avw - Een (on)zekere glimlach?
avw - Een (on)zekere glimlach?
Een (on)zekere glimlach?

Een stralende en gezonde glimlach, niet altijd vanzelfsprekend. Ikzelf heb vaak genoeg naar mijn gebit gekeken en gedacht; ‘dit kon beter’. En dat is vervelend, heeft mij menig keer onzeker gemaakt. En het gaat verder dan verkleurde tanden vanwege je kopje koffie in de ochtend of dat rode wijntje in de avond. Bloedend of terugtrekkend tandvlees of gevoelige tanden zijn ook zoiets. Naast dat het behoorlijk pijnlijk kan zijn zorgt het ervoor dat je niet meer met alle je tanden bloot vrolijk lacht. En dat is altijd zonde!

Dit artikel betreft een samenwerking.

De meeste mensen hebben last van problemen aan hun tanden of tandvlees. Ik heb altijd al gevoelig tandvlees gehad. Daarbij merk ik met koude dranken ook dat ik gevoelige tanden heb. Ik weet ook dat ik voeding tot mij neem die mijn glazuur aantasten. Maar ook ik kamp met verkleuring door alle koppen thee die ik drink. Volgens mij zijn dit bekende probleempjes of niet?

Levensstijl, eetgewoonten, gezondheidsproblemen maar ook leeftijd kunnen leiden tot problemen aan je mond, tanden en tandvlees. Heb jij tanden die er misschien wat vergeeld uit zien? Dunner en doorzichtiger ogen? Gevoelig zijn bij warme of koude dranken en gerechten? Of bloedt je tandvlees zelfs na het poetsen? Dit zijn tekenen van tandvleesproblemen en aangetast glazuur. Dit zijn problemen waar dus veel volwassenen mee kampen en het is vaak een behoorlijke irritatie. Ondanks dat veel mensen hier mee kampen negeert men ook vaak het achterliggende probleem of zijn zij zich niet bewust van het feit dat dit dus ligt aan je tandvlees of glazuur.

Een (on)zekere glimlach?

Ik drink en eet geregeld fruit en fruitsapjes maar ook wijn en ik eet bij de salade vaak genoeg een dressing. Deze gewoonten zijn prima, lekker genieten van hetgeen je tot je neemt, maar bewustwording van het feit dat dit je tandvlees en je glazuur aan kan tasten is wel belangrijk. Daarnaast heb ik een slechte poetstechniek, dat weet ik. Ik gebruik nu al een jaar mijn Oral-B Genius elektrische tandenborstel en hij geeft een rood waarschuwingskleurtje af als ik te hard duw. Er gaat amper een poetsbuurt voorbij dat hij niet oplicht, zeker als ik haast heb. Maar te hard duwen kan zorgen voor slijtage aan je glazuur. Ik had een tijdje last van terugtrekkend tandvlees en dit lag ook aan mijn manier van poetsen, een van de redenen dat ik begon met elektrisch poetsen. Tijdens mijn laatste bezoekje aan de tandarts bleek dat sinds mijn overstap op elektrisch poetsen, het al veel minder erg was en ik voelde dat ook. Sowieso zijn mij tanden minder gevoelig geworden.

Een (on)zekere glimlach?

Voor mij is dus de nieuwe Oral-B Sensi UltraThin opzetborstel dus een uitkomst, old habits die hard zoals het blijkt. Ik poets vaak nog met te veel passie (zoals Boris dat liefkozend zegt). Dit opzetstukje heeft een ronde borstelkop die zich perfect aanpast aan elke tand en bevat 6 keer dunnere haartjes dan een reguliere handtandenborstel. Ik heb ook veel minder last van tandplak sinds ik mijn elektrische tandenborstel gebruik dan daarvoor. Met een elektrische tandenborstel reinig je gewoonweg veel beter dan met een handtandenborstel, je komt beter langs de randen van je tanden, verwijdert meer tandplak en behoudt je glazuur.

Een (on)zekere glimlach?

Ik gebruik nu dus deze Oral-B Sensi UltraThin opzetborstel, gecombineerd met de Oral-B Tandvlees & Glazuur Repair. Deze tandpasta is nieuw en komt in vier ‘soorten’; ‘Origineel‘, ‘Zachte Reiniging‘, ‘Extra Fris‘ en ‘Zachte Whitening‘. Ik gebruikte voorheen een aantal keren per week de Oral-B Whitening tandpasta 3D White dus ik kies dan ook voor de laatste optie, want dan heb ik de bescherming van tandvlees en glazuur in één met whitening. Deze tandpasta helpt glazuur te herstellen en tandvlees te beschermen en dat is essentieel met alle producten die wij tot ons nemen. De smaak is heel mild en geeft een fijne langdurige frisheid. Je voelt ook een heel zacht laagje rond je tanden zitten!

Het is zonde om pas te handelen wanneer je al last hebt van bovengenoemde problemen. Want een gezond gebit gaat verder dan witte tanden die je bloot durft te lachen. Een gezond gebit heeft sterk tandvlees dat niet bloedt of zich terugtrekt. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Met de combinatie van mijn vast vriendje, de elektrische tandenborstel (in mijn geval de Oral-B Genius 9000), het nieuwe opzetborsteltje en de nieuwe tandpasta heb ik een fijne combinatie gevonden die goed werkt.

Een (on)zekere glimlach?

Mocht je last hebben van tandvleesproblemen of overgevoelige tanden dan is het altijd verstandig om ook naar de tandarts en/of de mondhygiëniste te gaan. Ikzelf heb dat ook gedaan en wij hebben het gehad over de keuzes aan tandpasta en wat bevorderlijk werkt voor dergelijke problemen. Ik raad je dan ook zeker aan dat ook te doen! Mijn tandartsenpraktijk raadt sowieso de Oral-B elektrische tandenborstels aan, zeker in vergelijking met normale handborstels. Je reinigt simpelweg veel beter maar ook ‘veiliger’ voor je glazuur en tandvlees.

De Oral-B Sensi UltraThin opzetborstel en Oral-B Tandvlees & Glazuur Repair zijn te koop bij de Kruidvat.

Kamp jij ook met gebitsproblemen? Kan jij in dat ijskoude ijsje buiten zonder problemen? Gebruik jij een handborstel of een elektrische tandenborstel?

Liefs,

Elise Joanne