. Als je alle dingen altijd goed wil doen ben je hard op weg een burn-out te creëren en dat is juist hetgeen je moet vermijden.

Ik vind Pick Three ‘Haal het beste uit jezelf’ een enorm fijn boek. Juist omdat het niet zweverig is, omdat het juist niet idyllisch geschreven is. Ook Randi weet het soms allemaal even niet meer en geeft dat toe. Maar ze doet je een mooie handreiking hoe het beter kan, hoe jij beter kan zijn. Voor jezelf, omdat je het waard bent. Het boek is prettig geschreven, duidelijk en helder, herkenbaar en ook vrolijk.

Een aanrader om te lezen, écht. Het boek Randi Zuckerberg pick Three – Haal het beste uit jezelf kost €19,99 voor een paperback en €13,99 als E-book online. En met de code ELISE30 krijg je 30% korting op een E-book als je bestelt via de uitgeverij zelf.

Je kan en mag alles hebben. Alleen, niet elke dag. Leef niet volgens de verwachting van anderen, kies zelf je eigen pad en rij je eigen race.

Liefs,

Elise Joanne