avw - Een Harig Verhaal

IMG 8742 - Een Harig Verhaal

De afgelopen jaren is mijn haar, haargroei en stijl best wel veranderd. Niet énorm en ook niet van platinablond naar pimpelpaars, maar wel genoeg dat ik van een verandering kan spreken. In mijn zwangerschap had ik namelijk een enorm weelderige bos haar omdat het in die tijd amper uitviel. Maar ná de zwangerschap – zo rond de vierde maand – begon het uit te vallen. Allemaal heel normaal, dit heeft te maken met je hormoonhuishouding. Het maakt mij ook onzeker bij tijd en wijle, zeker als de nieuwe babyhaartjes weer eens in volle glorie ‘hallo!’ komen zeggen. Vandaag even een lekker klets verhaal over – jawel – haar. Over die doffe ellende op mijn hoofd, verandering van haarkleur en over biotine wat bijdraagt aan gezonde en sterke haren.

Dit artikel betreft een samenwerking.

Haarcompilatie Elisejoanne.nl 3 - Een Harig Verhaal

Ik merk dat het belangrijk is beter voor mijn haren te zorgen. Ik heb gelezen over het gebruik van biotine (vitamine B8 in Nederland) en dat dit bijdraagt aan gezonde en sterke haren. Dit verminderd ook de haaruitval en je haarbreuk. Ik heb vrij gezond haar, altijd al gehad. Toen het nog op mijn billen hing en ook toen ik het in een korte bob knipte; de kapper zei het steevast; ‘wat heb jij toch gezond haar!’. Maar ik merk wel dat er een verandering heeft plaatsgevonden door de afgelopen tijd. Menig vrouw hoor ik er ook over dat in de zwangerschap het allemaal vreugde is en het haar nog nooit zo heeft gestraald (ook niet voor iedereen trouwens) en daarna het een slappe vormloze bende is. Ook ik heb daar wat last van. Het is wat droger, breekt sneller af en ik heb behoorlijk last van haaruitval. Het kan soms met plukken van de borstel afkomen. Dat maakt mij wel eens onzeker, ik vind het behoorlijk storend als ik weer eens een pluk van mijn hoofd trek. Het begint langzaam wel beter te worden, ik merk dat ik richting het einde van mijn ‘ontzwangering’ ga en dit symptoom genaamd haaruitval, ook minder aan het worden is. Gelukkig maar want die kale plekken op mijn slaap bedekken zich niet zo gemakkelijk meer.. Er is namelijk een reden dat ik mijn haar de laatste paar maanden wat ‘voller’ heb gedragen in plaats van altijd mijn stijle-coupe. De dunner wordende plekken zijn op deze manier beter te bedekken.

Haarcompilatie Elisejoanne.nl 4 - Een Harig Verhaal

Nu weet ik dus dat daar wel iets tegen te ‘doen’ is, zoals vitamines slikken die essentieel zijn voor gezonde sterke haren. Denk hierbij aan selenium, zink en biotine (vitamine B8). Vitamine B8 houdt de huid en het haar gezond en zorgt ook voor sterke nagels. Biotine zit in eieren, lever, melk en noten. (Bron). Vaak zit vitamine B8 in een standaard vitaminepilletje die menig persoon dagelijks inneemt, maar ook in haarverzorgingsproducten kan biotine voorkomen. In Nederland heet biotine vitamine B8 maar in het buitenland wordt biotine aangeduid met vitamine B7. Biotine versterkt haar, zorgt voor zichtbaar minder haaruitval door haarbreuk en je haar wordt er elastischer van. Jammer genoeg zijn er op dit moment nog maar weinig haarproducten met biotine maar hopelijk komt daar snel verandering in!

Verdere invloeden van buitenaf kunnen er ook voor zorgen dat je meer haar verliest dan normaal door het vaak te borstelen, föhnen of verven of door het gebruik van elastiekjes. Hierdoor kan het zijn dat je haar sneller breekt, uitvalt en dunner wordt. Nu gebruik ik steevast op dezelfde plek elastiekjes – wat ik eigenlijk niet zou moeten doen – en ik heb de laatste tijd wel wat vaker mijn haar geverfd dan de jaren daarvoor. Verven is gewoon niet fantastisch goed voor je haren, zo simpel is het. Maar ik wil wel wat anders, ik heb het toch weer op mijn heupen gekregen maar ik wil dan wel een wat ‘verstandigere’ keuze.

Haarcompilatie Elisejoanne.nl  - Een Harig Verhaal

Ik zei het onlangs al op Instagram; ik mis mijn blonde haren! Een paar maanden geleden ging ik van assig blond (dat al een tijdje niet meer was bijgewerkt) naar donkerbruin. Ook dat is al een tijdje niet meer bijgewerkt omdat ik er toch over twijfelde. Ik vond het bruine een keer wat anders en dat had ik even nodig, even een frisse wind door de haren! Maar, ondanks dat ik er blij mee was en het mij ook goed stond, is het toch niet mijn kopje thee. Ik ben blond. Hartstikke blond. En ik mis het!

Wat ik nu eigenlijk wil is het weer lichter laten verven, dat ik toch weer terug naar blond ga. Ik ben ook niet van het ‘bijhouden’ met verven, daar ben ik te lui voor en voor wat ik telkens wil is de kapper gewoon te duur. Ik ben dus aan het kijken welk leuk blond kapsel ik mijzelf nu kan aan laten meten zodat ik mij weer een beetje mijzelf voel (ik herken mijzelf meer als ik weer gewoon lekker blond ben) maar ook dat het op een natuurlijke wijze kan uitgroeien. Als ik terug ga naar blond hoef ik het na een maand of twee niet perse weer bij te laten werken; als ik het dan gewoon uit laat groeien lijkt het op mijn eigen haarkleur en loopt het goed in elkaar over. Zodoende hoef ik mijn haren ook minder vaak te verven, dat is toch ook gewoon beter.

Haarcompilatie Elisejoanne.nl 2 - Een Harig Verhaal

En dan, welke coupe? Welke stijl? Onderhand ben ik namelijk mijn (lange) bob ook weer een beetje zat! En nu mijn haaruitval langzaam weer begint te normaliseren begin ik er over na te denken toch weer naar lang(er) te gaan. Dan kan ik er ook meer mee namelijk en is het ‘weer eens wat anders’. Ik moet zeggen dat ik niet uitkijk naar die vervelende ‘tussenin’ fase, zo’n fase waar je eigenlijk helemaal niks mee kan en het wat suf staat. Althans, bij mij is dat zo. Tot het weer flink over mijn schouders is kan er ik vrij weinig mee en staat het gewoon niet zo mooi. Gelukkig groeit mijn haar wel vrij snel en is het een kwestie van geduld. Ja, dat zegt mevrouw geduldloos, maar toch.

IMG 2670 - Een Harig Verhaal

En nog even wat blonde-lokken ter inspiratie voor mij (en voor jou?) om mee af te sluiten!

Had jij ook zo’n last van haaruitval na je zwangerschap? Gebruik jij supplementen voor stevigere nagels en sterker/gezonder haar?

Liefs,

Elise Joanne

Om 15:00 een tweede artikel.